Skvělý Pinot noir a další novinky od Michala Kacetla

Prosinec, 20.12.2023 09:40

Rok se s rokem sešel a vinař Michal Kacetl zachoval tradici a zaslal mi degustační balíček svých nových vín. Kromě skvělého Pinotu noir 2022 třeba svůj první tradiční metodou dělaný Blanc de Blancs 2020. Pokud máte veltlín v DNA, měli byste ochutnat i povedený Akátový Veltlín, tentokrát v ročníku 2021.

IMG_20231208_143227_Bokeh

Vinařství Michala Kacetla vzniklo v roce 2017 a postupně navyšuje svou produkci až k nynějším bezmála 20 000 lahví. Z modrých odrůd Michal Kacetl pracuje zejména s Frankovkou a Pinotem noir, v bílých vínech zejména s Veltlínským zeleným, ale také Ryzlinkem rýnským nebo Chardonnay. K tradičně skvěle pitelným pet-natům letos přibyl i klasický sekt z odrůd Chardonnay a Pinot blanc.

Ve sklepě Vinařství Kacetl, zdá se, pořád něco děje. Pokud jste tato vína ještě nezkoušeli, je ten správný čas. Za poslední tři ročníky vidím ve vínech mladého vinaře kontinuální posun, ačkoliv základní filozofie zůstává stále stejná. Spontánní fermentace, minimum zásahů a síření, důraz na terroir. Skvěle pitelná a zároveň charakterní vína.

Pinot noir 2022, Vinařství Kacetl, 13 %   Hodnocení: 90/100

Víno ze starších sudů a druhé plnění u sudů Francois Freres. Zrání 10 měsících, nefiltrováné, nečířeno, s minimem přidané síry. Světlá a zářivá třešňová barva. Ve vůni intenzivnější, s tóny třešní, jahod, fialky nebo špetky koření. V chuti plnější projev, s dobrou perzistencí a strukturou. Pevný střed, dobrá kyselina a koncentrace ovocných tónů. Chuť je suchá, krásně sladěná, jemně kořenitá. Delší dochuť. Ač velmi mladý pinot, tak příjemně šťavnatý a zábavný. Další prostor pro zrání na láhvi, ale extrémně mne bavil již nyní. Hodně povedená záležitost.

IMG_20231208_152412_Bokeh(1)

Blanc de Blancs 2020 Brut Nature, Vinařství Kacetl, 12 %   Hodnocení: 88/100

Tradiční metodou dělané bublinky z odrůd Chardonnay a Pinot Blanc. Menší část vína je dělaná na sudech, zbytek v nerezovém tanku. Zrání 10 měsíců na kalech, bez síry s malolaktickou fermentací. Po sekundární fermentaci víno leželo na kalech po dobu 26 měsíců. Bohaté perlení, ve vůni velmi svěží, s tóny citrónu, žlutých jablíček a kdoule. V ústech je víno lehce krémové, s tóny čerstvého citrusového ovoce a peckovin, s pikantní kyselinou. Hodně suché a celkem nabroušené pití. Delikátní projev, jemné, s delším závěrem. Lehce minerální dochuť.

Akátový Veltlín 2021, Vinařství Kacetl, 13,5 %    Hodnocení: 88/100

Fermentace v akátových sudech, dřevo je původem ze Znojemska. Ležení 11 měsíců na hrubých kalech v sudech bez přidání jakýchkoliv aditiv. Nečířeno, nefiltrováno. Suchý veltlín s jedním gramem cukru. Ve vůni poměrně výrazné tóny nektarinky, žluté hrušky nebo kvasnic. Smetanový nádech, bylinky. V chuti moc hezké víno, uhlazené, s krémovým projevem, tóny zralých peckovin a jemně vystupující kyselinou. Jemná kořenitost, tóny broskve, nektarinky. Sudu akorát, ten příjemně podtrhuje charakter vína. Vyvážené po všech stránkách, delší a pozvolna odeznívající dochuť. Vyzenované víno, nabízí doslova meditaci ve sklenici.

IMG_20231208_154049_Bokeh

Frankovka Rosé 2020, Vinařství Kacetl, 12,5 %   Hodnocení: 87/100

Povedené a netuctové růžové víno. Macerace po dobu čtyř hodin, poté následovala fermentace v dubovém sudu, kde víno zrálo 11 měsíců na hrubých kalech, opět bez přidání jakýchkoliv aditiv. Nečířeno, nefiltrováno. Meruňkovo lososová barva, radost pro oko. Ve vůni je pak víno středně intenzivní, s tóny pomeranče, jahod nebo malin. V chuti krásná svěžest, přímočarost, letní rosé jak má být. Svěží ovocné tóny, vyšší kyselina, celkově dobrá energie. Lehce do bylinek a koření. Dochuť je středně dlouhá až delší, s výraznější minerální slaností.

IMG_20231208_154652_Bokeh

Ryzlink rýnský 2021, Vinařství Kacetl, 14,5 %   Hodnocení: 85/100

Marně pátrám v paměti, kdy jsem naposledy pil Ryzlink rýnský s tak vysokým alkoholem na etiketě.  Suchý rýňák, s jedním gramem cukru a kyselinou 9,5g/l! Sytější zlatavá barva ve skleničce, vysoká viskozita.  Od pohledu nefiltrováno. Ve vůni středně intenzivní, tóny zralých citrusů, meruňky a žlutého melounu. V chuti je dobrá koncentrace, možná až tenze, a také kyselost, u které doslova cítíte, jak se vám rozpouští zubní sklovina. Dochuť je středně dlouhá až delší. Ryzlink, který má všeho na rozdávání, ale osobně mi k této odrůdě sedí uměřenější styl. Pro fanoušky Ryzlinku rýnského každopádně zajímavý vzorek, určitě bude stát za to sledovat, jak se bude vyvíjet v čase.

IMG_20231208_152542_Bokeh

Okomentovat:

*

Loading...