Vinné sklepy Kutná Hora jsou relativně mladým vinařstvím, které navazuje na dlouholetou tradici pěstování révy na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o zdejším vinařství se nachází v Kosmově kronice již z roku 1101. Vinařskou firmu vede Lukáš Rudolfský, který se před deseti lety rozhodl sundat brusle a vzdát se kariéry profesionálního hokejisty, aby místo toho nazul holiny a vyrazil do vinic.
Vinařství dnes obhospodařuje 54 hektarů vinic v Kutné Hoře a okolí, na historických viničních tratích jako U Všech svatých, Pod Barborou, U Kapličky, Na Borku nebo Na Příčce. Vína ztěchto vinic vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopísčitého podloží bohatého na minerální složky. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Chardonnay, Rulandské šedé a Tramín červený, z modrých odrůd Svatovavřineckému a Rulandskému modrému. Posledně jmenovaná odrůda je také vlajkovou lodí vinařství. Ve vinohradech se hospodaří ekologicky, od roku 2009 nesou vína zKutné hory označení Bio. Lukáš Rudolfský jde ale dál a používá i některé biodynamické preparáty a zásady. Rozhovor spřívlastkem dnes tedy zKutné hory.
…………………………………………………………………………………………………
..
Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?
Neuvěřitelná, většinu života jsem hrál hokej, měl jsem být profesionálním hokejistou, ale přišla nabídka od táty převzít vinařství. Nabídku jsem přijal, neuměl jsem sice tehdy z vinařiny vůbec nic, ale postupně se vše naučil. Učil jsem se za pochodu na pěti hektarech staré vinice. Měl jsem štěstí, že jsem měl na telefonu kdispozici dobré a ochotné vinaře, kteří mi v začátcích radili. Jak postříkat, stříhat, jak s pracemi ve sklepě atd.
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
První vína jsem vyrobil v roce 2005.
Jak byste popsal terroir Vašich vinic?
Máme sedm různých viničních tratí a každá má rozdílné podloží a mikroklima. Všechny viniční tratě mají své historické opodstatnění. Např. vinice Pod chrámem svaté Barbory je zroku 1620 a má skalnaté podloží. V obci Kuks máme vinohrad z roku 1815, s opukou, vinice Nad kapličkou (1145), podloží vápenec.
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Je to vinice U všech svatých, která disponuje kamenitou půdou svyvřelinami. Pěstujeme zde odrůdy Rulandské modré, Mlynářka nebo Ryzlink rýnský.
Jaké postupy dodržujete ve vinicích?
Šetrné vůči půdě. Od roku 2006 hospodaříme ekologicky, postřiky děláme z extraktů kopřiv, přesličky, šalvěje. Používáme biodynamické postřikové preparáty, křemenáček, roháček, dále kompostové preparáty, kopřiva, kozlík, pampeliška, řebříček, heřmánek. Když je nejhůř, používáme povolené postřiky mědí, sírou.
Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)
Technologii máme velice jednoduchou, máme dobrý lis, mlýnek, peristaltické čerpadlo. Mošty neodkalujeme, vše kvasí spontánně bez selektovaných kvasinek, víno zraje vtancích nebo sudech, délka zrání je individuální stejně jako síření vín.
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?
Je to Rulandské modré. Zcelkových zhruba 54 hektarů vinic ho máme vysazené na 14 hektarech. Je to tradiční odrůda, kterou do Kutné Hory dovezli již Cisterciáci vroce 1142 a od té doby se jí tu velmi daří.
Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?
Práce od rána do večera, pracovní soboty, to vše protíná náš rodinný život.
Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že svinařením skončíte?
Krizové momenty byly a jsou. Bojujeme, ale za nejkritičtější bych označil možná dobu hned po nástupu do vinařství, kdy jsem vyhodil sklepmistra a vinohradníka v jedné osobě….
Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?
Nevíme, uvidíme, podle počasí.
Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?
Zmého pohledu byly velmi pěkné ročníky 2006, 2009 nebo 2011.
Jaký je podle Vás ročník 2013?
Pro náshodně zajímavý, mnohé jsme se díky němu naučili. Baví mne na něm paradoxně kyseliny, ze kterých jsem měl na začátku strach.
Kde všude jsou Vaše vína kdostání?
Snažíme se prodat vše doma vKutné Hoře, nebo vPraze.
Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo v Čechách? Proč?
Asi vLibanonu, líbí se mi čistá příroda údolí Bekaa.
Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství vČeské republice? Uvítal/a byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?
Daňové úlevy by určitě pomohly.
Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?
Na práci vinaře mne baví vše, je to životní styl.
Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?
Mersault 2007, Jakubské 2012.
Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?
Neuvěřitelně se zmodernizovalo, díky větším znalostem vinařů se také zlepšila produkovaná vína.
Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?
Určitě, jsou více znalí, ptají se na postupy ve výrobě vín nebo na to jak pracujeme ve vinicích. Pryč jsou doby, kdy stačilo odpovídat bílé nebo červené.
Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?
Pinot Noir, to je elegance, noblesa, aristokracie.
Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?
Na Pašince, v Kutné Hoře.
Doporučil byste nějakou knihu o víně?
Krásných knih o víně je mnoho, zwe zahraničních například: Andre Dominé – Víno. Zdomácích třeba Vinitorum Historicum od prof. Viléma Krause.
Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?
Sportuji, hraji hokej nebo tenis. Věnuji se také hře na klavír a samozřejmě své rodině. S vínem ale prakticky pracuji i ve volném čase. Staráme se o další soukromé vinice, mám totiž společnost Vinice na klíč, takže obhospodařujeme třeba vinici na Vyšehradě, v židovské čtvrti vKolíně a další.
Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?
Vladimíra Mrázová nebo Helena Baker.
Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?
Soutěží je poměrně dost a málokterá má pro naše vinařství smysl. Na druhou stranu oceněná láhev se lépe prodává.
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?
Určitě.
Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?
Burgundsko s odrůdu Pinot Noir.
Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?
Málo, nejsem moc dobry čtenář, nemám tolik klidu.
Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?
Jednoduché, doufám, že snadno čitelné.
…………………………………………………………………………………………………
..
3 vína doporučená vinařem:
Pinot Noir 2011, výběr zhroznů, 13,5 %
Temně cihlová barva s nazlátlým okrajem nechá předvídat jakost vína. Vůně připomíná černé třešně, ostružiny, v dochuti lze cítit mandlovou čokoládu. Takováto vína je možné podávat bez pokrmů k tichému obdivu jejich skladby. Vhodné k archivaci po dobu 12 let.Cena: 420 Kč
Cabernet blanc 2013, pozdní sběr, 13,5 %
Čistá, průzračná světle zelenkavá barva se slámovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivnější s charakterem ovoce, květů a bylinek, drceného kamení. Nejvíce se ve vůni objevují tóny černého rybízu, angreštu. Chuť je plnější, tělnatá s velmi dobrým poměrem cukrů a kyselin, jež tvoří harmonii a délku vína. Extraktivnost vína spolu se svěžestí angreštů je cítit v dlouhém a příjemném závěru.Cena: 250 Kč
Solaris 2013, výběr zhroznů, 14 %
Vínu dominuje expresivní vůně tropického ovoce, rozinek a vanilky. V chuti je plné, jemně kořenité až ohnivé.Cena: 220 Kč