Vinařství Kraus zpřístupní viniční trať Klamovka

Srpen, 2.08.2012 08:46

Seriál Vinařův rok pokračuje návštěvou mělnického vinařství Kraus. Vuplynulých týdnech měl Karel Hejduk a jeho kolegové napilno, ve vinicích bylo práce jak na kostele. Díky častým dešťům zposledních týdnů navíc hrozí ve vinicích výskyt houbových chorob. Do vinic vinařství Kraus také budete moci osobně vyrazit na ochutnávku vín do nově vybudovaného altánu. Víc vnásledujícím příspěvku.


Na vinicích by měly být do začátku srpna vpodstatě hotové všechny důležité práce. Osečkované a zastrkané letorosty tvoří vzdušnou a kompaktní stěnu, meziřadí jsou čistě proplečkovaná nebo mulčovaná na nízký zelený porost,“ vysvětluje Karel Hejduk.. Východní strany stěn jsou vzóně hroznů odlistěné pro lepší vzdušnost a přístup slunce. Zopačné (západní) strany se odlistění vzóně hroznů provádí později zdůvodu možného rizika úpalu sluncem.Probíhají postřiky proti houbovým chorobám ve zhruba desetidenních intervalech. V případě špatného počasí se intervaly zkracují. Letošní rok není ztohoto pohledu jednoduchý: po bezproblémovém odkvětu révy vpolovině června přišlo větší množství srážek, velký tlak chorob se projevil zejména vpolovině července. V současné době je zdravotní stav hroznů dobrý. Vzhledem knízké zásobě vín zminulého roku je ve sklepě poměrně klid. Většina vín zposledního ročníku je již v lahvích. „Z ročníku 2011 nebylo vyrobené žádné červené víno. O to více se těšíme na nadcházející ročník, který bude vtomto smyslu snad úspěšnější,“ říká Karel Hejduk. Jako poslední novinky na léto začalo vinařství Kraus nabízet dvě vína zloňské sklizně: Pinot noir, konkrétně klaret a Enotrion cuvée (směs burgundských odrůd). Tak jako u všech vín zminulého ročníku budou i tato vína kdostání vmenších šaržích než obvykle.

Ochutnat víno na vinici

Další novotou vinařství Kraus je rozšíření nabídky vrámci vinařské turistiky. „Plánujeme zpřístupnění našich vinic vtrati Klamovka, včetně potřebného zázemí,“ vysvětluje Karel Hejduk. Projekt by měl sloučit rekonstrukci historické opěrné zídky zopuky, altán pro účely ochutnávky vín přímo ve vinici a trasu mezi vinicemi sinformačními tabulemi. Na sobotu 11. srpna je navíc plánovaná oblíbená vinařská slavnost „Mělnický košt“, na které pochopitelně vinařství Kraus nebude chybět.Poprosil jsem Karla Hejduka také o zodpovězení několika otázek:

Novým předsedou Svazu vinařů se stal Tibor Nyitray. Co si od této volby slibujete?

Pana Nyitraye osobně neznám. Vzhledem kjeho vzdělání a pozici voboru nepochybuji o jeho kompetentnosti pro uvedenou funkci.

Co by mělo být kromě boje proti Spotřební dani na víno prioritou nového předsedy?

Prioritou by měla být problematika Vinařského fondu, respektive tlak na účelné využití nashromážděných prostředků fondu. Dále kvalifikované připomínkování připravovaných změn vinařské legislativy.

Léto je čas, kdy se významně propaguje pití růžových vín. Jaký je Váš vztah krůžovým vínům? Máte nějaký tip na zajímavé rosé?

Růžová vína klétu patří. Díky lehkosti, svěžesti a pitelnosti jsou přirozenou součástí letní gastronomie. Vína jsou ze své podstaty nekomplikovaná a určená pro běžné příležitosti. Není zde velký prostor a ani důvod pro dosahování špičkových kvalit uvedených vín. Vnašem podniku vyrábíme růžová vína zodrůd Modrý Portugal a ve vyšší kategorii zPinot Noiru.

Pokud se v roce 2006 na výrobu růžových vín využilo zhruba šest procent vtuzemsku sklizených modrých hroznů, tak vroce 2010 to byla již pětina. Kam podle Vás bude toto číslo stoupat vbudoucnosti? Staneme se růžovou velmocí? Co moravská červená?

Poptávka po tuzemském červeném víně zaostává za bílým. Zahraniční konkurence je velmi silná. Pro místní vinaře je varianta výroby růžového vína zmodrých hroznů zajímavá zejména vhorších ročnících (např. 2010). Mediální aktivity ve prospěch růžových vín jistě přinášejí své výsledky, prostor pro posílení poptávky určitě je.Tuzemská červená vína však určitě nepatří paušálně do druhé ligy, i zprůměrného ročníku lze při dobré péči na vinici a vhodném způsobu zpracování docílit konkurenceschopné jakosti.

Vladimír Raška získal na mezinárodní soutěži vSan Francisku ocenění za originální design láhve vín sručně psanou etiketou. Dokáží zajímavé zpracované etikety podle vás prodat víno? Co Vaše vinné etikety? Jak vznikaly?

Etiketa má pro prodej vína zásadní význam. Ambaláž lahve by měla být velmi dobře promyšlená, aby splnila očekávání vinaře. Měla by být součástí celkového konceptu vinařství. My jsme na jaře 2012 začali sprodejem vín snovými etiketami. Zadání znělo: etiketa moderní, puristická, barevně zajímavá, slogem vinařství jako dominantním prvkem. Etiketa evokuje moderní styl a svěžest vín. Hodnocení je individuální, naši zákazníci nové etikety přijali zvelké většiny kladně.Předchozí díly seriálu Vinařův rok s Vinařstvím Kraus:Vinařství Kraus: Nový sekt i etikety (12. ledna 2012)Ve vinicích vinařství Kraus naměřili až -18,5°C (1. března 2012)Tramín kořenný nově ve vinicích Kraus (10. května 2012)

Okomentovat:

*

Loading...