Karmazín vs Blaufränkisch

Listopad, 12.11.2018 08:24

Tvrdá, nepoddajná a kysele svíravá. I taková mohou být vína odrůdy Frankovka. V opačném případě ale tato typická středoevropská modrá odrůda nechá vzniknout nezapomenutelným vínům, ke kterým se budete rádi vracet. A přesně taková jsou i dnešní dvě vína. Dvě skvělé Frankovky, jedna moravská, druhá rakouská. V obou případech tak trochu sázka na jistotu, protože Vinařství Petr Koráb i Weingut Heinrich patří k nejlepším producentům Frankovky v regionu.

IMG_20181110_101553

Frankovka pochází pravděpodobně z Rakouska, i když někdy se spekuluje i o původu německém. Nejstarší zmínky o této odrůdě v Rakousku pochází z poloviny 18. století. Odrůda vznikla křížením Gouais Blanc (Weisser Heunisch) a Blaue Zimmettraube. Postupně se rozšířila napříč habsburskou monarchií a i dnes patří mezi významné odrůdy Rakouska, Německa (Lemberger), České republiky, Maďarska (Kékfrankos) nebo Slovenska.

V Rakousku vinaři pracují se 14 různými odrůdami vhodnými pro výrobu červených vín, modré hrozny okupují zhruba třetinu tamních vinic. Po Zweigeltrebe je Frankovka s 3000 hektary druhou nejrozšířenější a region, kde Frankovka vládne, je Burgenland na východě země poblíž hranic s Maďarskem. Někdy se mu proto také říká „Blaufränkischland“. Tady najdete ty nejzajímavější výrobce jako Krutzler, Hans Igler, Gesellman, Nittnaus nebo právě Heinrich. V malebném Rustu u Neziderského jezera jsem měl možnost před pár lety navštívit vinařství Ernst Triebaumer, jehož Frankovky patří k tomu vůbec nejlepšímu z celého Rakouska. Malé skromné vinařství, fantastická vína.

Zajímavé je, že v letech 2009 až 2015 v Rakousku zhruba 200 hektarů Frankovky ubylo. Podobné postavení má Frankovka i u nás. V České republice je aktuálně vysazeno zhruba 1120 ha Frankovky a ta je tedy modrou dvojkou za Svatovavřineckým. V roce 2009 bylo evidováno 1248 hektarů. V minulosti byla Frankovka nahrazována právě Svatovavřineckým nebo Modrým Portugalem, dnes mladým výsadbám kralují odrůdy jako Pinot noir nebo Merlot. Pokud se Frankovce v Rakousku nejlépe daří v Burgenlandu, u nás to jsou zejména vinice ve Velkopavlovické oblasti. A odtud je i vinařství Petra Korába, najdete ho v obci Boleradice.

Jako rok založení vinařství uvádí rok 2006. Vinařství stále relativně mladé, ovšem tradiční, co se týká filozofie, práce ve vinicích a postupů při výrobě vína. Petr Koráb je členem spolku Autentista Moravia Magna. Aktuálně obhospodařuje čtyři hektary vinic, z nichž některé keře mají úctyhodný věk až 83 let (Neuburské, Frankovka). Mezi další zastoupené odrůdy patří Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Vína kvasí spontánně, bez přidávání ušlechtilých kvasinek či výživy, nejsou filtrována. Kromě tichých vín je Petr Koráb čím dál tím více znám také produkcí kvalitních bublin, pét-natů i klasických sektů. Vína Petra Korába jsou rok od roku zajímavější.

Karmazín 2014, Petr Koráb, 12 %        Hodnocení: 89/100

Frankovka z viniční trati Psinky, hrozny sbírány 10.10. 2014. Stáří vinohradu 80 let. Suché víno s 0,3 gramy zbytkového cukru a kyselinou 5,8 g/l. Fantasticky pitelné víno, zábavné, příjemně zakulacené zráním v sudu a následně v láhvi. Celkem výrazné na nose s tóny drobných peckovin, tmavých třešní nebo švestek, jemně kořenité. Chuť je vyvážená, podepřená pěknou kyselinou, ovocné tóny doplňuje lehká minerální nakouřenost. Velmi dobrá práce se sudy, víno nepůsobí těžce, nýbrž energicky a živě. Radost pít!

IMG_20181110_101645

Vinařství Heinrich jsem před pár lety navštívil v rámci studia WSET Diploma. Ostatně leží relativně nedaleko od Neziderského jezera. Minimalisticky pojatá moderní architektura vyvolává dojem, jako by do vinic u městečka Gols přistála kosmická loď. Černé opláštění s rovnoměrně rozmístěnými bílými body vypadá hodně futuristicky. Podzemní výrobní prostory a sklep pak působí neméně úchvatně. Vinařství funguje na gravitačním principu, vína se tu vyrábí za pomocí biodynamické filozofie. Vína se nefiltrují, celkově se tu dá najít hodně podobností s přístupem Petra Korába. Jen vybavení a rozsah je trochu jiný. Pod palcem to tu mají Gernot a Heike, kteří pracují se 100 hektary vinic.

Blaufränkisch 2015, Weingut Heinrich, 12,5 %        Hodnocení: 90/100

Frankovka, která vzniká spojením hroznů z vinic na východní i západní straně Neziderského jezera. Suchá, s jedním gramem zbytkového cukru a kyselinou 5,4 g/l, před nalahvováním zraje 10 měsíců v použitých 500l dubových sudech. Skvělé víno! Ve vůni i v chuti osvěžující, s tóny čerstvého ovoce, brusinek, třešní, ale také citrusů, se špetkou kořenitosti v podobě pepře a skořice. Komplexní, přímočaré a vrstevnaté víno, opět velmi svěží a upřímné. Krásná práce, vyvážené, s dlouhou a příjemnou dochutí.

IMG_20181110_101634

Frankovka

Okomentovat:

*

Loading...