Za vínem a skvělou atmosférou na Festival (Ne)vinné Lány

Květen, 2.05.2022 08:01

Za devatero horami a devatero řekami byl neveliký stát a v něm na zámku starý prohnilý vladař. Plný jedu a zášti, prskající síru kolem sebe. To ovšem nezabránilo prostému lidu, aby se v podzámčí chopil vinných sklenic a pod dohledem bývalého prezidenta shlížejícího z koňského sedla, započal všeobecného veselí a radostí žití. Já tam byl, jedlo se, pilo, hodovalo, co vám budu povídat. Nechť vážení páni kronikáři husím brkem zaznamenají, že Muzeum T.G.M. opět ožilo sympatickým festivalem (Ne)vinné Lány.

IMG_20220423_141254

Od své první návštěvy festivalu v roce 2019 tuto akci vehementně doporučuji kde můžu. Jsem takový neplacený ambasador akce a moc jí fandím. Co se týká samotného vína a vinařů, mnohem více mi sedí třeba táborský Bottled Alive, ale (Ne)vinné Lány to dohání atmosférou, komornějším rozsahem a jedinečným geniem loci muzea TGM. Tenhle festival má prostě duši, organizátorské duo Emil Buřič a Zbyněk Gregor dalo dohromady skvělou akci zejména pro místní, ze které je patrná jejich láska k vínu.

Festival bývá pravidelně vyprodán, to znamená, že se na něm v průběhu dne vystřídá zhruba 500 návštěvníků. Vstupenky se prodávají klouzavě vždy na tři hodiny, takže se za celé odpoledne nikde netvořily fronty a tlačenice. Lidí tak akorát! V několika patrech muzea bylo rozmístěno 13 vinařských stánků a stánek projektu Mojelahve.cz. Prostor muzea vytváří spoustu zajímavých zákoutí, je útulný a zároveň působí na účastníky svou noblesou, takže nalámat se tu či ovínit, víc než je zdrávo, si nikdo nedovolí. Venku nechyběl foodtruck s mexickým jídlem. Prostě vše, co potřebujete k příjemně strávenému odpoledni. Jako bonus jsme 23. dubna dostali sluníčko a velmi příjemné jarní teploty pro venkovní sezení před muzeem.

Část vinařů se každoročně mění, někteří jsou v Lánech opakovaně. Ochutnal jsem fajn Ryzlink rýnský- Selection z Naturvini, Chardonnay 2017 APRI z Thayi nebo moc pěkný Merlot z Reistenu. Na festivalu nechyběl Sonberk nebo Vinařství Pod Radobýlem. Přiznám se, že jsem na (Ne)vinných Lánech letos oproti roku 2019 postrádal Plenér, případně jedno či dvě vinařství, která by nabídla trochu alternativnější vína oproti moravskému mainstreamu.

Jediný stánek tohoto charakteru, kde jsem nakonec také utratil nejvíce žetonů, měl Tomáš Trejbal, zastupující jak vína Školního statku Mělník, tak svého butikového projektu Experimentální vinařství Trejbal. Napůl garážové a napůl „stájové“ vinařství, jak vysvětlil s ohledem na improvizované prostory, kde tato vína vznikají. Na první dobrou zaujmou originální a zajímavé etikety vín, které jsou z „pera“ vegandesigner Beaty Mitrenga.

Mé první setkání s těmito víny a určitě ne poslední. Z bílých se mi nejvíce líbilo Chardonnay 2020, s jemnou aromatikou bílých peckovin a velmi dobrou svěžestí a energií v chuti. Z dvojice červených Portugieser Fresh a Dornfelder mne asi více zaujalo prvně jmenované víno, takže jsem si pořídil láhev na detailnější domácí prozkoumání.

Portugieser fresh 2021, Experimentální vinařství Trejbal, 12 %   Hodnocení: 85/100

Lehké letní červené víno uzavřené korunkovou zátkou. V dnešní době, kdy se těžko hledá červená s alkoholem nižším než 14 % žádoucí zboží! Portugal se světlejší rubínovou barvou a příjemnou decentní vůní s tóny červeného peckového ovoce. Lehce květinové. Chuť je lehčí, postavená na svěžím ovoci a příjemné kyselině. Prakticky bez tříslovin, za to s minerálně slanou dochutí. Výrazně pitelné červené víno, osvěžující, dá se vychutnat i lehce podchlazené. I napodruhé mne bavilo moc.

IMG_20220501_095656

Okomentovat:

*

Loading...