Osobitá maďarská vína

Leden, 30.01.2013 08:40

Vinařství St. Andrea má své sídlo a vinice v maďarské vinařské oblasti Eger. Firmu založil a vede György Lőrincz, který byl za svou práci v roce 2009 oceněn titulem maďarský vinař roku. V rámci dnešního příspěvku se podíváme na čtyři vína z aktuální produkce vinařství St. Andrea, konkrétně dvě červená a dvě bílá. Chybět samozřejmě nebude ani pro Eger tradiční směska modrých odrůd Egri Bikavér, neboli Býčí krev.

Své vinařství György Lőrincz pojmenoval, jak sám říká, po nejdůležitější osobě ve svém životě. Po své manželce. Ta sice není svatá, ale přídavek „St.“ název vinařství vhodně doplnil a dodal mu na vážnosti a eleganci. Zajímavý přístup, jak nalézt jméno pro své vinařství. Pojmenovat vinařství po sobě, to už je trochu ohraná písnička, ale po manželce, mamince nebo třeba tchýni…To už musí mít jeden koule, aby něco takového udělal…Na Moravě se spíš sem tam objevují vína pojmenovaná po vinařských ratolestech. Příkladem budiž vinařství Kovacs a jeho Cuvée Amálie a Cuvée Miroslavnebo Rosé Adélka od Vinařství Čech.Ale zpět k vinařství St. Andrea. Co se týká produkce, najdete v ní výhradně cuvée vína z bílých a modrých odrůd, jedinou „jednoodrůdovou“ výjimkou v produkci vinařství je Pinot Noir. Bílá vína kvasí a následně zrají většinou v dubových sudech, po dobu šesti až dvanácti měsíců. Červená vína kvasí v otevřených kádích a následně jsou uložena do dubových sudů na deset až 22 měsíců. Před šesti lety začal György Lőrincz praktikovat ve svých vinicích organické postupy a z výsledků je prý nadšen. Více se o vinařství dozvíte v rozhovoru s György Lőrinczem, který se tu objeví snad příští týden. Dnes tedy poznámky ke čtyřem vínům z vinařství St. Andrea.

Napbor 2011, St. Andrea, 14 %

Jedná se o cuvée odrůd Lipovina, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Chardonnay, Tramín, Leányka. Fermentace a zrání proběhlo v nerezových tancích a dubových sudech po dobu pěti měsíců. Ve vůni je víno nevtíravé, jemné a příjemné. Objevuje se hruška, bílé květy a náznak kořenitosti. V chuti je suché se šťavnatou kyselinou. Ovocné, sametové s dotekem minerality. Stylem připomíná suchý německý rýňák. V dochuti je Napbor kratší, těch 14 % alkoholu je na hraně, vínu by více slušelo o pár procent méně. Orientační cena: 180 Kč

Boldogságos 2011, St. Andrea, 13,5 %

Opět cuvée, tentokrát odrůd Rulandské šedé, Ryzlink vlašský a Sauvignon blanc. Víno má barvu bílého zlata, na svůj věk, nebo spíše mládí, působí až překvapivě vyzrálým dojmem. Aroma květnaté, s minerálním charakterem. V chuti je víno z počátku lehčí ovocné, následně se objevují výraznější rustikální tóny, dřevo. Suché, elegantní. Velmi zajímavé víno, které se hodně liší od tradičního stylu mladých moravských vín.Orientační cena: 250 Kč

Pinot Noir 2009, St. Andrea, 13 %

Víno s malou příměsí Frankovky (7 %). Typická světlejší pinotová barva. Aroma výraznější, podbízivé. Objevují se tóny višní, lehce kořeněné prvky a tabák. V chuti je víno šťavnaté, ovocné s ušlechtilou kyselinkou. Sametové tříslo. Čisté, elegantní červené víno lehčího střihu.Orientační cena: 250 Kč

Áldás 2009, Egri Bikavér, St. Andrea, 13,5 %

Cuvée odrůd Frankovka, Merlot, Cabernet Franc a Syrah, s temnou barvou a vyšší viskozitou. Aroma podmanivé, hřejivé, s tóny černého rybízu či ostružiny, doplněné o tabák. Radost povonět. V chuti je býčí krev opulentní, bohatá, ovoce doplňuje jemná kořenitost. V ústech působí lehce nasládlým dojmem, ale fortelná kyselina v závěru vínu dává potřebnou svěžest. Prvotřídní a řízné červené pití s výrazným charakterem. Orientační cena 300 Kč

Okomentovat:

*

Loading...