Oranžová revoluce a šílení vinaři

Listopad, 15.11.2022 09:32

Kniha Amber Revolution od Simona J Woolfa, to je poslední přírůstek v mé vinné knihovně. Pokud vás zajímá, kde a jak vznikl současný boom oranžových vín, či chcete-li bílých vín macerovaných na slupkách, je tato anglicky psaná kniha skvělou volbou. Při čtení dostanete nutkavou chuť na lehce zakalenou Ribollu Giallu od Gravnera, jantarově zbarvenou tekutou manu od Aleše Kristančiče nebo gruzínské qvevri Rkatsitelli.

IMG_20221114_142128__01

Já jsem si při jejím čtení vzpomněl na loňský zážitek, kdy jsem ve Veroně v rámci přehlídky nejlepších italských vín Opera Wine 2021, ochutnal z magnum láhve skvělou Ribollu 2010 z vinařství Gravner.  Podle organizátorů jedno z 200 nejlepších vín Itálie, které je ovšem s ohledem na svůj charakter lahvováno mimo apelaci Collio DOC, tedy „jen“ jako víno IGT (Indicazione Geografica Tipica). V Itálii byste přitom našli málo kultovnějších oranžových vín, než je právě toto.

IMG_20210619_171833__01 - Copy

Joško Gravner nechává hrozny odrůdy Ribolla Gialla i s třapinami fermentovat v gruzínských qvevri zakopaných v zemi. Kvašení probíhá spontánně, každé tři hodiny dochází k ponořování matolin. Během fermentace jsou qvevri zakryty pouze kusem kartonu, aby do nich nelétaly mouchy a další hmyz. Po dokončení fermentace jsou qvevri uzavřeny a probíhá macerace vína na slupkách po dobu zhruba šesti měsíců. Následně je víno stočeno do jiné qvevri, kde již bez slupek zraje dalších pět měsíců. Po roce zrání v qvevri pak víno směřuje do velkých sudů ze slavonského dubu (objem 2000 až 5000 litrů) a v nich víno leží dalších šest let! Bez filtrace a čirení je pak konečně s malým přídavkem síry stočeno do lahví.

IMG_20221114_142210__01

Joškovo šílení

Své první macerované bílé víno Joško Gravner pustil na trh v ročníku 1997 a z počátku se setkal s velkým nepochopením, jak u některých vinných kritiků, tak svých zákazníků. Renomovaná italská ročenka Gambero Rosso po ochutnání vín okamžitě vydala celkem výmluvná prohlášení: „Joško zešílel! Joško vrať se, chybíš nám!“ Před nákupem qvevri z Gruzie totiž Joško Gravner získal renomé „klasickými“ bílými víny z nerezu a barikových sudů. Objednávky mu začali vracet sami distributoři a zákazníci. Každopádně Joško Gravner vydržel a svým entuziasmem nakazil další kolegy a kamarády z Friuli a společně vytvořili celé hnutí podobně smýšlejících vinařů.

Kniha Amber Revolution je tak především o lidech a vinařských příbězích. Kromě historie macerovaných vín se totiž věnuje hlavním osobnostem scény v severoitalském Friuli, sousedním Slovinsku a také Gruzii. Simon J Woolf zmapoval osudy jednotlivých rodin, vyprávění okořenil osobními historkami a dalšími zajímavostmi. Kniha krásně plyne, je čtivá a pravděpodobně ji zhltnete během pár večerů.

Jedna třetina publikace je věnovaná krátkým profilům 180 doporučených vinařů ze 20 různých zemí, ve které díky Dobré vinici a Milanu Nestarcovi nechybí ani česká stopa. Slováci mají své zástupce hned čtyři – Magula, Živé víno, Slobodné vinárstvo, Strekov 1075. Naturální vinná scéna je ale velmi dynamická, takže pokud by se v budoucnu dělala revidovaná verze, určitě by stálo za to doplnit další zajímavá jména.

Ocenit musím v neposlední řadě také příjemné moderní grafické zpracování a hlavně velké množství krásných fotografií. Pokud máte ve svém okolí nějakého fandu do vinného naturálna, je kniha Amber Revolution určitě zajímavým tipem, jak udělat radost pod stromečkem.

IMG_20221114_142149__01

IMG_20221114_142157__01

Okomentovat:

*

Loading...