Osobnost Doc. Ing. Miloše Michlovského není potřeba blíže představovat. Svíny vinařství Vinselekt Michlovský se vtuzemsku zatím nesetkal asi málokdo. Však je také široké portfolio vín této firmy kdostání nejen ve vinotékách, restauracích či online shopech, ale také vrámci některých tuzemských supermarketů. Ne každý vinař se stouto praxí ztotožňuje. Ročník 2011 považuje Miloš Michlovský za velmi dobrý, i když ročník 2009 zůstane pravděpodobně nepřekonán. Více vdalším díle seriálu Rozhovor spřívlastkem.
Příjemné počtení přeje Mikuláš
…………………………………………………………………………………………………..
Profil vinaře:
Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. se narodil vroce 1953 vHustopečích. Po maturitě na Střední vinařské škole ve Valticích absolvoval Zahradnickou fakultu Moskevské zemědělské akademie. Odbornou praxi vykonal ve Šlechtitelském centru Moldavského vinohradnicko-vinařského výzkumného ústavu a ve Všesvazovém institutu pro vinohradnictví a vinařství na Jaltě. Vletech 1991 – 1994 působil jako pedagog na Zahradnické fakultě Vysoké školy zemědělské vBrně. Vroce 2001 obhájil habilitační práci na téma „Vývoj šlechtění révy vinné na rezistenci a jeho současný stav v České republice“ a byl jmenován docentem voboru Zahradnictví. Ve své profesní kariéře se od samého počátku věnuje problematice šlechtění odrůd révy vinné na rezistenci k biotickým (houbovým chorobám, škůdcům) a abiotickým činitelům (mrazu, suchu) a jejímu pěstování. Své poznatky a zkušenosti uplatňuje také voblasti sklepního hospodářství při rozvoji a inovacích progresivních technologií spojených s výrobou vína a dalších produktů. Ve společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ založené vroce 1993 vRakvicích působí jako manager po současnost a veškerou činnost zaměřuje na produkci širokého sortimentu vysoce jakostních vín zdůrazňujících terroir.
…………………………………………………………………………………………………..
Profil vinařství:
Vinselekt Michlovský pěstuje vinnou révu na více jak 110 ha vinic ve velkopavlovické a mikulovské podoblasti, hlavně vokolí Pálavy. Díky přirozené modernizaci tradičních technologií produkuje vinařství originální vína, která vynikají ať svěžestí, ovocnými a květinovými tóny, tak i vína plná, extraktivní a kořenitá svýrazným potenciálem zrání na láhvi. Sortimentní řady jsou rozděleny podle původu hroznů a technologického zpracování včetně fermentace a zrání vdubových sudech. Společnost získala ocenění Vinařství roku 2009
…………………………………………………………………………………………………..
Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?
Prakticky „od narození“.
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
Bylo to vědro (56 l) Svatovavřineckého v8.třídě a podle otcových kamarádů místních vinařů bylo dobré.
Jak byste popsal terroir Vašich vinic?
Jelikož mé vinice se nachází vrádiu 40-50 km (mikulovská a velkopavlovická podoblast) tak je terroir velmi pestrý.
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Určitě je to Perná – Goldhamer, Purmice. A odrůdy převážně Ryzlink vlašský a Pálava.
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?
Vsoučasnosti je to odrůda Pálava. A to z důvodu, že to je moravská odrůda vyšlechtěná vPerné – tj. na šlechtitelské stanici, kterou vlastním.
Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?
Je to práce od rána do večera, včetně sobot a nedělí, prostě „úchylka“.
Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?
Určitě rád kombinuji. Ryzlink rýnský, Vinum Palaviense, fermentovaný a školený vsudu se krásně hodí kekachním prsíčkům a dušenému čerstvému bílému a červenému zelí. Rulandské modré, Chateau Dowina, si lze vychutnat s divokou pernatou (bažant) ve vlastní šťávě a zmiňovaném víně; Cabernet Sauvignon Chateau Dowina doporučuji s jehněčím hřebínkem. Aurelius, výběr zcibéb, vynikne se sýrem smodrou plýsní a Pálava, Vinum Palaviense, skompotovanými broskvemi či sušenými meruňkami.
Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?
To se uvidí.
Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?
Vypadá to že 2009, i když i ročníky 2005 a 2006 byly také nádherné.
Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2011?
Myslím, že dobrý až velmi dobrý – do slova a do písmene. Ale určitě ne tak jako 2009.
Kde všude jsou Vaše vína kdostání?
Vína společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ jsou díky široké distribuční síti kdostání ve všech koutech republiky, a to jak vmaloobchodních řetězcích, tak i u velkoobchodních partnerů (BOURGOGNE WINES, DIOS TRADING, GLOBAL WINES, HARMONIA VINI, MAKRO, REGNUM VINI, VINUM BONUM, VICOM, VINOHRAD CZ atd.), kteří se starají o to, aby se naše vína dostala na stůl zákazníkům vco největším počtu restaurací, hotelů, vinných barů, ale i domácností. Dále našim klientům nabízíme možnost nákupu vín vybraných řad vnašich reprezentačních prodejnách vRakvicích a Praze. Samozřejmostí je i on-line nákup vnašem e-shopu na stránkách vinařství.
Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?
Asi vkolébce révy vinné Zakavkazské Gruzii, díky originální více jak 6 000 let staré kachetinské technologii (mj. úplně bez použití SO2).
Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?
Vhlavě vinaře.
Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?
Dojem zvína je odvislý od Vašich znalostí, a protože se stále vyvíjíme a stále poznáváme nové věci, jsou i dojmy a zážitky svínem vždy nové, či jiné. A to je na tom krásné.
Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?
Nějaká by se určitě našla, ale nebudu konkretizovat.
Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?
Změny ve vinařství i sklepním hospodářství jsou obrovské. Povedlo se hodně, ale cesta návratu ke kořenům je ještě hodně daleká.
Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?
Změny jsou významné, bohužel ne vždy klepšímu. Hodně znepokojující je cesta „infantilních“ vín. Velká vína jsou ale o něčem jiném.
Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?
Původní (míněno autochtonní) odrůdy budeme hledat asi těžko. Určitě by stálo zato (aspoň na Pálavě a aspoň částečně) si „přivlastnit“ Ryzlink vlašský.
Ským a kde nejraději pijete víno?
Zpravidla svýznamnými vinaři (hlavně šlechtiteli) vodborné diskusi.
Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?
Na návštěvy restaurací mi nezbývá moc času.
Doporučil byste nějakou knihu o víně?
Určitě „vinařskou bibli“ Riberau Gayona.
Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?
Snažím se být srodinou, ale nějak moc mi to stále nevychází.
Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?
Netroufám si odpovědět.
Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?
U významných soutěží si myslím, že ano. Je to přeci jenom nějaká nápověda, kterou sami uvítáme u produktů, vkterých se zas až tak nevyznáme.
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?
Organoleptické hodnocení bude vždy subjektivní. Při správné metodičnosti asi nic lepšího neexistuje.
Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?
Dobré.
Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?
Bordeaux a Burgundsko.
Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
Radši komunikuji svínem než s „elektronikou“.
Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?
Nalil bych mu dobrého vína.
Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
Přijeďte nás navštívit.
…………………………………………………………………………………………………..
3 doporučená vína:
(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)
Ryzlink vlašský 2009 výběr zbobulí 1.660,- Kč bez DPH
Buket přezrálých cibébových hroznů, kompotovaných a likérovaných meruněk je vchuti doplněna gamou sušených teplomilných peckovin, krémovou desertností a okouzlujícím projevem vápencového podloží Pálavy.
Sekt Crémant Classic Blanc de Noir 2008 251,20 Kč bez DPH
Expresivní vůně čerstvých lesních ostružin je v chuti ideálně doplněna projevy sušeného ovoce. Sekt je vyroben klasickou metodou kvašením vláhvi a vyznačuje se pro „Crémant de Vinselekt“ typickým, jemným a dlouhotrvajícím perlením.
Rulandské modré 2005 Premier 999,-Kč bez DPH
Svůdná kompozice vůní jahod a malin je v chuti obohacena harmonicky sladěnými tony lesního ovoce, zakončená elegantním sametem perníku a pravé čokolády.