Jiří Špetík: Sklidili jsme krásné hrozny

Prosinec, 18.12.2018 09:01

Rodinné vinařství Špetíci najdete nedaleko Znojma v obci Hnanice, které jsou součástí Národního parku Podyjí. Možná jste o něm zatím neslyšeli, jde o malého butikového producenta. Vinařství vyrábí vína z vlastní vinice Knížecí vrch, kde jsou pěstovány hrozny v duchu organického zemědělství.

vinařství-Špetíci-Hnanice-07

Z hroznů této vinice vyrábíme certifikovaná bio vína. Hrozny zpracováváme zcela přírodní metodou a necháváme pracovat pouze přírodu. Do našich biovín nepřidáváme šlechtěné kvasinky ani další zkrášlovadla. Naše vína tím získávají ojedinělý a nezaměnitelný charakter zdejší oblasti,“ popisuje základní filozofii vinařství Jiří Špetík. Součástí vinařství je i krásně zrekonstruovaný degustační sklep, tak se u Špetíků během letních moravských toulek neváhejte zastavit.

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Můj táta a děda vyráběli víno pro sebe a své přátelé. Od útlého dětství jsem v tomto prostředí vyrůstal a po smrti mého otce v roce 2008 jsem se rozhodl, že budu pokračovat v rodinné tradici. K vinaření jsem přivedl svoji manželku a našeho syna  Adama.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Moje první vyrobené víno bylo Rulandské bílé s vysokým zbytkovým cukrem z ročníku 2004.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Máme jen jednu svou vinici Knížecí vrch v Hnanicích. Vinice leží na vápenitých spraších a písčitohlinitém podloží Dyjského masivu. Je situována na jihovýchodním svahu Národního parku Podyjí. Z další vinice na Skalce kupujeme od mého strejdy hrozny, kvůli rozšíření nabídky našich vín. V naší vinici pěstujeme odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Frankovka.

vinařství-Špetíci-Hnanice-07-1

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Žádný kritický moment jsme neměli. Naše vinaření je pro nás  koníček a radost. Naše roční produkce se pohybuje okolo  10 000 l vína.

Co Vás na práci vinaře baví nejvíce?

Na mé práci vinaře mě asi nejvíce baví zpětná vazba od spokojeného  zákazníka. Terroir, pokora k přírodě, trocha naší práce, rodina, přátelé, kteří nám pomáhají, různorodost ročníků.

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2018?

Na hodnocení  vína ročníku 2018 je na nás ještě velice brzy. Každopádně jsme sklidili krásné a zdravé hrozny s optimální cukernatostí.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Právě lahvujeme bílá vína ročníku 2017, která zrála v sudech bez přidané síry.

vinařství-Špetíci-Hnanice-06

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Priorita pro každý náš rok jsou kvalitní hrozny. Letos jsem si k mému životnímu jubileu nadělil pět šestisetlitrových dřevěných sudů na bílá a růžová vína. S očekáváním se tedy těším na výsledný produkt.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

No asi by se mi líbila nějaká vinice z údolí Wachau. Vína z této oblasti mám velice rád a zdejší Veltlíny a Ryzlinky jsou jednoduše skvělé.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Nejvíce  mám rád jaro. To vše zelené a pučící mi dává radost a energii do života a nové očekávání.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace?

Ano, rozhodně. V Rakousku jsou typické Veltlíny, v Německu Ryzlinky a u nás je profilační odrůdovou příliš velká.

vinařství-Špetíci-Hnanice-04

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Nedokážu posoudit. Myslím si a pevně doufám, že Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský budou v kurzu i nadále.

Mění se podle Vás nějak zásadně v posledních letech styl nebo kvalita tuzemských vín?

Kvalita vín u většiny vinařů neustále roste a to je dobře. Je s podivem kolik lidí u nás v České republice upřednostňuje vína se zbytkovým cukrem.

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

O VOC se nezajímám.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Například vinařství Ilias.  Mám rád vína, která zrají v dřevěných sudech na kvasnicích, kde vinař je jen průvodce.

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Na víno se nespěchá…

vinařství-Špetíci-Hnanice-08

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Jak to všechno zvládáte? A ještě na jednu jsem si vzpomněl: Bio vinaři jsou ti, co stříkají v noci?

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Mám rád válečnou literaturu. Poslední knihu jsem ale dočetl někdy na jaře. Od té doby renovuji další sklep, který jsem si koupil na zrání vín a pokud čtu, tak knihy a publikace o víně.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Christian Binner – Le Brutal de Jean Marc 2016  (Gewurtraminer, Pinot Gris, Riesling)

Vína, která doporučuji z naší produkce, jsou Rulandské bílé 2017 nebo Jitřenka 2017 – růžové víno z Cabernetu Sauvignon, které zrálo v barikovém sudu.

!! Pokud máte tip na vinaře, který by se měl objevit v seriálu Rozhovor s přívlastkem, pište mi na podkorkem@gmail.com. Ozvat se samozřejmě mohou i sami vinaři:)

Rozhovor

2 komentáře:

Pavel Raclavský

30. December 2018 10:40

Zdravím autora a přeji vše dobré i v roce 2019. Já bych měl tip na rozhovor s vinařem – velice mi chutnají vína z vinařství Drmola v Bavorech. Možná by názory vinaře zajímaly i ostatní vínomilce.

    miky

    1. January 2019 19:59

    Dobrý den. Děkuji za tip. Zkusím vinaře oslovit, uvidíme, zda bude mít čas a chuť:) Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...