Tři nádoby a tři veltlíny od Michala Kacetla

Srpen, 30.08.2022 07:12

Prakticky téměř po roce je tu příspěvek o vínech mladého vinaře Michala Kacetla. Ten mi stejně jako v loňském roce zaslal degustační sadu nových ročníků, ze které jsem pro dnešní příspěvek vylovil tři veltlíny. Zajímavé srovnání tří vín, každé vinifikované v jiném druhu nádob, s jiným přístupem. Klasický lehký nerezový veltlín, víno z akátového sudu a také Veltlínské zelené z qvevri.

IMG_20220816_175728__01

Vinařství Michala Kacetla je velmi mladé, bylo založeno teprve v létě 2017. Za ochutnání tradičně stojí Michalovi pet-naty, nedávno jsem tu psal o bílé (Ryšák 2021) i růžové variantě (Frankovka 2021). Z dalších vín, která jsem vyzkoušel, se mi moc líbilo na sudech dělané Chardonnay 2020 a zajímavá byla i tichá růžová Frankovka Rosé 2020.

Produkce vinařství se postupně navyšuje a aktuálně se pohybuje kolem 18 000 lahví ročně. Minuly rok Michal Kacetl posílil kapacitu sklepa, pořídil některé nové nerezové tanky a sudy pro zrání vín. Letos pak přibyl i nový šetrný pneumatický lis. Byla také vysazena menší vinice v Mackovicích, s odrůdami Frankovka a Pinot Noir. Další výsadby se chystají a cílem je maximální soběstačnost, co se týká vlastních hroznů.

K pet-natum přibude v sortimentu vinařství Kacetl také klasický sekt vyrobený tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi, aktuálně zatím víno leží zhruba rok na kalech. Novinkou bude také v dohledné době červené cuvée lahvované pod šroubem. Víno zrající ve starších dubových sudech po dobu deseti měsíců, založené na odrůdách Pinot noir (80 %) a doplněné Frankovkou (20 %).

Veltlínské zelené má Michal Kacetl vysazené ve viničních tratích Pustina a Weinperky. Klasický veltlín uzavřený šroubovacím uzávěrem pochází z trati Pustina. Jde o 38 let staré keře, zpracování hroznů bez macerace, přičemž fermentace probíhala z velké části v nerezových nádobách a z jedné pětiny v kameninové nádobě. Zrání na jemných kvasničných kalech a lahvování v březnu.

Veltlínské zelené 2021, Vinařství Kacetl, 11 % Hodnocení: 83/100

Suché víno, světlejší barvy, ve vůni pronikavé a intenzivní. Na nose ucítíte tóny grepu, nektarinek, citrusových plodů a jemně také bylin. Ovocné tóny hrají ve vůni jednoznačně prim. V chuti lehčí, přímočaré víno s vyšší kyselinou. Vlastně celkem nabroušené pití, se svěžími tóny citrusů nebo jablek.  Středně dlouhé, lehce minerální v závěru. Letní víno s nižším alkoholem, které si rádi dáte na úvod setkání s přáteli nebo vypijete na pikniku v parku.

IMG_20220816_175819__01

Akátový Veltlín pochází z vyhlášené trati Weinperky, i v tomto případě jde o starou výsadbu (40 let).  Ve sklepě probíhala dva dny macerace na slupkách, následné lisování a odkalení pak pouze sedimentací do druhého dne. Spontánní fermentace i malolaktická fermentace proběhly v malých akátových sudech, zrání na hrubých kalech po dobu 11 měsíců. Víno bylo lahvováno bez čiření, bez filtrace, pouze s malým zasířením.

Akátový Veltlín 2020, Vinařství Kacetl, 13 %   Hodnocení: 87/100

Suché víno, na první pohled nefiltrované, ne zcela čiré ve skleničce. Barva je světlejší, žlutá. Ve vůni typický kořenitý veltlín, s tóny žlutého peckového ovoce, trochou kvasnic a sudu. V chuti středně plné víno, šťavnaté a extrémně pitelné. Naturálnější styl. Lehce krémový projev v chuti, vyvážená kombinace ovoce a vyšší kyseliny. Tóny grepu, nektarinek a citrusů, delší závěr s jemnou mineralitou. Pokud ještě nemáte zkušenost s víny Michala Kacetla a chtěli byste ochutnat právě jednu láhev, zkuste tento veltlín!

IMG_20220816_175808__01

Do třetice pak qvevri veltlín, který pochází z hroznů trati Pustina. Selekce zdravých hroznů, odstopkování a naplnění do qvevri amfor.  Kontakt se slupkami po dobu šesti měsíců poté lisování a ležení vína v nerezovém tanku. Víno bylo lahvováno v létě bez filtrace, čiření a bez přidání síry.

Veltlínské zelené Kvevri 2020, 12 % Hodnocení: 85/100

Klasická oranžáda, víno měděné barvy, lehce do oranžova. Ve vůni pomeranč, tóny broskve a náznak exotického ovoce. V chuti svěží a suché víno, s vyšší kyselinou a příjemnou tělnatostí. Ucítíte také jemné třísloviny. Tóny bylinek, broskve, s náznakem čajových tónů. Fajn pití, působí spíše kulatě než tvrdě, žádná divočina, víno působí srovnaně a klidně, středně dlouhý závěr. Pěkná čistá oranžáda.

………………………………………………

Líbil se Vám tento příspěvek? Máte rádi blog Podkorkem? Můžete přispět na jeho další rozvoj. Více.

Okomentovat:

*

Loading...