Parádní španělská vína

Srpen, 6.08.2014 06:42

Nevím, jestli jste začátkem roku postřehli tu zásadní informaci, ale Španělsko se stalo největším producentem vín na světě. Předskočilo Francii i Itálii. Na nějaké velké poplácávání po ramenou to ale není. Domácí krize a klesající spotřeba vín znamená, že se španělští vinaři musí stále více spoléhat na export. Ne všem se přitom daří vína úspěšně prodat… To Češi španělským vínům rozumí, ostatně také Španělsko vede vkategorii tuzemského dovozu lahvových vín. No a za španělskými víny jsem vyrazil minulý týden i já, konkrétně na ochutnávku do Advivum. Akce to byla vydařená, povídání Jiřího Janovského zajímavé, vína delikátní. Na následujících řádkách tedy nabízím tip na pětici zajímavých lahví.

Pohled na moji výplatní pásku a informaci o zbývající dovolené dává tušit, že se do Španělska už asi letos nepodívám, tak alespoň takhle zprostředkovaně jsem si udělal radost.

Celkem jsme měli možnost na degustaci ochutnat sedm vín, včetně libůstky vpodobě Tinto Valbuena od vinařství Vega Sicilia, konkrétně ročníku 1988. Víno působilo relativně mladším dojmem, naslepo bych mu 26 určitě nehádal. Dvě vína vdnešním příspěvku přeskočím, konkrétně zavíňovací vzorek vpodobě Cava Conde de Haro, Bodega Muga (100% Viura) a naopak závěrečný bonbónek Pedro Ximenéz „El Candado“ Bodegas Valdespino. Víno vyrobené z hroznů, které se před zpracováním 14 dní pekly na rozpáleném španělském slunci. Ano tušíte správně, víno mělo už na pohled hodně koncentrovanou konzistenci a sladké bylo víc než dost.

Plácet Valtomelloso 2011, Alvaro Palacios

Vinař Alvaro Palacios reprezentuje nový moderní vinařský proud vtéto tradiční vinařské zemi. Ve vinicích se řídí organickými postupy, při výrobě vín ve sklepě si nepomáhá žádnými umělými vylepšováky. Vína kvasí za použití autochtonních kvasinek, nefiltruje. Kromě své rodné oblasti Rioja vína zpracovává vdalších dvou regionech, konkrétně Bierzo a Priorat. Následující víno je jediným bílým, které má Alvaro Palacios vportfoliu zoblasti Rioja. Víno vyrobené ze 100 % z odrůdy Viura. Prezentuje se moc příjemnou a svěží aromatikou, nechybí citrusové plody, vkombinaci sbílými květy či bylinkovými tóny. Celkově decentní a voňavé. Vchuti působí lehce nazrále, bílé ovoce, poměrně výrazně minerální, jemně kořenité. Příjemná kyselina, skvěle pitelné. Moc pěkné víno, žádná tuctová líbivka, zručně udělané, sofistikované. Ale ta cena. Kdyby byla poloviční, pak by nebylo co řešit. Takhle docela těžko prodejné, což potvrdil i Jiří Janovský. Orientační cena: 695 Kč

La Vendimia 2012, Alvaro Palacios

Víno vyrobené směsí 50 % Tempranillo a 50 % Garnacha, před lahvováním strávilo zhruba pět měsíců vduchových sudech. Zcelé degustace takové nejvíce funky ovocem nabyté, víno. Barva sytější, rubínová, slušná viskozita. Aroma výraznější, lehce možná až agresivní, vtíravé, dominuje v něm bobulové ovoce, na které navazují květinové tóny, připomínající až růže. Vústech je víno středně plné, svěží, sfajn kyselinou, ale smírně vystupujícím alkoholem (14,5 %). Tohle víno prostě útočí napřímo na vaše smysly, je to takové až divoké. Své fanoušky si najde, na druhou stranu každého určitě neosloví. Já bych ho viděl na nějakou nenáročnou zahradní oslavu, bujaré veselí, jako parťáka ke grilu třeba. Orientační cena: 365 Kč

Pétalos del Bierzo 2011, Descendetes de J. Palacios

Víno pocházející zméně známého regionu, který najdete na severozápadě Španělska. Vposledních letech je na Bierzo přece jen upřeno více pozornosti, zejména díky odrůdě Mencia, která zde dominuje a ve zdejších podmínkách dosahuje působivých výsledků. Celkově se voblasti nachází nějakých 3300 hektarů vinic, které jsou často vysazeny na prudkých svazích o nadmořské výšce 450 – 800 metrů nad mořem. Následující víno je ze100 % odrůda Mencia. Vinařství vyznává při práci shrozny biodynamické postupy a stáří keřů, ze kterých je víno uděláno dosahuje úctyhodných 60 – 90 let. Před nalahvováním zrálo víno necelý půl rok na bariku. Hodně příjemná a výraznější aromatika. Nechybí tmavé ovoce, višeň, květinové tóny, fialka, lékořice. Na jednu stranu čisté, jemné, jakási elegantní ležérnost, zároveň energické a vrstevnaté. Vústech tmavé bobulové ovoce, černý rybíz, jahody, působí koncentrovaně, marmeládově. Plnější, krásně sladěné, opravdu jen jemná dubová stopa. Pokud pominu speciální vzorek zroku 1988, bylo tohle víno pro mne asi nejpříjemnější červené zcelé degustace. Tady bych se nebál souhlasit sWine Advocate, který vrámci hodnocení vínu udělil slušných 92 bodů. Orientační cena: 645 Kč

Gratallops Vi de Villa 2010 Alvaro Palacios, Priorat

Třetí vzorek od Alvaro Palaciose je směs odrůd Garnacha (50 %), Carignan (35 %) a zbytek tvoří Cabernet Sauvignon a Syrah. Před nalahvováním zrálo víno více než dva roky vsudech. Barva je světlejší, víno voní po červeném bobulovém ovoce, třešních, brusinkách, nechybí lehce bylinkové tóny. Vústech lehčí, ovocné, většímu prožitku brání hodně svíravé tříslo. Víno má pravděpodobně to nejlepší ještě daleko před sebou, potenciál dalšího zrání je zřejmý. Vtuto chvíli si ho lze jen sobtížemi vychutnat vplné šíři. Uložit a neotvírat.Orientační cena: 1393 Kč

Tinto Valbuena 1988 „5°“, Vega Sicilia

Víno pocházející zjednoho znejstarších španělských vinařství. Region Ribera del Duero. Kombinace odrůd Tinto Fino (70 %), Malbec (15 %) a Merlot (15 %). Před uvedením do prodeje víno zrálo 3,5 roku vnovém dubu. Ochutnat ho nyní v roce 2014 byla radost. Světlejší pinotová barva prozrazuje vyšší věk, ale jinak spíš víno klame tělem. Příjemné aroma, zralé peckoviny, třešňový likér, lékořice, animálnější tóny připomínající kůži. Vústech pokračuje vnastoleném trendu, jemné, dlouhé, sakurátní kyselinou, jemnými taniny. Zralé červené peckoviny, lehká zemitost, špetka koření, káva vdochuti. Harmonické pohlazení na duši, žádné výraznější stopy únavy. Orientační cena: 2500 KčPS: Omlouvám se za horší kvalitu fotografií, foceno z mobilu.

Okomentovat:

*

Loading...