Nedávno jsme tu psal o vínech Jakuba Smrčky a dnes to bude další mladá puška, tedy Petr Hloušek. Oba jsou zástupci nastupující generace mladých enologů, kteří se na Moravě stále hlasitěji hlásí o slovo. Mají za sebou studia na vinařské škole, zkušenosti ze zahraničí i praxi v uznávaných vinařstvích. Jakub Smrčka ve vinařství Thaya, Petr Hloušek zase ve vinařství Víno J. Stávek. Produkce Petra Hlouška se zatím počítá spíš na sudy než na šarže, z jeho aktuální nabídky jsem ochutnal tři nefiltrované Pinoty noir.
Vinaři mají každý rok jen jeden pokus, vytáhnout z ročníku a vinice pokud možno to nejlepší. Zkušenosti a léta praxe jsou určitě v řadě situací k nezaplacení, i tak mám ale pocit, že to vinařské mládí přináší na tuzemskou scénu nové impulzy a neotřelé přístupy.
Mladí enologové se mimochodem výrazně zapsali například do letočního finále soutěže Vinařství roku, kde kromě Thayi (Jakub Smrčka), figurovala i vinařství Plenér (Dominika Černohorská) nebo Krásná hora (Ondřej Dubas). Mezi další mladé vinaře, kteří mají nabito ostrými, patří určitě i Milan Nestarec, Roman Fabig nebo třeba Martin Vajčner.
Za vším hledej Muškát
„K vinaření jsem se dostal díky osudovému setkání s Honzou Stávkem, který mě přivedl na dráhu vinaření. Původně chtěl jen s něčím pomoct ve sklepě. Tam jsem ochutnal jeho likérový muškát, který mi tak zachutnal, že jsem tam už zůstal na krásných 14 let. Nebýt jeho, tak bych se k vínu dostal maximálně ve vinárně,“ říká Petr Hloušek.
Ten už toho stihl docela dost, má za sebou také dvě stáže na Novém Zélandu, konkrétně ve vinařstvích regionu Marlborough, jednu australskou misi na Tasmánii a jednu ve vnitrozemí Austrálie, v malém regionu Rutherglen. Vystudoval vysokou školu oboru vinařství a vinohradnictví a v rámci působení e vinařství Víno J.Stávek dosáhl v roce 2017 na titul Enolog roku v soutěži Vinařství roku.
„Víno má zrcadlit terroir a odrážet rukopis vinaře. Pečlivě si vybírám tratě, kde má daná odrůda potenciál a nějakým způsobem mne zaujala. Poté se s citem snažím vytvořit co možná nejtypičtější produkt. Mým cílem je vyrábět vína do gastra, kde se budou náramně snoubit s jídlem,“ vysvětluje základní filozofii projektu Petr Hloušek.
Ve svém vinařském mikroprojektu (1500 lahví ročně) se věnuje několika odrůdám, které mají podle něj na Moravě velkou budoucnost. Z bílých je to Ryzlink vlašský, Sauvignon blanc a Ryzlink rýnský, z modrých odrůd pak Pinot noir. „Zásadní odrůdou je pro mě Pinot Noir, který ve mně vzbudil naprostou vášeň a zapálení. Dříve mnou přehlížená odrůda (možná díky hegemonovi frankovek), do které jsem se prodegustoval tak, jako se projíte k olivám. Tuto odrůdu vyrábím v mnoha variantách a podobách. Od nejtypičtější červené v několika traťových variantách, přes rosé, blanc de noir, pet-nat a do budoucna sekt kvašen v láhvi,“ vysvětluje Petr Hloušek.
Já snad jen doplním, že k olivám jsem se ještě neprojedl, ale lásku k dobrému pinotu sdílím. A následující tři vína rozhodně stojí za ochutnání.
Pinot noir 2020 Punty, Petr Hloušek, 12,5 % Hodnocení: 89/100
Víno z viniční trati Punty, z Velkých Němčic. Přední etiketa ještě prozrazuje, že víno je nefiltrované a ze starých keřů. Světlejší rubínově červená barva ve skleničce. Ve vůni je víno bohaté, expresivní, s tóny čerstvých červených plodů, jako je červený rybíz, jahody nebo maliny. V chuti lehčí typ pinotu, s maximálně středním tělem, svěžím projevem. Tóny zralých peckovin doplňuje výraznější kyselina. Jemné třísloviny a delší dochuť. Velmi pěkný Pinot, který mi připomíná projevem třeba některá kvalitní jihotyrolská vína. Líbí se mi jeho čisté ovocné tóny, jemná kořenitost a celková delikátnost, nakopnutá zmíněnou kyselinou. Ukázkově odrůdový projev, 100% Pinot na první doušek. Rozhodně není potřeba vypít hned, za pár let může být ještě o chlup zajímavější.
Pinot noir 2021 Punty, Petr Hloušek, 14 % Hodnocení: 86/100
Víno ze stejné vinice, ale s výrazněji odlišným projevem. Barva ve skleničce snad ještě světlejší, než u předchozího vzorku. Na první pohled není víno filtrováno. Ve vůni primárně ovocné tóny v zavařené podobě, trocha fialky a pepře. V tomto případě je v chuti dominantním prvkem ovoce a kořenitost, nikoliv kyselina. Víno působí opulentněji, ale není tak vrstevnaté. Má výraznější třísloviny. Delší dochuť, v závěru lehce hřejivé. Pro většinu konzumentů asi přístupnější víno, ale pro mne lehce postrádající rafinovanost 2020ky.
Pinot noir 2021 Odměry, Petr Hloušek, 13 % Hodnocení: 87/100
A do třetice Pinot, tentokrát z viniční tratě Odměry, z katastru obce Čejkovice. Opět nefiltr. Ve skleničce má víno světlejší rubínovou barvu, vyšší viskozitu. Ve vůni se víno tváří sebevědomě, ucítíte tóny čerstvého peckového ovoce, zejména červeného rybízu, tmavých třešní nebo malin. Nechybí sladce kořenitý podtón hřebíčku a vanilky. V chuti je středně plné, s dobrou koncentrací ovocných tónů doplněných o energickou kyselinu. Kombinuje tóny tmavého a červeného ovoce, doplněné o tóny sladkého koření. Třísloviny jsou uhlazené, dobře integrované a na povrch vystupují v delším lehce minerálním závěru.