Když černý kohout zakrkal…

Říjen, 29.10.2015 08:49

Tak jsem si v pondělí odbyl premiéru na pražské scéně. Vyrazil jsem po práci do Viničního altánu na Gröbovce, na programu tam byla ochutnávka s názvem jak vystřiženým z nedělního dopoledního programu České televize – „Itálie od severu k jihu“. Objektivně řečeno, pár vinařských regionů se vynechalo, ale i tak se degustovalo celkem 11 vzorků ze sedmi oblastí.

IMAG1328

Kolem 18. hodiny jsem hledal kam odstavit svůj sportovní vůz střední třídy (Seat Ibiza Combi) a přitom zaslechl reklamu jednoho nejmenovaného řetězce (Lidl) na jeho italský týden a tři lahve italských vín za 69,90. Pche, žádná konkurence, ve Viničním altánu jen 150 káblí a na degustačním lístku Prosecco, Soave, Barbaresco, Chianti Classico nebo Brunello di Montalcino. Snad nebudou všichni ládovat síťovky levným chlastem a někdo dorazí…

Jojo, přišli. Zhruba 50ka návštěvníků ochutnávky se ve Viničním altánu rozpustila jak kostka ledu v teplém nápoji. Podle Libora Chlupatého z Viničního altánu celkem slušná účast, prý takový lepší průměr „ekvivalent školní známky 2-“. Přiznám se, že z pozice občasného účastníka místních ochutnávek mi nikdy nedošlo, jakou kapacitu tento „pocitově stísněný“ prostor vlastně má. Ale co, Karel Gott na prvním koncertě také určitě neměl úplně vyprodáno a to zpívá mnohem lépe než já po dvou lahvích Rieslingu z Rheingau.

Příchozí vína chtivé jsem nevítal chlebem a solí, ale stylově A3 mapou vinařských regionů Itálie a šumivým Proseccem. Zatímco graficky vymazlenou mapu tu a tam někdo odmítl, s Proseccem se chtěl pomazlit každý. Oťukali jsme se a zhruba čtvrt hodinky po sedmé se šlo na věc.

Před výkopem jsem byl „teplý, jak kámen v létě“ (přirovnání používané mým 4,5letým synem). Košile, svetr a interně vytápěn adrenalinem vyvolaným očekáváním věcí příštích. Naštěstí jsem se tak nějak rychle dostal do laufu a už to šlo jak na drátkách.

Ke každé položce degustačního lístku jsem chtěl krátce představit region, jeho specifika, odrůdy, nakonec i konkrétního vinaře a to, jak bylo víno vyrobeno. Ne vždy to vyšlo podle představ. Příprava byla, ale měl jsem si to možná udělat stručnější, zpětně mám pocit, že jsem na spoustu zajímavých věcí během degustace zapomněl.

Z publika ve Viničním altánu jsem měl respekt, vím, jak dokáže být neúprosné. Či neúprosně hlučné, chcete-li. Pamatuji degustaci jednoho dovozce, jehož reprezentant se dav pokusil lacině obměkčit nesmělým prohlášením, že před pár dny ztratil hlas, ale bude se i tak snažit celou akci umluvit… Šelmy ho roztrhaly na kusy…

Nevím, jestli italské regiony zaujaly, nebo jim jen bylo líto té osoby v šedém svetru, ale v pondělí byla atmosféra příjemná, decentní, akusticky nezávadná. Nasadili jsme také poměrně svižné tempo a tak nebylo příliš času filozofovat nad prázdnou sklenkou.

Nechtěl jsem příliš obtěžovat půdním složením, ročním úhrnem srážek nebo průměrnými výnosy na hektar, naopak jsem se snažil ke každé oblasti nabídnout nějakou zajímavost. Nejvíce pobavilo Chianti Classico a historka o černém kohoutovi, kdy jsem sebevědomě vyřkl přeblebtnutí z titulku tohoto příspěvku…

Suma sumárum? Co si budeme povídat, byl jsem nervózní, jak moravský vinař čekající na sklizeň ledovky. Ani nějak nevím, jak moc se to líbilo, ale tradiční potlesk byl (vejce se neházela) a i z následné diskuze s některými přítomnými jsem měl pocit, že to snad nebylo tak zlé… Dokonce i mailem jedna zpětná vazba přišla: „Ještě jednou děkujeme za nevšední zážitek včera na Grebovce, a zejména výborná vína“… Nevím jak vy, já si pojem „nevšední“ vykládám zcela jistě bez pochyb pozitivně…

Jen dotazy v průběhu celé ochutnávky prakticky nebyly, tak je otázkou, jestli jsem byl natolik vyčerpávající nebo vyčerpávající… Za sebe věřím, že napříště si to zas užiji o něco víc a třeba si tentokrát nezapomenu vzít vlastní vývrtku…

PS: Karle, přeji Vám brzké uzdravení

degustace

16 komentáře:

Lucie

29. October 2015 14:52

Dobrý den,
pondělní degustace byla na výtečnou! Svůj komentář jsem sepsala pod tento článek na fcb, tak se nebudu opakovat.
Možná se jen zeptám, zda-li v Praze připravujete podobnou ochutnávku nebo např.konkrétněji vína z Toskánska?
Děkuji
Lucie

miky

20. November 2015 08:29

Dobrý den,
degustace bude asi na přelomu ledna-února opět ve Viničním altánu. Termín hledáme. Opět to asi bude průřez italskými regiony. Minule jsme všechny nezvládli:) Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...