Sicilské Grillo a Nero d’Avola

Prosinec, 3.12.2019 11:35

Na Sicílii bych se rád příští rok podíval, mám to na wish listu pro 2020. Zdejší vína nepiji zas tak často, určitě mám v Itálii oblíbenější destinace, ale chtěl bych si udělat obrázek tak říkajíc na místě. Hlavně mne zajímají vulkanická vína z Etny. Na Sicílii se v příspěvku podíváme i dnes, prostřednictvím dvou pěkných vín od mladého vinařského projektu Mandrarossa. Grillo, to je celkem trendy oblíbená bílá odrůda současné Sicílie, Nero d’Avola pak největší klasika, co se červených vín týče.

IMG_20191130_132506

Mandrarossa je jakýsi prémiovější brand vinařství Cantina Settesoli. vína pochází z těch lepších poloh o rozloze cca 500 hektartů (vinařství disponuje několika tisíci hektarů vinic). Pod brand Mandrarossa pak patří i dvě prémiová vína – bílé Grillo Bertolino Soprano a červené Nero d’Avola Terre del Sommacco.

Grillo je odrůda, která je pevně spjata s historií vín na Sicílii. Kdysi celkem hodně oblíbená jako příměs do fortifikovaných vín Marsala později doplatila na svou náročnost ve vinici a nižší výnosy. V druhé polovině 20. století tak Grillo ve vinicích nahrazovaly spolehlivější odrůdy, zejména Catarratto. Posledních několik dekád se ale situace obrací k lepšímu a o Grillu se mluví jako o jedné z nejlepších bílých odrůd Sicílie pro tichá vína. Výsadby se mezi lety 2000 a 2010 zvýšily z 1800 hektarů na 6100 hektarů a i nadále rostou. Původ této odrůdy je znám, Grillo vzniklo křížením jiných typických odrůd Sicílie, a sice Catarratto a Zibbibo (Muškát alexandrijský).

Víno Bertolino Soprano pochází z 2,5 hektarů velké Cru z oblasti Menfi v jihozápadní části ostrova. Vinice vysazená před šesti lety, má jihozápadní expozici a nadmořskou výšku 147 metrů nad mořem, křídové podloží. Fermentace probíhala betonových tancích tulipánového tvaru, po krátkém ležení se víno přesunulo do netoustovaných sudů z francouzského dubu, kde zrálo 11 měsíců.

Bertolino Soprano 2017, Mandrarossa, 12 %       Hodnocení: 87/100

100% Grillo světlejší zelenkavé barvy. Voňavé, na první dobrou se objevuje široká paleta vůní. Ty připomínají exotického ovoce, nechybí tóny připomínající broskev, grep, náznak medu. V chuti lehčí, vysoce pitelné, svěží, s tóny citrusových plodů, broskve a středomořských bylinek.  Připomnělo mi to jedno španělské Albariño. Jednoznačně víno jižanského typu, ale s pěknou kyselinou a příjemně pitelné.

IMG_20191130_132611

Nero d’Avola je asi nejtypičtější a nejznámější odrůda Sicílie, ve výsadbách červených odrůd na ostrově jednoznačně vede. Vína této odrůdy někdy působí až trochu vlezle ovocně-kořenitě, často jde o průměrná vína, ale v lepších případech z ní mohou vinaři nalahovat sofistikovanější kousky. To je ostatně případ i následujícícho vína, ke kterému jsem se v průběhu láhve tak nějak propíjel a postupně mne bavilo čím dál tím víc.

Červené víno Terre del Sommacco pochází ze dvou vinic o celkové rozloze 1,5 hektaru v okolí obce Contessa Entellina. Vinice jsou 18 let staré, jsou vysazeny s jihozápadní orientací v nadmořské výšce 310 metrů nad mořem. Půdy jsou s vysokým podílem vápence a křídy. Fermentace a zrání prvních devět měsíců probíhá v betonových tancích, následně víno putuje na 19 měsíců do dubových sudů.

Terre del Sommacco 2016, Mandrarossa, 14 %       Hodnocení: 89/100

Středně výrazná rubínová barva, pronikavější mladistvá vůně, s tóny třešní, malin a fialky. Nasládle kořenitá, typicky odrůdová. Chuť je plnější, lehce alkoholová, s tóny tmavého peckového ovoce, juicy a uhlazená. Pěkně ovocně kyselá, s jemným tříslem. Dochuť delší s příjemnými kořenitými tóny pepře. Na první napití to nebylo „wow“, ale určitě zajímavé. Má něco z takové té přímočaré naturální šťavnatě ovocné polohy, zároveň působí elegantně a vyváženě a harmonicky.

IMG_20191130_132635

Sicílie

Okomentovat:

*

Loading...