Své vinařství vám dnes vrámci Rozhovoru spřívlastkem představí Petr Mokruša. Mladé vinařství letos funguje teprve pátým rokem a jeho malebný sklep najdete vobci Mutěnice. Svá vína Petr Mokruša prodává nejraději zde, takže berte dnešní příspěvek i jako tip na výlet. Vchladném sklípku se bude jistě rozlévat Rulandské šedé nebo Tramín, tedy odrůdy, na kterých si pan Mokruša obzvlášť zakládá. Více již vnásledujícím rozhovoru.
Příjemné počtení přeje
Mikuláš
…………………………………………………………………………………………………..
Profil vinařství:
Vinařství Mokruša je malé vinařství produkující limitované partie přívlastkových vín. Většina bílých vín zraje v nerezu, červená vína a vybrané partie bílých vín jsou vinifikovány v dubových sudech. Při výrobě vín se využívají tradiční a ověřené postupy jako jsou šetrné zpracování hroznů a minimalizace zásahů do vína. Filosofií vinařství je poctivá vinařská práce, pečlivý přístup ke každému hroznu a každému vyrobenému litru vína. Vinařství se nachází vrozsáhlém areálu malebných mutěnských sklepů. Stěžějními odrůdami jsou Rulandské šedé, Tramín, Hibernal a Pálava.
…………………………………………………………………………………………………..
Profil vinaře:
Petr Mokruša se narodil vMutěnicích vroce 1969, po absolvování střední vinařské školy ve Valticích vystudoval fakultu zahradnictví Mendlovy univerzity vLednici na Moravě. Po té sbíral zkušenosti vRakousku a Německu, následně pracoval ve třech větších moravských vinařstvích a vroce 2007 založil vinařství vlastní.
…………………………………………………………………………………………………..
Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?
Od malička jsem rodičům pomáhal ve vinici a ve sklepě. Kromě vinohradů jsme měli také brambory, kukuřici, zeleninu a ovoce, takže zemědělství mě provázelo na každém kroku, a když pak přišel čas rozhodnout se co dál, byla jasnou volbou vinařina. Spolu se svým otcem jsme postupně obnovovali dědečkovy vinice, některé jsme si dokonce sami štěpovali zoček původního vinohradu. Vroce 2007 jsme přestavěli starý sklep na prostornou lisovnu a postupně ji vybavili novou technologií. Dnes mě víno stále baví a dělám ho naplno.
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
Byl to Tramín ročník 1988, vyrobený vmalém soudku o objemu 69 litrů.
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Nejlepší naší tratí jsou Zárybnické, což je původní menší trať dnes sloučená do větší trati Mutěnská hora. Pěstovanou odrůdou je Rulandské šedé.
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?
Rulandské šedé, protože je z 27leté vinice, jižní svah a hlinitopísčitá půda se sprašovým podložím.
Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?
Zcela zásadně, všechno se vrodině podřizuje potřebám vinařství.
Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?
Vyzkoušejte náš Tramín shusími játry na cibulce.
Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?
Plány do budoucna jsou sázet vinice, kupovat sudy a tvořit dobrá vína.
Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?
Určitě ročník 2011, protože takový podzim nepamatují ani staří vinaři. Myslím, že snad jen jednou pršelo a jinak panovalo suché slunečné počasí, které dopeklo hrozny do vynikající kvality.
Kde všude jsou Vaše vína kdostání?
Jsme malé vinařství, proto svá vína nejraději prodáváme ze sklepa.
Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?
Na Novém Zélandě se hrát se Sauvignonem a Pinotem.
Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?
Určitě ve vinici, ale ve sklepě to taky nesmíte zvorat.
Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?
Pil jsem řadu dobrých vín, ale největší radost mi udělá, když zvína cítím poctivou práci vinaře.
Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?
Sauvignon 2004, výběr zhroznů, asi nejlepší víno které jsem vyrobil. Několik posledních neprodejných lahví je bezpečně ukryto v …….
Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?
Změny jsou obrovské, hlavně voblasti technologií, marketingu, přístupu kzákazníkům, propagaci vína a celého vinařství. Rezervy cítím například vrozsáhlé administrativě kolem evidence vína.
Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?
Hodně pomalu se to začíná točit ksuchým vínům, ale zatím jsou vpředstavách spotřebitelů nejlepší „suchá“ vína sobsahem cukru 10 – 15 g/l.
Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?
Pálava, protože zní vznikají skvělá vína.
Ským a kde nejraději pijete víno?
Skamarády vinaři při nekončících debatách o víně.
Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?
Vinotéku a bar U Kočky vMutěnicích.
Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?
Vždy jsem měl rád sport, hlavně fotbal a tenis, teď už na něj není tolik času, a tak alespoň někdy vyrazím na kole. Rád cestuju, hlavně po vinařských regionech.
Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?
Některých soutěží se také účastníme a medaile lepíme, ale myslím, že spíše než podle medailí by měli konzumenti vína nakupovat přímo u vinařů, po jejich ochutnání.
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?
Bodování je vždy subjektivní záležitost.
Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?
Okouzlila mě Champagne a její bublinky. Asi proto, že u nás sekty nemají takovou tradici a tam na mě dýchla atmosféra kouřících vinic, dlouhých chodeb naditých zrajícími sekty a orosené sklenice bublajícího šampaňského.
Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
Moc ne, jen se občas podívám pod korek.
Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?
Nabídl bych mu kochutnání své nejlepší víno.
Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
Malé poctivé vinařství, které si na nic nehraje.
…………………………………………………………………………………………………..
3 doporučená vína:
(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)
Rulandské šedé 2011
Kategorie: víno spřívlastkem pozdní sběr, bílé, polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: MutěniceViniční trať: Mutěnská horaDatum sklizně: 2.10.2011Cukernatost hroznů: 22°NMČíslo šarže: 60Alkohol: 13,5% objZbytkový cukr: 9 g/lObsah kyselin: 6,3 g/lCharakteristika vína: Víno sšedavě zelenou barvou, vůně je velmi výrazná, hluboká, dominuje vní přezrálá máslové hruška, podpořená ovocností červeného grepu. Chuť je dobře strukturovaná, mohutná. Ještě dlouho po spolknutí doušku vína vystupují na patře sladké kompotované jahody. Víno je předurčeno kležení varchivech. Kvínu doporučujeme vepřové kotletky, zapečeného kapra a tvarohové sýry. Víno je oceněno zlatou medailí ze soutěže mladých vín Vinum Juvenale a stříbrnou medaili z Vinařských Litoměřic.Cena 190 Kč bez DPH.
Tramín 2011
Kategorie: víno spřívlastkem výběr z hroznů, bílé, polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: MutěniceViniční trať: Mutěnská horaDatum sklizně: 18.10.2011Cukernatost hroznů: 24,2 °NM Číslo šarže: 64Alkohol: 13% objZbytkový cukr: 13 g/lObsah kyselin: 5,7g/lCharakteristika vína: Víno je zajímavé svojí čistou a bohatou vůní. Převažuje vní exotické liči, okvětní plátky růže, a kvetoucí fialka. Chuť je výrazně kořenitá, sladce šťavnatá, sprojevem kandovaného ovoce, vzávěru snastupující skořicovou dochutí. Kvínu doporučujeme husí játra na cibulce, kuřecí steak se zapečeným sýrem, tvarohový dort a jablečný závin. Víno je oceněno stříbrnou medailí ze soutěže Festwine vBrně.Cena 190 Kč bez DPH.
Ryzlink vlašský 2011
Kategorie: víno spřívlastkem pozdní sběr, bílé, suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: MutěniceViniční trať: Mutěnská horaDatum sklizně: 18.10.2011Cukernatost hroznů: 21,2 °NMČíslo šarže: 57Alkohol: 12,5% objZbytkový cukr: 3 g/lObsah kyselin: 5,2 g/lCharakteristika vína: Víno světle zelené barvy, svůní čerstvého zahradního ovoce, doplněnou o tóny bílých lučních kvítků, chuť je svěží, minerální, příjemně harmonická, sdochutí lékořicového kořene a pražené mandle. Víno doporučujeme ktučným předkrmům a zabijačkovým specialitám .Cena 160 kč bez DPH.
Co je Rozhovor spřívlastkem?
Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.
Předchozí díly seriálu Vinařův rok:
Ludvík Maděřič
, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík , Marek VybíralJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com