Za vínem do Slaného

Duben, 30.04.2014 06:19

Uplynulou sobotu žilo Slaný vínem. Ve Vinařství Kvíc Petra Rychtaříka, které stojí na okraji města, se odpoledne uskutečnila přehlídka více než stovky vín zČech. Večer pak vína chtiví Slaňáci mohli dorazit do kavárny Me Gusta, kde Pavel Šatný zRakouska-vina.com udělal průřezovou degustaci rakouskými víny. Suma sumárum několik desítek vzorečků a příjemně strávený sobotní den.Centrum Slaného vsobotu rachotilo válečnou vřavou. Náměstí okupovala nacistická vojska, vrámci jakýchsi vojenských slavností tu SSáci stříleli zflintiček, vrhali pseudogranáty a sedlali maskované motosajdkáry. Ačkoliv už dávno odrostli dětským střevíčkům, hráli si tu pivem posílení fotříci na vojáčky. Přiznám se, této přiblbé zábavě příliš neholduji, takže jsem schutí vyrazil do nemilitantní Kvíce, kde místo vybuchující munice cinkaly degustační sklenice a ze dvora voněla opečená klobáska či vepřový kotlet. Příjemná a celkem komorní ochutnávka českých vín byl prostě výjev zjiného a o dost hezčího světa.I když samozřejmě není všechno zlato, co se třpytí. Jak už to na podobných degustačních akcích bývá, i vKvíci se našlo pár nalitějších individuí, která se projevovala nadstandardní hlučností či okázalou hloupostí, ale jinak byla ochutnávka pohodička jazzíček. Vkatalogu nějakých 130 vín, od známých firem (Bettina Lobkowicz, Školní statek Mělník, Žernosecké vinařství, Vilém Kraus, České vinařství Chrámce apod.) i méně profláklých jmen. Ne všechna vína nakonec na přehlídku dorazila, ale rozhodně bylo zčeho vybírat. Nejvíce vín bylo mladých zročníku 2013 a hodně z nich mělo společný rys vpodobně výrazné až agresivní kyseliny. Začneme bílými, kde se našlo celkem dost příjemných a svěžích vzorků. Ze zvědavosti jsem zkusil například Solaris 2013 (Bio), výběr z hroznů od Vinných sklepů Kutná hora, hodně pěkné plnější a šťavnaté víno. Od stejného vinařství se mi líbil i jakostní Müller Thurgau 2013 (Bio), elegantní, lehčí, broskvový, příjemně pitelný, ale třeba také mladá müllerka zpražské Botanické zahrady, krásně vonící po bílém ovoci. Fajn, ovocné, svěží pití. Téměř výhradně jsem šel po suchých vzorcích, sympatickou výjimkou byl polosuchý Ryzlink rýnský 2012, pozdní sběr od Žernoseckého vinařství. Plnější, spříjemným zbytkovým cukrem, zralým ovocem a špetkou kořenitosti. Jako muškátofil jsem si nemohl nechat ujít dva prezentované vzorky této odrůdy, více mne bavil Muškát moravský 2013, zemské víno od Pavla Hrabovského zVelkých Žernosek. Svěží víno, spřiměřenou typicky odrůdovou aromatikou, vústech ovocné a spěknou kyselinou. Ze starších ročníků mne oslovil Tramín červený 2009, pozdní sběr od Luďka Vondráka zMělníka. Příjemně nazrálý, voňavý po růžích, exotickém koření, vústech lahodný a elegantní.Petr RychtaříkZdesítky růžových vín jsem ochutnal dva vzorky. Barvou, vůní i chutí čistě jahodové Regent rosé Bio 2013, kabinetní, suché od Vinných sklepů Kutná hora, které osloví vyznavače krémovějších, smetanovějších vín a oproti tomu více minimalistické Rulandské modré 2013 od stejného výrobce. ZVinných sklepů Kutná hora jsem tedy celkem ochutnal čtyři vína a všechna byla hodně příjemná. Zřejmě slušnej oddíl.Červených jsem příliš nestihnul, protože mne tlačil čas a musel jsem spěchat na domluvené setkání sPavlem Šatným, ale zmíním tři povedené lahve. Líbil se mi základní Dornfelder 2012 od vinařství Vilém Kraus, jehož projevu dominuje tmavé bobulové ovoce, ostružiny a oproti tomu více květinové, fialkové Svatovavřinecké 2012, jakostní, suché od Žernoseckého vinařství. Na jazyku jsou obě vína lehčí, ovocná, není moc co vytýkat. Příjemné gastro pití, třeba na grill. Ochutnávku vín z Čech jsem zakončil lahůdkovým Rulandským modrým 2007 od Bettiny Lobkowicz. Krásně nazrálé víno v pozdním sběru, suché, somamnou vůní zralých peckovin, lehkou zemitostí, špetkou koření. Klobouk dolů, elegantní vyzrálý štramák.ZČech do RakousVrámci večerní ochutnávky jsme se sPavlem Šatným přesunuli o něco na jih do vinařského Rakouska. Celkem jsme ochutnali dvanáctku skvělých vín. Začali jsme trojičkou vín odrůdy pro Rakousko nejtypičtější, tedy Veltlínského zeleného. Základní Grüner Veltliner 2012 Weinberge Kamptal DAC od Weingut Brandl mi seděl hodně. Decentní aromatika, bílé ovoce, jablko, žlutý meloun, vústech neskutečně pitelné, krásně sladěné, svěží, energické pití. Druhý vzorek vpodobě Grüner Veltliner Kittsmansberg Kamptal DAC Reserve 2012 od Weingut Steininger mne svým hodně minimálním projevem svýraznější mineralitou a jemnou hořčinkou na jazyku tolik nechytnul za srdíčko. Na rozdíl od posledního Veltlínského zeleného, tedy Grüner Veltliner Maximum 2009 od Weingut Hiedler. Po všech stránkách výrazné a korpulentní víno. Intenzivnější žlutá barva, víno voní po zralém ovoci, bylinkách, lehce medově. Vústech plné, delší, stropickým ovocem. Příjemně naleželé, sdalším potenciálem. Zajímavě zvolená vína ukázala různé polohy této odrůdy a potvrdila, že není Veltlín, jako Veltlín. Prvních šest vín ochutnávky bylo zKamptalu, Veltlíny doplnily dva Ryzlinky rýnské a jeden Muškát zlutý. Gelber Muskateller 2012 od vinařství Brandl, který asi hodně překvapí vyznavače aromatických muškátů zMoravy. Má totiž do nějaké aromatické bomby hodně daleko, jde naopak o víno spíše střídmé, květinové, lehce kořenité, minerální. Vústech jemné, svěží, minimum zbytkového cukru. Ryzlinky rýnské pak byly oba od vinařství Steininger (rozhovor svinařem si můžete přečíst zde), oba lahůdkové, vysoce pitelné, řekl bych pro Rakousko typické (Riesling Kamptal DAC 2012, Riesling Novemberlese Kamptal DAC Reserve 2012).O sobotní večer mi ale radost udělalo zejména bílé Štýrsko. Nádherný, vláčný, krémový Grauburgunder Klasik 2012 od Weingut Neumeister. Ve kterém nechybí něco exotického ovoce, žlutého melounu, možná lískových ořechů. Vústech plnější, šťavnatý, lahodný. Ještě o chlup více mne dostal skvělý „sovoš“, konkrétně Sauvignon Blanc 2012 od vinařství Jaunegg. Uměřená a elegantní aromatika, sdominantními pupeny černého rybízu. Krásné ovocné osvěžující bílé víno se špetkou minerality. Na závěr došlo i na trojici červených vín. Příjemné, lehké a ovocem nabyté Zweigeltrebe Classic 2012 nebo vyzrálou Frankovku (Reserve Mittelburgenland DAC Reserve 2009), obě vína od vinařství Familie Weber. Frankovka byla skvělá, korpulentní, vonící po černém bobulovém ovoci, příjemně kořenitá, slékořicí. Vústech silné, ale elegantní, marmeládové, slesním ovocem a hebkým tříslem. Ať žije Frankovka, šup sní do vinic, díky za ty dary!Definitivní finále ochutnávky obstarala sladká bonbónová tečka vpodobě Scheurebe TBA 2005, Gsellmann. Údajně nějakých 200 gramů zbytkového cukru, naštěstí podpořených příjemnou kyselinou. Ochutnávka byla vydařená, účastníci vypadali spokojeně, odlévalo se minimálně.Srakouskými víny jsme ostatně pokračovali i vnásledujících hodinách. Svinnými životabudiči vkrvi jsme se brzy s vehemencí vrhli i na souboje ve stolním fotbale. Pěkná akcička, budu muset vdohledné době oplatit Pavlovi Šatnému jeho návštěvu Slaného a vyrazit se podívat na některou zjeho domácích táborských degustací. Na zdraví, pěkný prodloužený víkend!

Okomentovat:

*

Loading...