Vínům Vladimíra Maguly jsem se tu na blogu v průběhu let věnoval již několikrát a musím říci, že tak vždy činím s velkou radostí. Tenhle sympatický vinař určitě patří k tomu nejzajímavějšímu, co slovenská naturální produkce aktuálně nabízí a jeho vína jsou navíc bez problémů k dostání i v Čechách. Osobně se s Vladimírem Magulou můžete potkat na některých tuzemských festivalech, Bottled Alive počínaje, Praha pije víno konče. Asi nejbližší příležitost budete mít v březnu na novém Natural Winefest 2020 v Brně. Já v uplynulých dnech ochutnal čtveřici vín z aktuální nabídky vinařství.
Rodinné vinařství Víno Magula sídlí v Suché nad Parnou, v malé vesničce patřící do Malokarpatské vinné oblasti. Vladimír Magula současným projektem navazuje na rodinnou tradici pěstování révy, která sahá až do roku 1931. V roce 2007 vysadil první hektar Frankovky a v roce 2011 se již těšil ze své první sklizně. Filozofií vinařství Magula jsou minimální zásahy do procesu vzniku vína, snaha o produkci autentických vín. „Nájsť si tú našu cestu sa nám podarilo prostredníctvom vín, ktoré nás oslovili, očarili a stali sa našim vzorom. Boli to prirodzené vína z vinárstva Strekov 1075, ktorých tvorcami boli charizmatickí strekovskí vinári Tibor Melecsky a Zsolt Sütö, a tiež vína od rakúskych vinárov Clausa Preisingera a Toniho Hartla, vytvorené z hrozna dopestovaného v biodynamických vinohradech,“ vysvětluje Vladimír Magula.
Od roku 2015 je vinařství certifikované jako Bio. Sortiment vín Vladimíra Maguly stojí zejména na červených vínech, v čele s Frankovkou. O té jsem tu nedávno psal, v rámci příspěvku o slepé degustaci. „Dôraz kladieme na sorty, ktoré majú výrazný odrodový charakter a zároveň schopnosť odrážať terroirové špecifiká, dávajúce vína vhodné na archiváciu. Kombinujeme pritom slovenské novošľachtence s odrodami, ktorých pestovanie má v Ružovej a Vlčej doline dlhoročnú tradíciu. Nevyhýbame sa ani pestovateľsky náročným odrodám, ktoré nám zaručujú určitú exkluzivitu. Z modrých sort v súčasnosti pestujeme Portugal modrý, Frankovku modrú, Dunaj, Hron a Rosu. Plánovaná je výsadba Pinot noir. Z bielych sort pestujeme Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Devín,“ shrnuje aktuální odrůdové složení svých vinic Vladimír Magula.
Pokud máte rádi Frankovku, rozhodně si nějakou láhev od Maguly obstarejte, dnes se ale podíváme na další položky sortimentu vinařství. Moc se mi líbil zejména Rizlink vlašský 2017 nebo Modrý Portugal 2017. Divoká stvoření jsou pak Magulovy vlci – tedy oranžový a červený. Zábavná, šťavnatá ovocná vína.
Rizlink vlašský 2018, Víno Magula, 11 % Hodnocení: 87/100
Nefiltrovaný, nečiřený vlašák, zrající na jemných kvasničných kalech. Květinový ve vůni, s nádechem medových tónů. Svěží, středně plné a vyvážené víno. Kombinuje tóny grepu, žlutého jablka, lučních bylin, jemnou krémovost a příjemnou vyšší kyselinu. Suché víno, s pěkným charakterem, extrémně pitelné, přitom nikterak podbízivé. Lehce minerální v závěru. Tohle bílé mne bavilo moc!
Oranžový vlk 2018, Víno Magula Hodnocení: 87/100
Oranžáda, jejímž základem jsou macerované bobule odrůd Rizling vlašský, Veltlínské zelené a Děvín. Lahvováno v čirém skle, aby vynikla oranžová barva vína, nefitrováno, kalnější. Ve vůni se objevují tóny zralého žlutého ovoce, broskve, květin, pomerančové kůry nebo čaje. V chuti spíše lehčí, s příjemnou kyselinou, citrusy, žlutým ovocem. Fajn kombinace zralého ovoce, živé kyselinky a trpkých až čajových tónů. Vyvážené a uhlazené víno s delší dochutí.
Červený vlk 2017, Víno Magula,12 % Hodnocení: 85/100
Toto víno je podle Vladimíra Maguly jakýsi „slovenský Bordeaux blend“, tedy víno, které spojuje dva zajímavé slovenské novošlechtěnce – Dunaj a Hron. Ročník 2017 je prvním tohoto vína. Barva ve skleničce je tmavší rubínová, víno má pronikavou vůni, doslova se dere ze skleničky, nechybí tóny připomínající švestky, borůvky nebo fialku. V chuti trochu divoké, přímočaré, juicy, postavené na svěžích a šťavnatých ovocných tónech. Objevuje tmavé peckové ovoce, fialka. Vše podtrženo pěknou kyselinou. Středně dlouhý „ocas“.
Modrý Portugal 2017, Víno Magula Hodnocení: 84/100
Z obecně podceňované odrůdy umí udělat Vladimír Magula příjemné svěží letní červené víno. Světleší barva ve skleničce, tóny červeného rybízu, třešní a fialky. V chuti lehčí, středně dlouhé, s jemnými tříslovinami, energickou kyselinou. Opět hrají prim červené peckoviny, v závěru chuti nechybí jemná slanost na jazyku. Nic na dlouhé zimní meditativní večery, ale příjemná nekomplikovaná záležitost.