Španělské vinařství Vega Sicilia nedávno slavilo 150leté výročí od svého vzniku a zdá se, že navzdory nedávné ekonomické krizi zažívá nejlepší období své historie. Vína z produkce vinařství patří mezi nejvyhledávanější z celého Španělska, na nové ročníky ikonického vína Unico stojí fronty čekatelů, ty staré se prodávají za násobky původní ceny na světových aukcích. Na pozvání Premier Wines & Spirits v září navštívila Prahu exportní manažerka vinařství paní Yolanda Pérez de la Fuente. To nejzajímavější ze společného zhruba hodinového povídání si můžete přečíst na následujících řádcích.
Moderní historie vinařství se píše od roku 1982, kdy vinařství koupila rodina Pablo Alavareze. Původním povoláním právník nejprve neměl vůbec ponětí o tom, co provoz a vedení vinařství obnáší, studijními cestami po světě ale tento handicap rychle eliminoval. Jak uvedl v jednom rozhovoru, do práce ve vinařství se zamiloval, a i proto je možná Vega Sicilia silnější než kdy jindy. K vinařství v regionu Ribera del Duero byly postupně přidány provozy v regionu Toro (Pintia), další vinařství v Ribera del Duero (Alion) a naposledy projekt vinařství Macán, který vzniká v rámci oblasti Rioja. Jde o společný projekt s Benjaminem Rothschildem a tímto směrem nyní tým vinařství upíná svou největší pozornost. Do skupiny Vega Sicilia pak ještě patří „exotický“ projekt v maďarské Tokaji – vinařství Oremus.
Produkce samotného vinařství Vega Sicilia obsahuje „jen“ tři položky. Víno Valbuena 5 zraje před uvedením na trh pět let, tvoří ho dominantně Tempranillo, s trochou Merlotu a Cabernetu Sauvignon. Legendou, po které vínomilci na celém světě vášnivě touží, je Único. Na základě strategie Pablo Alavareze je toto víno distribuované nejdříve 10 let od sklizně, v některých případech mnohem později. Ideálně vhodné k pití bývá zhruba 20 až 25 let po sklizni. I v tomto případě je víno postaveno na odrůdě Tempranillo (minimálně 85 %) s příměsí Cabernetu Sauvignon. Speciální verzí vína Unico je pak tzv. Reserva Especial, která je tvořena zkombinováním několika starších ročníků a výsledné víno je tak připravené k okamžitému vypití.
Paní Yolanda Pérez de la Fuente ve vinařství působí již 20 let a má na starost vybrané exportní trhy vinařství. Vývoz mimo Španělsko je pro vinařství stále více důležitý a své aktivity v této oblasti tak neustále rozšiřuje. Na dotaz, které trhy jsou pro Vega Sicilia klíčové, celkem překvapivě zaznělo Švýcarsko a Mexiko. Prvně jmenovaná země historicky, druhá zejména s ohledem na silnou španělskou komunitu. My se zatím asi v konzumaci Unico se Švýcary rovnat nemůžeme, o to více jsem rád, že si paní Yolanda Pérez de la Fuente našla čas pro společný rozhovor.
V loňském roce Vega Sicilia slavila významné výročí. Jak se Vám podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství světa?
Když současný majitel vinařství koupil v roce 1982, rodina nevěděla nic o výrobě vín. Od té doby jsme se museli hodně naučit. O čem je výroba vín, co je pro ni důležité, jaká je situace ve světě vína, jaké jsou trendy. Současně se udělaly velké investice do technologie vinařství, které dnes patří mezi nejlépe vybavené na světě. Velký důraz ale klademe na respekt k historii, tradici a našim vinicím.
Za úspěchem je hodně a hodně práce a současné postavení je toho odrazem. Důležité je to, že dlouhodobě věříme v to, co děláme a jak to děláme. Nejsme zastánci nějakých překotných změn.
Vyrábíte vína Valbuena 5 a Unico. Máte pro každé z nich speciální viniční polohy nebo podle čeho se rozhodujete, kolik kterého vína vyrobit?
Celé vinařství Vega Sicilia se rozkládá na pozemku o rozloze nějakých 900 hektarů. Samotné vinice z toho tvoří 200 hektarů. Po převzetí vinařství jsme se mimo jiné zaměřili na detailní analýzu našich vinic. Byli jsme tak schopni ve vinohradech identifikovat 19 různých půdních profilů. Ty jsme rozdělili do 81 parcel, se kterými pak částečně pracujeme individuálně. Nemícháme hrozny z parcel dohromady. Ve vinařství pak disponujeme 81 tanky, ve kterých lze hrozny zpracovávat individuálně.
Obecně platí, že jako první sbíráme hrozny Tempranillo. Je to nejdříve zrající odrůda, naopak jako poslední je Malbec. Unico je minimálně 85 % Tempranillo a zbytek Cabernet Sauvignon. Valbuena 5 je tvořena z 85 % odrůdou Tempranillo a zbylou část tvoří Merlot a Cabernet Sauvignon. V případě Tempranilla máme odlišné parcely pro Unico a Valbuena. Záleží ale také na konkrétním ročníku a na aktuálním stavu hroznů. V zásadě ale používáme nejstarší keře pro Unico.
Zasahujete v průběhu roku nějak do vegetativního cyklu? Pomáháte hroznům dozrát?
Zásahy se snažíme dělat co nejmenší. Uvedu příklad. Oblast Ribera del Duero má povolené zavlažování ve vinicích, ale my to nikdy neděláme. Proč? Nechceme jakkoliv zasahovat do klima a podmínek ve vinici. Pokud budeme zavlažovat, změníme podmínky v půdě a výsledná vína budou jiná. Chceme udržet tradiční styl, a proto se zdržujeme jakýchkoliv zásahů.
Za 150 let, co vinařství funguje, se ale změnily podmínky, a to i ty klimatické. Mění se například odrůdové složení Vašich vinic?
Když vinařství vzniklo, jeho původní majitel z Francie dovezl 18 tisíc keřů révy, různých francouzských odrůd. Podmínky samozřejmě byly jiné a některé odrůdy měly například problém dozrát.
Odrůdové složení našich vinic je v tuto chvíli konstantní, základem je samozřejmě Tempranillo. V současnosti máme ale například problémy s Malbecem. Třeba v roce 2010 byl problém s jeho dozráváním, podobná situace nastala loni. Proto jsme se rozhodli do vína Valbuena přidat jen Merlot. Pokud se situace do budoucna nezmění, může se stát, že Malbec z našich vinic postupně zmizí.
Co bílá vína? V minulosti jste prý zkoušeli vysadit Chardonnay?
V 90. letech jsme zkoušeli v Ribera del Duero dělat bílá vína. Majitel, Pablo Alvarez, je velkým fanouškem Burgundska a chtěl vyrábět podobná vína i u nás. Vysadili jsme Chardonnay a další tři bílé odrůdy, sedm let jsme se snažili pracovat s bílými víny, ale výsledky nás nepřesvědčily. Takže jsme se rozhodli nedělat bílá vína, protože bychom nebyli schopni garantovat kvalitu, kterou bychom chtěli a kterou zákazníci od Vega Sicilia očekávají.
Mohou se tedy zákazníci těšit na jiné novinky? Na co se tedy nyní nejvíc zaměřujete?
Pracujeme v dlouhodobějším kontextu, žádné převratné změny od nás čekat nelze. V uplynulých letech jsme hodně věnovali vinařství Alion, které nyní produkuje svébytná vína. V současnosti se hodně věnujeme projektu v regionu Rioja. V rámci projektu Macán, který jsme vytvořili s Benjaminem Rothschildem, jsme zodpovědní za produkci vín. Musíme se to ale postupně naučit. Dělat vína v Ribera del Duero a v oblasti Rioja Alavesa je zcela odlišné. V první řadě musíme dokončit stavbu sklepa a výrobních kapacit. Začali jsme letos v březnu.
První vína z vinařství Macán byla některými kritiky přijata celkem vlažně. Kdy by měl být projekt dokončen a vína odpovídat plně Vašim představám?
První sklizeň v tomto vinařství byl ročník 2009 a množství bylo 40 000 lahví dvou různých vín – Macán Vintage a Macán Classico. Nyní prodáváme ročník 2011 v rozsahu 89 000 lahví, a pro vaši představu kam projekt směřuje, celkem bychom chtěli dosáhnout produkce 500 000 lahví. Takže je těžké říci, do kdy budeme schopni tohoto cíle dosáhnout. Doufám, že příští rok budeme již schopni sklizeň zpracovat ve vlastní výrobě.
Rioja Alavesa je samozřejmě hodně odlišná od Ribera del Duero nebo Torro, kde v současnosti vína produkujeme. Všude primárně pracujeme s Tempranillem, ale půda je jiná, klima, nadmořská výška apod.
Španělsko zažívalo poměrně intenzivně ekonomickou krizi, v zemi je vysoká nezaměstnanost. Jak tento stav dopadá na Vaše vinařství? Ztratili jste nějaké zkazníky?
Naší strategií je exportovat více vína a ekonomická krize ve Španělsku potvrdila správnost tohoto směřování. V roce 1995, kdy jsem začínala ve Vega Sicilia jsme vyváželi 12 % naší produkce. Dnes jsme přítomni na 140 trzích světa, ale rozsah výroby se příliš nezměnil.
Máme své stálé klienty, kteří mají alokované určité objemy. Pokud zákazník například zemře, přechází alokace automaticky na jeho příbuzné. Pokud již zákazník nechce vína odebírat, máme list tisíců čekatelů, kteří chtějí být našimi zákazníky. Díky krizi mají samozřejmě tito lidé větší šanci, že je na seznam přidáme. Dnes tvoří poměr španělských a zahraničních klientů zhruba 50/50. Naším cílem je nyní Afrika. Vzniká tam mnoho luxusních resortů a investic a nejlepší hotely. V nich najdete italská a francouzská vína. Takže proč ne Vega Sicilia.
Víno Unico uvádíte na trh až po deseti letech. Jaké víno jste zákazníků nabídli letos a co je čeká příští rok?
Uvádíme vína Unico na trh po 10 letech, protože vína potřebují být připravená ke konzumaci. V některých případech ale existují výjimky. Například letos jsme představili Unico ročníku 2007. Trochu tak narušujeme zmíněné pravidlo 10 let. Rozhodujícím faktorem pro uvedení vína ale je, jestli je připraveno k prodeji. Tento ročník byl docela komplikovaný a vína na rozdíl třeba od excelentního ročníku 2005 nepotřebují zrát u nás ve vinařství. Podobně jsme například postupovali v případě ročníku 1970, který byl uveden před 1968. Unico je nejlepší si vychutnat 20 – 25 let po sklizni. Na konci letošního roku se budeme rozhodovat o vínu pro příští rok, co to bude zatím nevím.
Platí stále pravidlo, že při špatném ročníku Unico vůbec nevyrábíte?
Dříve se Unico skutečně vyrábělo jen v dobrých ročnících. Nyní, vzhledem k technologii, kterou máme, se snažíme produkovat Unico v každém roce. Měnit se samozřejmě může množství, které jsme schopni ten či onen rok nalahvovat. Poslední ročníky, kdy jsme nelahvovali vína Unico byly 1992, 1993, 1997, 2001.
A jaký byl z Vašeho pohledu rok 2015?
Dnes, kdy rozhovor vzniká (23.9.), jsme právě začali sklízet Tempranillo ve vinařství Vega Sicilia. Ročník 2015 bude excelentní, fantastický. Ve vinařství Pintia jsme začali s vinobraním již před měsícem. Hrozny jsou malé, ale velmi koncentrované. Dá se říci, že v ideálním stavu. Měli jsme asi nejvíce horké léto, které za působení ve Vega Sicilia pamatuji. Srovnatelné podmínky byly možná v roce 2003.
Zvyšujete každoročně ceny, nebo jak je cena Vašich vín určována?
Na konci každého roku se setká rodina majitelů a rozhoduje o ceně vín na příští rok. Ceny se mění z roku na rok minimálně. Cena většinou zůstává stejná, nebo se mírně zvyšuje. O ceně pak informujeme naše zákazníky. V případě ročníku 2004 byla například cena stanovena na 136 euro, Unico 2007 se letos prodávalo za stejnou cenu. V otázkách cen jsme jednoduše konzervativní. Hodnota našich vín se pak samozřejmě výrazně zvyšuje na sekundárním trhu.
Specialitou vinařství Vega Sicilia je vlastní výroba sudů? Proč si výrobu sudů držíte?
V první řadě je to tradice Vega Sicila. Produkujeme ale pouze sudy z amerického sudu. Dřevo pro ně pochází z Ohia. Tyto sudy používáme z větší části ve Vega Sicilia a část ve vinařství Pintia. Ročně vyrobíme něco mezi 700 až 900 sudy. Díky vlastní produkci pak máme nejen 100% kontrolu nad hrozny v našich vinicích, ale také kontrolu nad tím, v jakých sudech bude víno zrát. Výroba sudů se u nás dědí z generace na generaci. Člověk, který u nás má sudy na starost, to dělá stejně, jako to dělal jeho otec a jeho děda.
Sudy z francouzského dubu nakupujeme ve Francii, jsme druhým největším nákupcem francouzských sudů. Každý rok nakupujeme nové sudy.