Kaldoun a dva Pinoty od Jaroslava Springera

Listopad, 10.11.2023 09:45

Tenhle víkend by se prý měla pít jen mladá svěží a šťavnatá vína z Moravy. Snad, že to je to nejlepší, co člověk může udělat a že nám to zaručeně naladí chuťové pohárky na husí kaldounek a pečínku jakbysmet. Tož řídil jsem se radou zkušenějších a zabrousil do dvou příjemně energických pinotů z vinařství Jaroslava Springera.

IMG_20231109_160813_Bokeh__01

Přiznám se, že populární podzimní vinné megaakce mne už delší řádku let míjí. Burčák mi do chřtánu hodně dlouho nikdo nenalil a láhev Svatomartinského jsem si neodšpuntoval až kam sahá má krátkodobá paměť. Přitom tekuté produkty z vinné révy já rád a kdo se mnou někdy zasedl ke stolu má okamžitě pocit, že pronajímám část svého těla sympatickému páru věčně nenažraných tasemniček. Dobré jídlo a kvalitní víno, to je těžko překonatelná kombinace.

Schválně, napište mi klidně do komentáře tady nebo na Facebooku, zda a jak často pijete Svatomartinská vína? Možná se totiž nacházím jen v nějaké osobní bublině, kde není pro mladé rychlokvašky místo. Nic proti, mladá vína mají jistě na trhu své místo, ale možná se kolem nich dělá trochu zbytečný marketingový povyk.

Škoda, že tvůrci národních vinných kampaní nenachystají také něco sofistikovanějšího pro náročnější vinné konzumenty. Haló, my jsme také tady! Rádi utrácíme za víno a utrácíme občas docela dost!

Ale zpět k huse a Martinovi! Polívky, to je moje! A drůbeží kaldoun mám bezpečně v trojice nejoblíbenějších pokrmů na lžíci. Kdekoliv vidím na meníčku restaurace takto poskládaných sedm písmenek, neodolám a objednám.

Skvěle udělaný kaldoun je pro mne stejně intenzivní zážitek jako dlouho pečené husí stehno s knedlem. A co si dát ke kaldounu, když není po ruce Svatomartinský Modrý Portugal? Já bych začal hostinu na oslavu svátku svatého Martina třeba příjemným rafinovaným Pinotem noir. Z dvou lahví od Jaroslava Springera to u mne vyhrál Pinot noir výběr z ročníku 2020.

Pinot noir 2020 výběr z ročníku, Jaroslav Springer, 13 %    Hodnocení: 91/100

Hrozny pochází z viniční tratě Čtvrtě. Vinice je vedena v BIO režimu. Víno zrálo v dubových sudech sudech Francois Freres. Ve skleničce se zářivě rubínovou barvou světlejšího odstínu. Sebevědomé ve vůni, široká paleta tónů připomínajících červené peckové ovoce, květy fialky, jemný nádech pepře a zemitou vůni podzimního lesa. Středně plné v ústech, uhlazené s dobrou komplexností. Čisté tóny zralého ovoce, jako jsou jahody, červený rybíz nebo brusinky. Krásně zakomponované třísloviny, akurátní kyselost. Meditativní kousek, vrstevnaté chuti, s delším jemně minerální závěrem. Bezpečně si vychutnáte i bez kaldounu.

IMG_20231109_161024_Bokeh__01__01

Pinot noir 2021 Záhřebenské, Jaroslav Springer, 12, 5 %    Hodnocení: 89/100

Pinot noir z vinice Záhřebenské, podloží se tu skládá z hlinitopísčitých spraší a pod nimi pískovec a vápenec. Toto víno má ještě světlejší barvu než Pinot 2020, je spíše cihlového odstínu. Ve vůni s tóny třešní, malin a červeného rybízu, doplněných o podtón bylin. Lehčí styl červeného, v chuti přímočaré pití, vysoce pitelné. Tóny zahradního ovoce zarámované jemnými taniny. Středně dlouhý až delší závěr opět s příjemně slaným minerálním dotekem. Ne tak komplexní, jako předchozí vzorek. Víno může ležet pár let na láhvi, ale pro mne osobně ideální na vypití teď.

IMG_20231109_161127_Bokeh__01

Pinot noir

Okomentovat:

*

Loading...