Přemkovo víno

Duben, 5.04.2022 08:00

Víno a svět showbusinessu se přirozeně prolínají. Občas se nějaký vinař stane doslova celebritou a jindy zase některá známá osobnost ze světa filmu, hudby nebo sportu zatouží vyprodukovat své víno, nebo alespoň dostat své jméno na vinnou etiketu. Naposledy se to u nás přihodilo známému kuchaři Přemkovi Forejtovi. Ten kromě dozoru nad kvalitou hovězího v McDonald’s nově stihl propůjčit svou tvář bílému a červenému vínu z jihu Francie, pod značkou Signature Chef. Jde o mezinárodní projekt, který si ke spolupráci vybírá známé kuchaře na jednotlivých trzích. Chardonnay jsem dostal milým darem a včera ho s pocity, kombinující zvědavost a obavy, otevřel.

IMG_20220404_175953__01

Celebrit, které se pustily do výroby vlastního vína, najdete ve světě celkem dost. Poslední roky se asi nejznámějším příkladem stala investice Brada Pitta a Angeliny Jolie, jejíž výsledkem je respektovaná značka růžových vín Miraval. Své vlastní vinařství má ale například nejlepší hokejista všech dob Wayne Gretzky, zpěvák Sting v Toskánsku nebo třeba francouzský herec Pierre Richard. Jeho vína jsem před lety ochutnával na jedné z pražských degustací a vůbec nebyla špatná. V pražské baru Vinograf zase občas bývají k dostání vína herce Kyla MacLachnana, známého nejvíce ze seriálu Twin Peaks.

U nás se fotbalisté, herci či zpěvačky do vinice nebo sklepa příliš neženou, většinou tu vzniká spolupráce čistě marketingového charakteru. Tedy, že některá ze známých osobností propůjčí svou tvář nebo jméno pro speciální edici vín toho či onoho vinaře. Své vlastní víno tak má David Koller, s originálním názvem Zuřivec, herec Karel Roden zase spolupracuje s vinařstvím Tomáše Vicana. V minulosti podobných projektů bylo mnohem více, ale většinou žádný z nich nevydržel dlouho.

Přemek Forejt nechal pod svým jménem vypustil do světa červené cuvée Merlotu a Cabernetu Sauvignon a bílé Chardonnay. Obě vína pochází z jihu Francie, konkrétně regionu Languedoc-Rousillon. Obě jsou k dostání v široké skupině eshopů s vínem a alkoholem, na jednom jsem objevil i roztomilé video, na kterém Přemek vysvětluje, že to víno roste na 25 až 30 letých keřích Chardonnay. Nevím, jestli by tohle stačilo na sommeliérské zkoušce u Ivo Dvořáka… Jak by řekl Bohuš Stejskal: „Nová doba kuchař nahrazuje sommeliéra.“ Závěrem ale musím říci, že jak to všechno působí absurdně a nevím, jak úspěšné to marketingově je, tak to víno v láhvi ve finále není zas tak špatné.

Chardonnay 2020 Přemek Forejt, Les Domaines Barsalou, 12,5 %  Hodnocení: 87/100

Víno tvoří z 95 % Chardonnay a 5 % odrůda Marsanne. Mělo by jít relativně starší výsadbu nad 25 let. Vinifikace dle charakteru vína s největší pravděpodobností v nerezu. Ve skleničce má světlejší citrónově žlutou barvu, vůně je docela výrazná a sebevědomá a nepostrádá odrůdový charakter. Na nose ucítíte tóny grepu, broskve nebo zralých citrusů. Ovoce doplňují jemné květinové tóny. V chuti je víno středně plné, s kombinací peckového a tropického ovoce, působí vyváženě, je vyzbrojeno příjemnou kyselinou. V závěru minerální. V chuti postrádá větší komplexnost, na druhou stranu rozhodně nepůsobí fádně. Víno se dobře pije, rozhodně to není podbízivá tuctovka směřující do sladkých ovocných tónů bonpari, naopak víno má styl a vlastně příjemně překvapilo. Kdyby alespoň takhle chutnala všechna Chardonnay, nebylo by na tom světě zas tak špatně.

IMG_20220404_180051__01

Chardonnay

Okomentovat:

*

Loading...