Jak ve své knize Grapes & Wines uvádí Oz Clarke, 80 % vín světa je tvořeno 20 nejvýznamnějšími odrůdami révy. Znalosti o odrůdách jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon blanc nebo Syrah jsou tedy klíčem k pochopení velké části vinného světa. Řada publikací se tak právě odrůdám a jejich specifikům věnuje. Kromě již zmíněné (a velmi povedené!) knihy Oze Clarka je to také v loňském roce publikovaná „učebnice“ Exploring & Tasting Wine od Berry Bros & Rudd Wine School. Přehledně a kvalitně zpracovaný pomocník pro středně pokročilé studijní jedince, kteří se chtějí naučit poznávat obsah své sklenice.
Berry Bros & Rudd je jeden z nejstarších britských obchodníků s vínem, který mimo jiné od roku 2000 v Londýně provozuje vlastní vinné kurzy. Kniha Exploring & Tasting Wine dle autorů z těchto kurzů vychází a slouží především jako pomocník pro zdokonalení se v degustačních schopnostech a identifikaci stylů nejvýznamnějších vín světa. Pomáhá čtenáři zorientovat se v rozdílech mezi jednotlivými odrůdami, ale i mezi různými styly vín stejných odrůd. Tedy třeba jak poznat ve skleničce Chardonnay z Chablis oproti Chardonnay z Kalifornie, nebo jak rozpoznat Syrah z Côte-Rôtie od Shirazu z Barossa valley.
Kostru knihy tvoří kapitoly věnované 16 odrůdám révy, šesti bílým a 10 modrým. Každá kapitola je tvořena nejprve základním shrnutím klíčových charakteristik odrůdy, následuje grafické znázornění typických aromatických tónů a struktury vína, vhodné párování s jídly a doplňující informace k regionům, apelacím a stylům vín. Kniha se minimálně věnuje původu odrůd, historickým souvislostem či specifikám pro pěstování, maximum pozornosti je věnováno charakteristickým rysům výsledných vín. Aromata, vyšší nebo nižší kyselina, plnost, případně úroveň taninů u červených vín apod.
Kniha s nějakými 220 stránkami nevypadá příliš obsáhle, ale první zdání klame. Fakta, fakta a fakta. Snad ani jedna věta v této knize není jen prázdnou vycpávkou. Číst se tedy vyplatí velmi pozorně a kniha často nutí přemýšlet o souvislostech a uvedených informacích. Je prakticky nemožné ji přelouskat celou na jeden zátah, protože hrozí, že se čtenáři z přehršle dat udělá boule na hlavě. Naopak ideální je doprovodit jednotlivé kapitoly praktickou degustací vín.
Tahle země není pro starý a tahle kniha není pro úplné začátečníky. Předpokládá určitou znalost vinných pojmů a přehled o vinném světě a mírně poučenému čtenáři pak hezky propojuje informace do uceleného tvaru. Řada věcí pro Vás asi nových nebude, ale troufnu si říci, že způsobem, jak jsou odrůdy a styly vín srovnávány, ocení nejeden zkušený piják vína. Nechybí zajímavosti typu: jak ph Cabernetu Franc ovlivňuje barvu vín z údolí Loiry, nebo kde se berou petrolejové tóny v Rieslingu.
Informace o odrůdách a regionech pak doplňují některé krátké „úvahy“ na více či méně zajímavá témata: výhody kupážování odrůd, organická a biodynamická vína, používání dubu nebo třeba vliv ročníků na podobu výsledného vína. Příjemné odlehčení na konci každé kapitoly. Silnou stránkou publikace je přehledné a vymazlené grafické zpracování stejně jako množství zajímavých fotografií.
Tahle kniha je určitě specifická a dobře poslouží tomu, kdo si chce osvěžit nebo utřídit informace o nejvýznamnějších odrůdách a vínech světa, dá se opravdu použít jako učebnice, se kterou jako včelka Mája nasajete dostatek znalostí v relativně stručném podání. Je velmi cenná v tom, že nutí přemýšlet o vínech v kontextu specifik jednotlivých odrůd i regionů. V neposlední řadě je pak zajímavým degustačím pomocníkem, se kterým se můžete zdokonalovat v tom, jak ve skleničce poznat Merlot od Syrahu nebo Semillon od Cheninu Blanc.
Knihu Exploring & Tasting Wine seženete na Amazon UK za zhruba 16,5 liber, portál ENbook.cz ji nabízí za 566 Kč.