Vína od Autentistů

Srpen, 14.08.2012 07:29

Objednal jsem si a minulý týden osobně vbaru Veltlin in Karlin také konečně vyzvednul degustační krabici vín od Autentistů. Sextet vín má na svědomí čtveřice vinařů Koráb, Ota Ševčík, Jaroslav Osička Petr Kočařík. Po víkendu mám ochutnánu přesně polovinu zobsahu lahví, takže se svámi mohu podělit o dojmy zvín nabyté. A bude to povětšinou radostné počtení.

Pokud patříte mezi skupinu vínomilců, kteří se zatím s víny od Autentistů nesetkali tak vězte, že je poznáte podle nepřehlédnutelného „Áčka“ v hnědém poli na hrdle každé lahve. To důležité se ovšem skrývá uvnitř. Sami Autentisté svou produkci s trochou nadsázky přirovnávají ke hře na dobové nástroje – upřednostňují tradiční polohy a středoevropské odrůdy, nezavrhují dřevěné sudy a jsou si vědomi důležitosti autochtonních mikroorganismů v procesu přípravy vína. Jejich cílem je produkovat víno, v němž se co nejvíce odráží duch Hanáckého Slovácka zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. V současnosti do spolku Autentistů patří Petr Kočařík, Marek a Petr Korábovi, Jaroslav Osička, Richard Stávek, Ota Ševčík, Bogdan Trojak a Zdeněk Vykoukal. Pojďme si tři vinaře a tři jejich vína krátce představit. První ochutnané víno byl

Hibernal 2010

od Petra Kočaříka. Jeho vinařství najdete vČejkovicích, přičemž ročně tento malovinař produkuje zhruba 4000 lahví. Vína kvasí spontánně a většinou leží bez síření na kvasnicích dlouhé měsíce. Ke zrání používá dubové sudy. Odrůdy, které Petr Kočařík používá pro výrobu svých vín, jsou Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Pinot Gris, Tramín, Hibernal, Ryzlink rýnský nebo Neuburské. Hibernal zročníku 2010 je suché víno s13,5 % alkoholu. Když jsem si ho vychutnával, napadala mne přídavná jména jako harmonické, kultivované nebo rafinované. Prostě noblesa vlahvi. Víno okamžitě upoutává pozornost intenzivní zlatavou barvou smedovým nádechem. Nic, na co by byl člověk běžně zvyklý u dva roky starého, nebo spíše mladého vína. Aroma svým projevem připomíná nazrálý ryzlink, je bohaté a vrstevnaté, lze vněm najít kořeněné či medové tóny, přezrálý pomeranč či plátek broskve.Chuť vína je plná, nádherně kombinuje ovocnost stěžšími dřevěnými tóny. Zážitek zvína umocňuje pěkná kyselinka, která Hibernalu dává ten správný švih. Bez zbytečných kudrlinek říkám, tohle víno mne bavilo. Prvotřídní zástupce odrůdy Hibernal.Druhá lahev byla růžovka

Modrý Portugal 2011

od vinařství Jaroslava Osičky. To hospodaří na třech hektarech vinic ve Velkých Bílovicích. Jak sám Jaroslav Osička říká, jako vinař či vinohradník rád chodí po nevyšlapaných cestách, aby si našel tu svou vlastní. Ve vinohradech aplikuje již po 5 let pouze postřiky schválené pro bioprodukci, dříve přes 10 let vrežimu integrované produkce. Hlavní bílé odrůdy jsou Chardonnay, Burgundské šedé, Tramín červený, Müller Thurgau a nově se letos vysadí Ryzlink. Zmodrých odrůd to jsou Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Více se o Jaroslavu Osičkovi můžete dozvědět vrozhovoru, který zde byl před časem publikován.Co se týká ochutnaného vína, tak jde o slušně vyvedené osvěžující suché rosé s11 % alkoholu. Barva vína je krásná a elegantní lososová soranžovým nádechem. Vnose zanechává Portugal poměrně výraznou stopu, představte si košík plný malin a jahod, přikrytý smetanovou dekou. Vchuti svěží, harmonické, prostě fortelně odvedené růžové víno. Možná by mohlo být malinko delší na jazyku. Trojici autentických vín uzavírá

Cabernet Sauvignon 2010

od Oty Ševčíka, suché víno sdeklarovaným obsahem alkoholu 12,7 %. Vinařství Oty Ševčíka najdete vBořeticích, kde hospodaří na 0,35 hektaru vproslulé viniční trati Kraví hora. Mezi vlajkové odrůdy vinařství patří Frankovka, Veltlínské zelené, Pinot Blanc či Neuburské. I sCabernetem Sauvignon si ovšem Ota Ševčík velmi dobře rozumí.Cabernet Sauvignon ročníku 2010 s příměsí Pionotu Noir (15 %) mne bez přehánění dostal. Tohle červené je radost pít a jelikož jsme se na něm chuťově shodli smanželkou, byla otevřená sedmička zoufale málo…Barva vína je tmavší rubínová, aroma plné a bohaté. Jako první upoutá koncentrovaný černý rybíz, který doprovází dřevěné tóny, koření nebo tabák. Tohle víno má styl. Sklenička hraje vůněmi, člověk by do ní nejraději skočil a vykoupal se vtéto cabernetové lázni. Vchuti je víno lahodné, krásně pitelné sjemnou tříslovinou. Červené víno nabyté energií, které budete pít súsměvem na rtech. Doufám, že ve Veltlinu ještě nějakou tu lahev seženu…Zbylé tři lahve Autentistického sextetu tvoří Neuburské od Korába, Zweigeltrebe od Jaroslava Osičky a Veltlínské zelené od Petra Kočaříka. Během následujících týdnů se o nich postupně budu zmiňovat.

Okomentovat:

*

Loading...