Nejlepší Cabernet Sardinie

Leden, 31.01.2019 08:05

Dlouhověkost je něco, co je typické pro Sardinii. Nedávno jsem se dočetl, že Sardinie disponuje největší hustotou stoletých lidí v populaci na světě. Podobná situace je i ve vinohradech, ve kterých nikdy neřádila mšička révokaz. Najít na Sardinii 80leté a starší keře révy není problém, zejména v jihozápadní části ostrova, kde se vyrábí to nejzajímavější Carignano. A dlouhověkostí oplývají i některá vína Sardinie, příkladem budiž asi nejlepší Cabernet Sauvignon ostrova – víno  „Marchese di Villamarina“ Alghero DOC od vinařství Sella&Mosca. Skvělé víno ročníku 2010 jsem ochutnal tento týden.

IMG_20190130_120005_425

O Sardinii se právem hovoří jako o skrytém pokladu mezi italskými víny. O sardských vínech není příliš slyšet, v posledních dvou dekádách ale na ostrově probíhá taková malá vinařská revoluce. Vinaři se zaměřují na kvalitu, snižují výnosy a produkci a podíl tzv. DOC vín za poslední dekádu na ostrově vzrostl z 30 na 60 %.

Místním vinohradům dominují odrůdy pěstované zde už po dlouhá staletí. V TOP 5 najdete Cannonau (Grenache), Vermentino, Carignano (Carignan), Monicu a Nuragus. Těchto pět odrůd je vysazeno na více než polovině 25 000 hektarů zdejších vinic. Tradiční odrůdy se velmi dobře aklimatizovaly na zdejší velmi horké a suché klima a logicky jsou tak zdrojem těch nejzajímavějších vín.

Asi nejznámějším sardským vínem je jediné místní DOCG Vermentino di Gallura. Vermentino je aktuálně v Itálii hitem, vysazeno je ostatně i v Toskánsku, Ligurii a něco málo i v Piemontu (pod názvem Favorita). Na Sardinii se to bohužel projevuje i negativně, kdy někteří vinaři odrůdu vysazují napříč ostrovem terroir neterroir a z vinic tak mizí některé unikátní méně známé kultivary.

Z výše uvedeného celkem logicky vyplývá, že mezinárodní odrůdy odrůdy jako Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc nebo Cabernet Sauvignon hrají na Sardinii přinejlepším druhé housle. Jak už tomu ale vždy a všude bývá, výjimky se samozřejmě najdou. Třeba u vinařství Sella&Mosca, které lahvuje báječné Vermentino, Cannonau i Carignano, ale svou vlajkovou loď udělalo ze 100% Cabernetu Sauvignon.

Vinařství sídlí poblíž městečka Alghero, kde má take většinu ze svých 500 hektarů vinic. Ano čtete správně, neujela mi tam jedna nula navíc. Jde o jedno z největších vinařství Itálie a Evropy vůbec, na Sardinii pak take jedno z nejstarších. V roce 1899 ho založili dva piemontští podnikavci Ermineo Sella a Edgar Mosca. Na Sardinii obecně najdete typicky velké výrobce vína, dost často v podobě družstev. Zmíněných 25 000 hektarů vinic je totiž v majetku 30 000 pěstitelů.

Přiznám se, že nemám rád předpojaté hodnocení vinařství podle počtu lahví, které produkuje. Mnohokrát jsem se už přesvědčil, že i velcí výrobci umí kromě cenově dostupných vín lahvovat i špičkové kousky v omezené šarži. Ono to vždycky nemusí být malé rodinné a biodynamické, aby to bylo dobré… Víno „Marchese di Villamarina“ Alghero DOC spatřilo světlo světa či spíše dno sudu poprvé v roce 1994 a od té doby již 13x získalo maximální hodnocení tří pohárků od Gamberro Rosso. Víno získlao punc jednoho z nejzajímavějších Cabernetů, když né celé Itálie, tak té jižní poloviny určitě. Z bezprostředního porovnání ročníků 2013 (Robert Parker 93 bodů) a 2010 (Wine Enthusiast 93 bodů), které jsme na degustaci absolvovali, to v tuto chvíli celkem jednoznačně vyhrálo druhé jmenované víno. Mladší víno působí nyní celkem sevřeně, vyjukaně, potřebuje ještě několik let, aby se rozmáchlo do krásy. Potenciál v sobě ale má. Ostatně Parker mu predikuje životnost do roku 2030.

„Marchese di Villamarina“ Alghero DOC 2010, Sella&Mosca, 13,5 %         Hodnocení: 92/100

Víno ze zhruba 20tiletých keřů Cabernetu. Před nalahvováním zrálo 18 měsíců ve francouzských barikových sudech, následně ještě rok ve velkých sudech ze slavoského dubu. Jeho barva je tmavší, svůdná a rafinovaná vůně je předzvěstí velkých věcí. Nechybí tóny zralých třešní, lékořice, černého rybízu, bylinek nebo zemitosti. Úžasné na nose. V chuti spíše elegance a jemnost, než síla. Krásně sladěné, uhlazené s tóny zralých tmavých peckovin, troškou podrostu, tabákem, lehkou nakouřeností a tóny sladkého koření. Tak trochu exotická, chcete-li “jižanská” verze Cabernetu, ale sexy. Středně plné, s výraznější kyselinou a sametovými tříslovinami. Úžasně dlouhé a delikátní v dochuti.

Okomentovat:

*

Loading...