Vinařství Dva duby terčem zlodějů

Květen, 17.05.2012 07:21

Jiří Šebela z vinařství Dva duby si pro nás tentokrát připravil několik zjímavých novinek. Z těch nepříjemných je zpráva o krádeži velkého množství sazenic. Dozvíte se také jak to dopadlo, respektive nedopadlo s nákupem traktůrku a jaký obchod vinařství uzavřelo s Miroslavem Volaříkem. Na závěr nebude chybět pozitivní zpráva ohledně nárůstu počtu členů vinařství. Nalijte si něco dobrého do skleničky a čtěte dnešní díl seriálu Vinařův rok.

Ve vinicích vinařství Dva duby je aktuálně vše ostříháno a vyvázáno. Vinohrady se pěkně zelenají a zvesela ožívají. „Teď se věnujeme dosazování starých vinohradů. Letos jsme měli vplánu dosázet 550 sazenic Vavřince vtrati Karlov. Už ho nesplníme. První zasázenou várku nám totiž neznámý pomocník ukradl během 20ti hodin po vysázení,“ říká Jiří Šebela. Ve vinařství tak panuje nejistota, zda se podaří ubránit alespoň zbytek sazenic. Co se týká počasí, zatím to není úplně ono. Něco málo napršelo, takže ve vinicích už není takové extrémní sucho. Za pár kapek navíc bych se ovšem Jiří Šebela vůbec nezlobil. Uvidíme, co s vinicemi udělá aktuální ochlazení.Pravidelní čtenáři tohoto seriálu a fandové vinařství Dva duby si jistě vzpomenou, jak začátkem roku Jiří Šebela popisoval trampoty a plány ohledně nákupu nového traktoru. Vypadalo to na malý červený traktůrek. Jak to ale nakonec dopadlo? Budete možná překvapeni: „Když jsem se zmiňoval o řešení problému svýběrem traktoru, tak jsem avizoval, že vše nakonec zřejmě dopadne úplně jinak. Dopadlo. Místo traktoru máme nový vinohrad, hektar frankovky, shodou okolností od zdejšího přispěvatele, pana Volaříka zMikulova,“ vysvětluje Jiří Šebela. Traktor, nebo spíše nějaký tank, bude příští rok.Vína prodávaného pod etiketou vinařství Dva duby tak do budoucna bude více. Dostane se na každého:). Co se týká aktuálního ročníku, vína vypadají velmi dobře a není potřeba nijak pomáhat nebo nedej bože na ně spěchat. Že se na ně těšíte? Buďte trpěliví, lahvovat se bude nejdříve vzáří. Pří jarním oteplení některá vína právě teď dokváší (ve sklepě najdete čerstvý burčák, přesněji řečeno řezák) a odbourávají. Obojí ve vinařství Dva duby samozřejmě bez přídavku umělých kvasinek.Co se týká uplynulého období, vyrazil Jiří Šebela na cesty, a sice za účastí na dvou zajímavých vinařských soutěžích. V první řadě to byla výstava přírodních vín Vinnatur Villa favorita v Itálii, akce navazující na nedaleké Vinitaly. „Mohu potvrdit, že moravská vína od vinařství Dva duby, Bogdana Trojaka a vína Stapleton&Springer opravdu zachutnala jak návštěvníkům, tak vinařům. Velmi příjemná akce, návštěvu příštího ročníku můžu jen a jen doporučit každému,“ doplňuje Jiří Šebela. Není mnoho příležitostí jak na krásném místě (250 let stará vila na kopci mezi vinohrady) ochutnat zajímavá a přírodní vína zhruba 200 vinařů zItálie, Francie, Rakouska, Slovinska a České republiky.K druhé akci Jiří Šebela uvedl následující: V lokálním měřítku proběhl první (a nutno říct že velmi úspěšný) pokus o začlenění přírodních/pořádných vín na klasický moravský košt. Touto vlaštovkou byl košt ve Velkých Bílovicích a veškeré zásluhy na celé akci má Jaroslav Osička, taktéž známý čtenářům podkorkem.net. Vína sice byla hodnocena odděleně od zbytku, ale každý měl možnost se do této skupiny přihlásit (nakonec se sešlo kolem 80, povětšinou velmi povedených a krásných vín). Můj názor je, že to takto bylo dobře. Na Moravě (a mezi bílovickými vinaří dvojnásob) není příliš mnoho lidí, kteří by tato vína byli schopni bodovat. Nemají snimi zkušenost. Skončilo by to často nízkým bodovým hodnocením a poznámkou „odrůdově netypické“ stím, že odrůdově typická a skvělá by byla mladá nerez chardonnka postavená na grapefruitových a banánových kvasinkách. To je bohužel realita.Jiří Šebela dále zodpovídá několik otázek:

Jak vnímáte snahu EU sjednotit pravidla pro produkci biovín vEvropě?

Upřímně, nezajímá mě to. Naše vína certifikovaná nebudou, ani jako bio ani jako biodynamická. Certifikace považuju za úředního poníka. Na kvalitu vín nemá žádný vliv. Jen to dává spotřebitelům falešnou naději, že kupují něco kvalitního a pečlivě ověřeného. Není tomu tak, je to jen papír. Jediná možnost jak si být jistý kvalitou je jít se podívat, jak to daný výrobce dělá a ptát se.

Jaká je pozice biovín vČR? Pomáhá označení BIO na láhvi sprodejem vína? Není naopak tato značka u nás trochu devalvovaná?

BIO je pro vinaře užitečné hlavně kvůli násobně vyšším dotacím.

Po krátké pauze je na stole opět spotřební daň na víno. Co by její zavedení konkrétně znamenalo pro Vaše vinařství? Lze vyčíslit dodatečné náklady?

Pro stát to znamená jediné, dostane méně peněz než teď. Jakékoliv zvyšování daní, které překročilo rozumnou mez, znamená jen to, že více a více narůstá šedá ekonomika. Prostě proto, že se to vyplatí. Znamenalo by to, že ještě více lidí přejde na dovozová vína zKEGu, která účetnictví ani neviděla.

O kolik byste zdražili svá vína, vpřípadě zavedení daně?

O výši daně.

Vmédiích se objevují prohlášení typu „likvidace tuzemského vinařství“ apod. Není přece jenom hysterie okolo zavedení daně přehnaná?

Je a není. Levice, ruku vruce s „pravicí“, ničí naši zemi z moci úřední a systematicky už dlouhá léta. Tuzemské vinařství tedy není žádná výjimka. Vnormálně fungujícím systému by toto zavedení daně poškodilo levná a špatná vína … u nás jim to, bohužel, pomůže.

Blíží se čas letních grilovaček a zahradních party. Představte si rozpálený gril, na teploměru 30 stupňů nad nulou, vepřový steak na grilu. Jaké víno zVaší produkce byste doporučili pro tuto příležitost a proč?¨

Víceméně všechna. Pří ochutnávkách vždy říkám, že není problém dát si po červeném víně naše bílé či růžové. Všechna vína si udělají svůj prostor a neztratí se. Nicméně naše vína si člověk nejvíce užije samostatně. Nejsem velkým příznivcem snoubení vína spokrmem. Lépe řečeno, kjídlům většinou volím vína, která mě ksamostatnému prozkoumání až tak silně nelákají, která nejsou tolik zajímavá či osobitá.Po vzoru jedné nejmenované televizní stanice zakončíme dnešní příspěvek pozitivní zprávou ze světa zvířat. Ve vinařství Dva duby se narodila čtyři nová kůzlata. Zájemci o domácí kozí sýr se tak už mohou pomalu začít hlásit. A jak že se kůzlátka jmenují? Můžete tipovat v komentářích pod článkem:)

Předchozí díly seriálu Vinařův rok z vinařství Dva duby:

Jiří Šebela: Jít se podívat na večerku zatím nemám odvahu (8. března 2012)Vinařství Dva duby nalahvovalo vína ročníku 2009 (5. ledna 2012)

1 komentář:

Vinařství Dva duby

20. May 2012 19:35

Maly update: sazenice sice uz tentokrat nikdo neukradl, ale bohuzel je mraz spalil na tabak :(
…to je zivot ve vinohradu

js (dva-duby.cz)

Okomentovat:

*

Loading...