Vinařství Starý vrch je relativně novým bodem na tuzemské vinařské mapě. Vzniklo teprve v roce 2014 na okraji města Hustopeče, v bezprostřední blízkosti tzv. Mandloňové stezky. Díky moderní a oku lahodící architektuře má vinařství určitě potenciál stát se zajímavou zastávkou vína a zážitků chtivých turistů. Přiznám se, že jsem vína ze Starého vrchu ještě neměl možnost ochutnat, nicméně nabízím alespoň rozhovor se sklepmistrem vinařství Ondřejem Lukešem, který nové vinařství a jeho vína představí.
Vinařství disponuje sedmi hektary vlastních vinic a jejich plochu do budoucna plánuje rozšiřovat. Výrobní kapacita vinařství je nastavena na 100 000 litrů vína. Ondřej Lukeš se výrobě vín věnuje už více než 10 let, tedy od doby, kdy nastoupil na Střední odbornou školu vinařskou ve Valticích. Ve studiích vinohradnictví a vinařství následně pokračoval na Mendelově univerzitě, na které roku 2013 úspěšně odpromoval s titulem inženýr. Poté nastoupil jako technolog do společnosti Réva Rakvice. V současnosti zastává stejnou pozici právě ve Vinařství Starý vrch. S projektem je spojen od samého počátku a více o něm prozradil v následujícím rozhovoru.
Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?
K vinaření a práci ve vinohradě jsem vedený již od malička, kdy jsem pomáhal v našem rodinném vinařství. Věnovat se tomuto oboru naplno, jsem se rozhodl při volbě střední školy, kdy jsem nastoupil na Střední vinařskou školu ve Valticích.
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
Frankovka 2008, pozdní sběr.
Jak byste popsal terroir Vašich vinic?
Naše vinohrady se nachází ve Velkopavlovické a Mikulovské vinařské podoblasti, konkrétně v obcích Hustopeče a Strachotín. Jejich terroir je tedy různorodý. Zatímco viniční trať Stará hora v Hustopečích je typická svoji sprašovou půdou, Šusfeldy u Strachotína mají půdu hlinito-písčitou. V současnosti obhospodařujeme celkem sedm hektarů vinic.
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Viniční trať Stará hora, která se nachází na jižním svahu přímo u našeho vinařství. Pěstujeme zde odrůdy Ryzlink rýnský a Sauvignon, ze kterých děláme, pro nás nejtypičtější víno – naše Cuvée Starý vrch.
Jaké postupy dodržujete ve vinicích?
Ve vinicích dodržujeme postupy a pravidla integrované produkce.
Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?
V našem vinařství využíváme moderní technologie. Naší prioritou je šetrné zpracování hroznů od samého počátku. Čerpání rmutu olivovým a peristaltickým čerpadlem, nízké tlaky při lisování hroznů. Ve vinařství využíváme jak nerezové nádoby pro řízenou teplotu kvašení tak i dubové sudy.
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?
Za naši vlajkovou loď považujeme víno Cuvée Starý vrch, z odrůd Ryzlink rýnský a Sauvignon, které pěstujeme na trati přímo u našeho vinařství. Kombinace výrazné ovocné vůně s broskovými tóny, travnatostí a jemnou kořenitostí, s příjemně nasládlou, až sirupovou chutí v sobě skrývá to nejlepší z každé odrůdy a vytváří tak víno jedinečného charakteru.
Jaký je podle Vás ročník 2015?
Velmi příjemná změna po ročníku 2014, který byl naším prvním a se kterým naše vinařství přišlo na trh. Oproti předchozímu ročníku, kdy časté deště hroznům nepřály, byla kvalita ročníku 2015 perfektní.
Kde všude jsou Vaše vína k dostání?
Naše vína je možné samozřejmě ochutnat a rovnou i zakoupit přímo v našem vinařství, dále pak jsou nejvíce naše vína zastoupena v Brně. V současné době se soustředíme především na větší krajská města jako Olomouc, Pardubice či přímo na Prahu.
Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?
Žádnou. Když si nějakou otevřu, tak jí rovnou i vypiju.
Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?
Ryzlink vlašský. Je to nejvděčnější odrůda, ze které lze udělat pěkná vína při cukernatosti hroznů 16°NM i při 25°NM.
Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?
Účast na soutěžích považujeme za zpětnou vazbu ohledně kvality našich vín. Rádi se dozvíme názor odborníků. Hodnocení z vinařských soutěží mohou zákazníkovi pomoci při konečném rozhodnutí o výběru vína k nákupu. Rádi se výsledkem ze soutěže pochlubíme, avšak nepatříme mezi ty, kteří by láhev celou polepili medailemi. Vybereme vždy tu, která má pro nás největší význam a které si nejvíce vážíme.
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?
Ano, dle mého názoru je potřeba stanovit si určitý systém bodování. Samozřejmě je vždy lepší širší bodová stupnice. Avšak pokud mají dvě vína stejný počet bodů, neznamená to, že budou stejná. Každé z vín je odlišné a v něčem jedinečné. Pořád je potřeba brát v úvahu, že sto lidí má sto chutí.
Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?
Celkem zapeklitá otázka. Volil bych lehčí, aromatickou odrůdu, jako například Muškát moravský nebo Irsai Oliver.
Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
Ano, ve volné chvíli občas blogy navštívím.
Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
Naše vinařství kombinuje moderní myšlení, technologii, architekturu a tradiční vinařské procesy umocněné láskou k vínu.
…………………………………………………………………………………………………..
3 vína doporučená vinařem:
Cuvée Starý vrch 2015, pozdní sběr
Polosladké cuvée z odrůd Ryzlink rýnský a Sauvignon, které pěstujeme na trati přímo u našeho vinařství. Víno má lehce zelenkavou barvu, kterou prostupují zlaté odlesky. Vůně je výrazně ovocná s broskvovými tóny. Najít v ní však můžete také travnatost a kořenitost s aroma bílého pepře. Chuť je příjemně nasládlá až sirupová. Provází ji aroma pomerančů, grepu, citronu a kdoulového kompotu.
Veltlínské zelené 2014, kabinetní víno
Suché víno zlatavé barvy se zelenkavými odstíny. Vůně je výrazně kořenitá. Projevují se v ní kouřové nádechy spojené s výrazným aroma bílého pepře. Chuť je divoká a peprná, projevuje se v ní opět aroma bílého pepře doplněné o závan lipového květu. V dochuti se projevuje příjemně svěží kyselina.
Pálava 2014, pozdní sběr
Pálava 2014 je víno sytě žlutozlaté barvy. Jeho vůně je mohutná, příjemně květinově-kořenitá. Projevují se v ní nasládlé tóny růží a fialek, které postupně přecházejí až v nádech bylinného čaje. Chuť je plná a široká, provází ji aroma zralých nektarinek a tropického ovoce.