Malá vertikála velkého Chianti Classico

Září, 4.09.2020 07:13

V Itálii najdete několik kultovních vín, která svou historii začala psát v 60. letech 20. století. Asi nejznámější je toskánská Sassicaia, jejíž prvním komerčně uvedeným ročníkem byl 1968. Ještě o šest let dříve Aldo Bianchi nalahvoval Il Poggio 1962, první víno zóny Chianti Classico, uvedené pod názvem prestižní vinice. Prostě první zdejší Cru na etiketě. V loňském roce jsem na Vinitaly s velkým štěstím ochutnal Il Poggio 1969 a tento týden pak trojici posledních ročníků 2015, 2013 a 2012. Zejména ročník 2015 ukázal velký potenciál.

IMG_20200902_085608

Vinařství Castello di Monsanto založil milánský textilní magnát Aldo Bianchi v roce 1960. Když tehdy přijel do této bohem políbené krajiny, byl totálně okouzlen nádherným pohledem na zvlněnou krajinu Val d’Elsa a rozhodl se tu zapustit kořeny. Odkoupil zdejší panství a okamžitě ho začal se svým synem Fabriziem přeměňovat ve vinařství. Castello di Monsanto utvářelo moderní historii oblasti Chianti Classico, velmi brzy například přestalo používat pro výrobu Chianti příměs bílých odrůd, což byla ještě v 60. letech běžná praxe a zásadně se orientoval na odrůdu Sangiovese. Kromě ní pak průkopnicky do vinic zařadil některé francouzské odrůdy jako Chardonnay nebo Cabernet Sauvignon.

Od roku 1989 vedení vinařství postupně převzala charismatická Laura Bianchi, která úspěšně navazuje na odkaz svého otce a dědečka. Aktuálně Castello di Monsanto disponuje 72 hektary vinic, z nichž hned 56 je věnováno odrůdě Sangiovese. Vlajková loď vinařství, víno Il Poggio, které počínaje ročníkem 2015 spadá do nejprestižnější kategorie vín Gran Selezione, pochází z hroznů stejnojmenné vinice o rozloze 5,5 hektarů.

Více než půl století v jednom sklepě

Vinařství Castello di Monsanto jsem před několika lety navštívil a prohlídka jejich sklepa je nezapomenutelný zážitek. Tři sta metrů dlouhý tunel v sobě skrývá nejen desítky barikových sudů, ale především knihovnu zaznamenávající ve víně víc než půl století historie zdejších vinic a vinařství. V každém roce tu totiž do archivu putuje 2000 až 3000 vín Il Poggio a Riserva a vinařství tak dnes disponuje unikátní kolekcí desetitisíců lahví různého stáří, včetně několika posledních desítek lahví Il Poggio 1962.

Vína jsou průběžně překorkována, tak aby vydržela dlouhé ležení po dobu i několika desítek let. Kromě uvedeného ročníku 1969 jsem již měl možnost ochutnat ročníky 2002 nebo 1995 a vždy to byl mimořádný zážitek. Tento týden pak zástupce aktuálního ročníku 2015 a dva jeho předchůdce. Ročník 2015 byl v Toskánsku a Chianti Classico hodnocen jako velmi nadprůměrný až špičkový a Il Poggio 2015 jasně potvrdilo svůj potenciál. Papírově nejslabší měl být ročník 2012, ale víno z vinařství Castello di Monsanto rozhodně nepůsobilo nějakým zakřiknutým či nedomrlým dojmem. Bylo super! V rámci tří ročníku pak u mne relativně nejhůře dopadlo víno ročníku 2013.

Il Poggio 2015, Castello di Monsanto, 14 %   Hodnocení: 94/100

Středně intenzivní rubínová barva. Na nose pronikavá vůně kombinující červené peckoviny, objevují se tóny připomínající švestku, tmavé třešně, červený rybíz a také náznak koření, jako je skořice a vanilka. Víno bez problémů zaplňuje vůněmi celou velkou sklenici. Svěžest na nose se objevuje i v chuti. Víno je bohaté, komplexní, vyzařuje z něj síla a energie a zároveň je krásně sladěné, elegantní, skvěle pitelné již nyní. Potenciál má každopádně před sebou. Uhlazené a koncentrované ovocné tóny, střední až lehce vyšší kyselina, třísloviny příjemně vystupují v závěru. Vínu nechybí příjemná zemitost a mineralita v dochuti. Prostě a jednoduše krásné víno, s extrémně dlouhou dochutí.

email.seznam.cz

Il Poggio 2013, Castello di Monsanto, 14 %   Hodnocení: 90/100

Ve vůni i chuti toto víno působilo po otevření relativně hodně zavřeným dojmem, po opětovném ochutnání po cca čtyřech hodinách přece jen o něco lepší. Spíše středně výrazná vůně s tóny červených třešní, červeného rybízu, s trochou lékořice a jemnými terciálními tóny sušeného ovoce a tabáku. Oproti 2015ce vyšší kyselina, která se line celou chutí, doprovázená o šťavnaté tóny červených bobulovin. Celkově toto víno působilo přísnějším, pro mne osobně lehce svíravějším dojmem. Ne ta do široka rozkročené víno, ale s dobrou koncentrací ovoce, jemnými tóny dřeva, zemitosti a tabáku. Hodně by mne zajímalo, jak se víno posune nebo neposune s odstupem několika let.

IMG_20200902_085248

Il Poggio 2012, Castello di Monsanto, 14 %   Hodnocení: 92/100

Barva o něco výraznější než u 2013, sytě rubínová s širším okrajem, který směřuje do cihlového odstínu.  Svým projevem se víno daleko více blíží mladé 2015ce, i když je charakterem vyzrálejší. Vůně je v tomto případě intenzivní, ovoce je spíše v sušené podobě, tady je i cítit relativně hodně tmavých peckovin. Tmavé třešně, švestka, ostružiny, ale také káva, sladké koření a tóny připomínající portské. V chuti bohatá ovocnost, s tóny malin, tmavých třešní, opět náznak kávy, koření. Střední až vyšší kyselina, výraznější tříslo v závěru. Krásně bohatá chuť, stále plná života. Tohle víno možná neoplývá takovou rafinovaností jako ročník 2015, ale je aktuálně krásně vyzrálé a určitě ještě zdaleka neřeklo poslední slovo. Dlouhý závěr.

IMG_20200902_085530

Okomentovat:

*

Loading...