Dnes navážu na minulý příspěvek, v rámci kterého jsem doporučoval návštěvu festivalu (Ne)vinné Lány, a přidávám další pozvánku. Tentokrát to nebude akce poblíž Lánské obory, ale na dohled od vazební věznice, nebudete pod dohledem T.G.M, ale na tričku budu mít sepraného Havla. Za vína ovšem ručím osobně, vybral jsem je sám! Na rovinu říkám, že tento příspěvek obsahuje „SuppeErhitzung“ nebo chcete-li ohřívání vlastní polívčičky. S některými z vás se potkáváme na různých degustacích a vinných festivalech, tentokrát ale dávám na špalek vlastní hlavu.
Už jsem se tu několikrát zmiňoval, že zejména díky tomuto blogu a shodě dalších okolností jsem se z vinného nadšence transformoval v člověka, kterého víno posledních pár let i živí. Mám na starost dva eshopy s vínem, včetně zábavné a náročné části, tedy výběru zastoupených vín. K původnímu čistě italskému projektu VinoDoc.cz předloni přibyl eshop OKvíno.cz, do kterého mohu promítnout i svou lásku k rakouským nebo německým vínům a s radostí prodávat také některá vína z Moravy!
Po dvou letech, kdy bylo těžké zorganizovat jakoukoliv větší akci, natož s vínem, proběhne 16. června volná degustace s 20 vinaři a více než stovkou vín. Bude to hodně pestré, zhruba polovina vín bude z Itálie, ale se skleničkou v ruce budete moci nakouknout i do Španělska, Německa, Francie nebo Rakouska a skončit v Pavlově nebo Bavorech. Seznam vinařství, program dvou řízených Masterclass, i vstupenky najdete na www.denitelskychvin.cz. Proč si vzít půl den dovolené, a co rozhodně ochutnat?
Pět vinařství, která v žádném případě nevynechat
Skladba vinařství bude na akci velmi pestrá, ale pokud bych měl jen hodinu času, tak tohle je pět zastavení, která bych já osobně rozhodně nevynechal. Začal bych šumivou Franciacortou. Klasickou metodou dělaná šumivá vína z italské Lombardie budou zastoupena vinařstvím Mirabella. Klasický Brut, Satén, růžové bubliny i ročníkové víno. Mirabella je unikátní tím, že oproti praxi vína lahvuje s velmi nízkým obsahem síry. Zatímco běžně je v italských šumivých vínech kolem 90 mg/l, ve vínech od Mirabelly je to jen zhruba 35 až 40 mg/l. V případě vína Franciacorta Elite DOCG Extra Brut je úroveň SO2 pouhých 6 mg/l, tedy přirozená úroveň, která vzniká při kvašení vína.
Jedna z mých nejoblíbenějších odrůd je Ryzlink rýnský a naprostou klasikou je v rámci této odrůdy samozřejmě německá Mosela. Na akci budou k ochutnání vína biodynamického vinařství Melsheimer, které vede sympatický Thorsten, který se dle svých slov na pozvání „spontánně rozhodl po 20 letech dorazit do Prahy“. Kromě suchého i sladšího Ryzlinku rýnského dělá Thorsten zajímavé bubliny, jak jinak než z ryzlinku.
Rozhodně doporučuji vyzkoušet klasická sicilská vína a odrůdy z vinařství Tasca d’Almerita. To je jedno z nejstarších a bez přehánění nejlepších vinařství Sicílie. Z bílých můžete poznat odrůdy jako Grillo, Cataratto nebo Inzolia, v červených pak Nero d´Avola, Perricone, ale také velmi pěkný Syrah.
Ferdinando Principiano byl jedním z prvních vinařů v piemontském Barolu, který začal ve svých vinicích aplikovat biodynamické postupy. Kromě několika různých verzí slavného Barola bude k ochutnání červená Barbera, Langhe Nebbiolo, ale také slavné piemontské bubliny Alta Langa DOCG.
Rozhodně je potřeba vyšetřit si čas na ochutnávku španělských vín z vinařství Roda. Stylem to není úplně klasické Španělsko, ale elegantní a vyvážené kousky s velkým potenciálem pro archivaci. Roda je aktuálně nejen hvězdou regionu Rioja, ale celého Španělska. V rámci speciálního Masterclassu budou k ochutnání i některé jejich starší ročníky!
Biodynamická vína
Kromě zmíněných vinařství Melsheimer a Ferdinando Principiano, budou na degustaci k ochutnání ještě biodynamická vína z německé Pfalze (Weingut Fusser), tedy vycházející hvězda tohoto německého regionu, vinařství, které vedou bratři Georg a Martin. Čtvrtým biodynamickým producentem je rakouský Weinberghoff Fritsch z Wagramu. Čekejte klasické šťavnaté veltlíny, ale také Zweigeltrebe nebo Pinot noir.
Méně známé oblasti
Pokud patříte mezi vinné objevitele a rádi zkoušíte vína z některých méně známých regionů či oblastí, tak doporučuji sympatického Enrica z vinařství Fattoria Zerbina. Kromě propagování svých vín je Enrico vášnivým ambasadorem regionu Romagna (sousedícího s Toskánskem). Skvělá červená vína pak má v portfoliu vinařství Bodega ViñaGuareña ze španělského regionu Toro.
Všude dobře, doma nejlíp
Německé Ryzlinky rýnské si budete moci přímo srovnat s moravskými rýňáky ze Sonberku. Chybět samozřejmě nebude ani sonberská Pálava. Jsem moc rád, že pozvání na degustaci přijal i pavlovský Plenér a Dominika Černohorská!
Ani jsem nezmínil Prosecco, Primitivo, Barbaresco nebo Châteauneuf du Pape, k ochutnání toho bude prostě v rámci čtvrtečního odpoledne mnohem víc. Tak se těším naviděnou! Více na www.denitalskychvin.cz