Rodinné vinařství na okraji královského města Slaný

Listopad, 18.11.2013 09:04

Jako správný patriot jsem rád, že se mi kúčasti na dalším dílu Rozhovoru spřívlastkem podařilo přesvědčit vinaře zČech a především změsta, kde jsem strávil většinu svého života. Ano, i ve Slaném vznikají suchá, polosuchá či sladká vína. Může za to Petr Rychtařík se svou ženou Janou Isopovou. Společnými silami totiž vroce 1997 založili Vinařství Kvíc.

Zpočátku šlo jen o sklep o objemu zhruba 10 000l, přičemž hrozny pro výrobu vína byly nakupovány na Moravě. Sortiment několika odrůd byl prodáván výhradně vjako sudové víno. V roce 1999 se začalo ve vinařství uvažovat o vlastní výsadbě a po dlouhém a úmorném běhání, papírování a vyjednávání bylo město Slaný snahou obou manželů zapsáno do seznamu vinařských obcí. Díky tomu mohly být později uznány i viniční tratě na Slánsku a následně vysázeny vinice. Ve Kvíci se tak stalo v roce 2001.Vsoučasnosti se celý provoz vinařství stěhuje do nové budovy, kde bude prodejna, místnost na degustaci, lisovna, kvasírna, sklepní prostor pro zrání, místnost na plnění láhví a sušárna hroznů pro výrobu slámového vína. Kapacita sklepa bude zhruba 790 hl. Vsortimentu vinařství jsou jak vína sudová, tak i láhvová soriginální etiketou a znakem královského města Slaný. Na zakázku se ve vinařství zpracovávají hrozny dalších vinohradníků zokolí. Vinařství pořádá každoročně vúnoru ochutnávku vlastních mladých vín pod názvem Sud za sudem a vdubnu pak Ochutnávku českých vín ve Slaném. Na ní může široká veřejnost ochutnat cca 100 vzorků vín svezených od malo i velkovinařů České vinařské oblasti. Na podzim zve vinařství na bílý a červený burčák.

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Petr Rychtařík se narodil 4. září 1975 vPraze, vystudoval Střední zahradnickou školu Mělník, kde se seznámil i se svojí budoucí ženou. Přestěhovali se do rodiště Jany Isopové do Slaného a zde spolu začali podnikat. Dnes mají čtyři dcery ve věku 13,11, sedm a šest let, hospodaří na 16,5 hektarovém vinohradu, mají nový sklep a malé hospodářství.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Vcelku jednoduchá, vystudoval jsem Střední zahradnickou školu na Mělníku obor ovocnář-vinař-zelinář a víno si natolik zamiloval, že jsem u něj zůstal.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Jelikož jsme smanželkou ze začátku neměli vlastní vinice, dováželi jsme hrozny zMoravy. Byly to hrozny odrůd Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Frankovka.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Naši vinici vlastní moje manželka, takže tato otázka by příslušela spíše jí. Ve zkratce – vinice je na JZ svahu, což umožňuje dobré vyzrávání hroznů i přes vyšší nadmořskou výšku (300 metrů nad mořem). Půda je zde sprašovitá, částečně na skále, červené odrůdy vín zde získávají nádherně silnou, tmavou barvu.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Viniční trať máme jen jednu – Na křížku, kde pěstujeme odrůdy: Rubinet, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Chardonnay, Sylvánské zelené, Müller Thurgau, Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Svatovavřinecké a Neronet.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Jsme zapojeni do integrované produkce a tak vinici obhospodařujeme vduchu předstupně ekologického hospodaření.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Po rozemletí a vylisování rmut, popř. mošt kvasí díky přírodním kvasinkám vplastových nádobách. Poté je víno přetočeno do nádob na zrání – vesměs nerezové, nebo dřevěné. Vnašem vinařství se snažíme produkovat vína přírodní, suchá spřídavkem jen těch nejnutnějších látek a stabilizátorů (SO2). Vybraná vína, která jsou oceněna již jako hrozny a později projdou i komisí expertů, lahvujeme do láhví Schlegel a polepujeme originální etiketou našeho vinařství, spolu skrčkem se znakem královského města Slaný. Veškerá tato činnost plnění a etiketování je prováděna ručně.

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Jelikož jsme se do vinohradnictví a vinařství vrhli společně smanželkou, se kterou máme společné čtyři dcery, tak se naše práce do rodinného života promítá opravdu velmi zásadně. A to denně, doslova sedm dní vtýdnu. I naše dovolené a prázdniny dětí jsou vinařstvím ovlivněny. Vinařství je prostě naším životem.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že svinařením skončíte?

Asi jsem svinařením nekončil nikdy, ale špatná úroda ve dvou po sobě jdoucích letech 2010 a 2011 nás trochu srazila na kolena. Bohužel jsme stále jen zemědělci odkázaní zčásti na matičku přírodu.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Právě vtěchto měsících se stěhujeme do nové budovy, postavené na míru našemu vinařství. Vbudoucnosti nás čeká ještě velká investice do postupného dovybavení sklepa výrobní technologií, chtěli bychom přejít zvětší části jen na dřevěné sudy a také pokračovat spodsadbou vinohradu, kde díky nekvalitnímu sadbovému materiálu došlo kčástečnému úhynu vysazených rostlin.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Rozhodně 2012.

Jaký byl podle Vás ročník 2012?

Jednoznačně nejlepší – prozatím ze všech ročníků. Všechny odrůdy bohatě dozrály do přívlastků, vyvážený obsah kyselin dodal vínům lahodně lehkou chuť.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Jelikož je naše produkce malá, tak vína dostanou zákazníci pouze vnašem vinařství, a v Infocentru ve Slaném.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Zde vČechách jsem spokojen.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství vČeské republice? Uvítal/a byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Je nutné omezit dovoz a podpořit prodej zdejších produktů, ale to platí pro naši republiku obecně, ve všech odvětvích zemědělství. Také „papírování“ je vcelku náročné a někdy zřejmě i zbytečné.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Nejlepší pocit mám, když procházím podzimní vybarvenou vinicí se spoustou dozrávajících třapců. To si rád představuji i konečný produkt – vino vsudech. Každoročně mi ale tento pocit zkazí nalétávající hejna špačků. Čemu bych se ale nejraději po celý rok vyhnul – to je úklid. Strašně nerad uklízím a stím souvisí i fakt, že stále něco hledám.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Žádnou – práci si domů – když už tam dorazím, nenosím. No ale vážně, doma víno téměř nepijeme. Sženou, nebo spřáteli si dáme víno ve sklepě, doma jen výjimečně a to u příležitosti narozenin, nebo jiných oslav.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Myslím si, že došlo kdegradaci tuzemských vín díky masivnímu dovozu. Na druhou stranu se našlo několik investorů, kteří zainventovali do vzniku nových, nebo inovování stávajících vinařství.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Ano, lidem dochází peníze a tak vyhledávají čím dál tím více levná vína – jedno odkud.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Asi bych jmenoval Rulandské bílé.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Ne, na restaurace není čas. Také počet našich dětí je dosti vysoký, takže šetříme se ženou hlavně své nervy a restaurační zařízení navštěvujeme jen výjimečně – třeba na dovolené.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Jak jsem již řekl výše, máme čtyři dcery, dále psa, kočku, papoušky, morčata, domácího králíka a další zvířata venku vareálu. Konkrétně ovce, kozy, slepice, husy, krůty…Takže nějaký čas zabere starost o ně , pak je tu stavba nového sklepa. Zbytek času jím a spím.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Pro mě rozhodně moje žena a to hlavně díky tomu, že zvládá ve vinařství všechno papírování. To je pro mne strašně důležitá pomoc. Já se vadministrativě absolutně nevyznám a ona uhlídá všechna povinná hlášení, statistiky, odvody a přiznání.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Pro někoho asi význam mají. Můj názor je takový, že každý má své chuťové buňky nastavené trochu jinak a tak víno oceněné medailí chutná hodnotiteli, který sedí vkomisi a zrovna tak nemusí až zase tolik chutnat stovce běžných konzumentů. Já sám se rád řídím svým názorem a ne názorem někoho jiného. Rád ochutnám víno jak oceněné, tak i neoceněné.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Asi ne. Lze určit, jestli je víno zdravé, nebo má nějakou vadu. Vino svadou by mělo být vyřazeno zhodnocení. Určitě ale na bodové škále určit kolik bodů náleží právě hodnocenému vínu nemůže být nikdy objektivní.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?

Tchýni vlastním již 13 let. Na sklenku vína ke mně do sklepa dojde téměř denně kvečeru. Takže jí ani nic nenabízím. Natáčí si sama. Většinou Chardonnay.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Téměř vůbec. Počítač je království mojí manželky a já kněmu zasedám, jen když potřebuji něco konkrétního koupit.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Malé rodinné vinařství na okraji malého královského města.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Rulandské modré 2012, pozdní sběr, cena: 120 KčRulandské bílé 2012, pozdní sběr, cena: 110 KčRyzlink rýnský 2012, slámové 0,2l, cena: 229 Kč

…………………………………………………………………………………………………..

Co je Rozhovor spřívlastkem?

Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan Koubek, Marek Líbal, Vladimír Tetur, Josef Valihrach, Tomáš Veverka, Michael Kubík, Jan ZapletalJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

Okomentovat:

*

Loading...