Zajímavá vína z Vinařství Nešpor & Rajský jsem letos ochutnával na letní přehlídce Autentikfest Moravia v Mutěnicích. Byla to vlastně má první větší sonda do produkce tohoto rodinného vinařství z Moravské Nové Vsi. Jelikož zajímavých dojmů bylo na festivalu možná až příliš a upřímně nebyl čas koukat nalevo a napravo a psát si degustační poznámky, požádal jsem Jaroslava Nešpora o rozhovor. Zajímavých témat je kolem vinařství totiž dost a výsledek si dnes můžete přečíst.
Vinařství Nešpor & Rajský bylo v Moravské Nové Vsi založeno v roce 2010 jako společný projekt J. Rajského a jeho synovce Jaroslava Nešpora. Nejen díky svým nepřehlédnutelným etiketám dnes patří mezi výrazné tváře na tuzemské scéně s tzv. přírodními víny. Na celkem čtyřech hektarech vinohradů v obci má Jaroslav Nešpor vysazeno hned 15 odrůd. „Klademe důraz na biodynamické pěstování původních odrůd bez chemie. Používáme pouze biologické postřiky stimulující vlastní obranyschopnost rostlin (roháček, křemenáček) a postřiky z bylinek, které nezatěžují životní prostředí. Částečné zatravnění vinic kvetoucími druhy rostlin udržuje lépe vláhu a láká opylující hmyz.“
Stále významnější část produkce vinařství Nešpor & Rajský tvoří oranžová vína, pro která aktuálně hledá Jaroslav Nešpor odbyt i v zahraničí. Nedávno se proto se zajímavými dojmy vrátil z New Yorku, kde se spolu s dalšími vinaři účastnil přehlídky naturálních vín. Největším projektem do příštích let bude ale nový architektonicky zajímavě pojatý areál vinařského provozu, který bude sloužit nejen pro produkci a ležení vín, ale hlavně poskytne kvalitní služby návštěvníkům a turistům. Více již v dnešním rozhovoru.
Nedávno jste se zúčastnil festivalu oranžových vín v New Yorku. Jaké jste si přivezl dojmy?
Američanům i Kanaďanům naše vína velmi chutnala a již se ozývají distributoři, takže dojmy jsou velmi dobré. Akce byla na střeše v zahradě v devátém patře a okolo se tyčily mrakodrapy. To prostě musí zanechat dojem. Je to jiný, velký svět s velkým potenciálem pro naše vína. New York nebyl na mém vysněném cestovatelském seznamu, ale jsem rád, že jsem ho viděl.
Jaké bylo povědomí účastníků o Moravě a tuzemských vínech?
Akce se zúčastnili distributoři, kteří již česká a moravská vína dovážejí, a jejich zákazníci. Ale zatím je v Americe jen pár českých vinařství, což je pro nás velmi dobré. Na akci byli hlavně rakouští vinaři, kteří dodávají do Spojených států amerických mnohem více vín, a jsme moc rádi, že jsme se k nim mohli na festivalu Karakterre připojit.
Jaké máte zatím zkušenosti s americkým trhem, potažmo jak hodně se orientujete na vývoz do zahraničí?
Zkušenosti zatím nemám. Pouze drobné dodávky po Evropě. Letos jsem si dal za cíl dostat se na zahraniční trhy a dělám pro to maximum. Nejdůležitější bylo rozhodnout se a začít na tom pracovat. Momentálně jednám s distributory po celém světě a reakce jsou většinou pozitivní. Někde už jednáme o konkrétních dodávkách. Ale je to běh na dlouhou trať. Díky mým kolegům naturálním vinařům z ČR již naše vína znají a je to o něco jednodušší.
Relativně nedávno skončilo vinobraní. Jak hodnotíte ročník 2022, jak jste spokojeni s kvalitou sklizených hroznů?
Letošní ročník je i přes nepřízeň počasí velmi dobrý. Hroznů je více než loni a kvalita vysoká. Vína jsou aromatická, většinou mají dostatek kyselin a také se zdají být navzdory podzimnímu deštivému počasí hezky plná. Ale je to dáno i biodynamickým přístupem a správně zvoleným datem sběru hroznů.
Jaká byla vlastně Vaše cesta k biodynamickému zemědělství? Co bylo impulzem k produkci vín bez zásahů, filtrace a čiření?
Od začátku, co jsme se dali se strýcem Rajským dohromady, jsme požívali minimum přípravků do vína a co nejméně chemie ve vinici. Strýc již dlouhé roky používal výluh z kopřiv, šípků atd. V roce 2012 přivezl první oranžové víno ze Slovinska a hned ten rok jsme udělali Veltlín a Müller na slupkách. A líbilo se nám to. V roce 2013 byla první oranžová Pálava a pak jsme postupně navyšovali. Když strýc v roce 2019 zemřel, rozhodl jsem se ke kompletnímu přechodu k přírodním vínům.
Vinařství sídlí v Moravské Nové Vsi, na jaké odrůdy se zaměřujete?
Momentálně máme více než 15 odrůd, což je příliš mnoho, a proto hledáme cestu, jak množství odrůd zredukovat např. vhodným cuvée. V současné době je naše top víno Pálava ORANGE. Tuto odrůdu chceme ještě rozšířit.
Musím se logicky zeptat i na odrůdu Cabernet Moravia. Jaké jsou podle Vás silné stránky této odrůdy, přiznám se, že osobně si k ní a vínům zatím cestu spíše hledám.
Také si k této odrůdě hledám cestu. Je potřeba ji velmi redukovat, aby dostatečně vyzrála a dala krásné sametové plné víno vonící po mleté červené paprice a černém ovoci. Pokud je hroznů moc, voní a chutná po zelených makovicích, což není správně.
V jakých tratích máte vysazenu révu, jaký je charakter místního terroir?
V Moravské jsou pouze dvě vinařské tratě. Stará hora je více písčitá a je na mírném jihovýchodním svahu. Trať Vinohrady je na rovině. Není zde žádné kamení, vápno ani jiné minerály, proto je zde ve víně velmi málo kyselin. Vína jsou velmi ovocná a mohutná.
O Moravské Nové Vsi se v loňském roce hodně psalo v souvislosti s tornádem. Postihl tento živel konkrétně i Vaše vinařství?
Tornádo nás naštěstí téměř minulo. Poškodilo pouze jednu vinici, několik střech a stodolu, kterou jsme se rozhodli, vzhledem k jejímu stáří, zbourat a postavit novou. Život po tornádu se pomalu vrací do starých kolejí a pro mnohé z nás bylo příležitostí pro nové věci. Např. jsme ze zbytků z poškozené vinice vyrobili petnat Tornádo, postavili jsme zmíněnou stodolu a seznámili jsme se se spoustou lidí. Domy v obci se postupně opravují, obecní budovy dostaly nové technologie, plánují se nové cesty, parky. Jen stromy, které byly pokáceny, hned tak nevyrostou.
Můžete trochu osvětlit, jak vznikl celkem výrazný design etiket Vašich vín?
Před pár lety jsem chtěl novou etiketu, která by byla o mně a věcech, které mám rád. Grafik je naštěstí přesně mojí krevní skupiny a vymyslel velmi netradiční etiketu. Jen jsem nečekal, že bude až tak moc o mně, že na ní bude můj obličej. Na něm jsou prvky z folkloru, hor, vinic, hudby a samozřejmě dominantní brýle. Naštěstí nenosím dioptrické, ale často sluneční, protože mám raději šero nebo tmu. Nicméně na každé odrůdě je jiná barva brýlí, která vyjadřuje něco z daného vína. Skla jsou z lesklého materiálu, ve kterém vidíte svůj odraz, což odkazuje na můj zájem o komunikaci s lidmi.
Hodně se mi líbí architektonická podoba nového vinařství, které chystáte. Můžete projekt přiblížit, kdy bude hotov a na co se mohou návštěvníci těšit?
Nové vinařství je koncipováno tak, aby zapadalo do zdejších uliček, přitom bylo moderní a aby bylo co nejvíce z přírodních materiálů. Zachovává také malý kousek z původního sklepa a rotundu, jako odkaz na předky a hlavně strýce Rajského, se kterým jsme vinařství založili a jemuž sklep patřil. Také bude navýšena kapacita vinařství a počítáme i s umístěním gruzínských kvevri. Součástí bude také malá degustační místnost s prodejnou a ze starších budov, kde teď vyrábíme víno, bude ubytování. Kvůli současné situaci u nás i ve světě na projekt nespěcháme. Příští rok dokončíme plány a stavební povolení, začneme s demolicí starých budov a vyřešíme financování.
Pokud byste měl čtenářům doporučit tři vína z aktuální nabídky vinařství, která by to byla a proč?
Poslední dobou se zaměřujeme hlavně na oranžová vína. Je to směr, který nás baví. Oranžová vína jsou velmi zajímavá a rozmanitá. Lidem u nás i ve světě chutnají. Určitě zkuste naši oranžovou Pálavu, zajímavé cuvée Pipin nebo nejlepší oranžové víno z naší produkce – Sauvignon 2019, který voní po mangu a dalším tropickém ovoci.