Červené, červené, červené…Tak to vposledních dnech vypadá co do lahví vín, které si doma otvírám. Inverze, pošmourno, škaredo, člověku se prostě tahaj zvinotéky lépe lahve sPinotem Noir, Zweigeltrebe nebo třeba Frankovkou, než nějaké rozjuchané Chardonnay zKalifornie či růžovka od Horta. No a o jednu sympatickou Frankovku bych se svámi rád dnes podělil.
Při nedávných předvánočních online nákupech (ano, letos jsem to pojal zodpovědně a už mám dárky ve skříni) jsem narazil mimo jiné na Cuvée Frankovka Natura 2006 od čerstvého člena spolku Autentistů, Petra Nejedlíka z Dobrá vinice. A vzhledem kslušné ceně 140 Kč za lahev se rozhodl zakoupit hned páreček těchto vín. Co kdyby to vpředvánočním čase nákupu chtivé masy vykoupily? Věru dobře jsem učinil, vínečko to bylo povedené, obě lahve už jsou prázdné. Za „14pětek“ doslova poklad.Vroce 2006, kdy se zrodila tato Frankovka, jsem jako čerstvý absolvent do sebe ještě spokojeně klopil točené pivsony, o kvalitní víno zakopával spíše sporadicky. Ve stejném roce dostal Dr. David Rath slavnou facku od Miroslava Macka, naši hokejisti uhráli na MS vLotyšsku stříbro. Ale byl to „dobrý ročník“? Pokud i vy těžko lovíte zpaměti vzpomínky na vína zroku 2006 tak vězte, že dle dochovaných pramenů nás všechny nejprve dlouho a těžce zkoušela tuhá zima, ale pak už to bylo jen a jen lepší a teplé počasí, které vládlo dlouho před sklizní, způsobilo téměř ideální vyzrálost hroznů. Pokles produkce o 20 až 30 %, ale co se týká kvality, je zpětně ročník 2006 hodnocen jako nadprůměrný. Trochu to připomíná situaci zletošního podzimu. Každopádně Frankovka zDobré vinice je dobrým reprezentantem svého ročníku, robustní energické pití bez výraznějších známek senility.
Vína zprodukce Dobré vinice patří mezi fajnšmekry kvyhledávaným komoditám. Svým přístupem kpěstování révy a výrobě vín se Petr Nejedlík vymyká běžným postupům a na jeho vínech je to znát. I vpřípadě „základní“ řady vín Natura, pokud ji tak lze vůbec nazvat, dodržuje maximální snahu o autentičnost, přírodní postupy a víru vpřírodní síly. Ve vinicích tak nepoužívá chemické postřiky, nýbrž přírodní udělátka, jejichž základem jsou např. kopřivy nebo přeslička. Hnojivo je také na přírodní bázi – koňský a kravský hnůj. Práce s révou a s hrozny probíhá pouze ručně, kvasinky i mléčné bakterie pochází z vlastních vinic. Při kvašení a zrání vína se nepoužívají žádná zbytečná vylepšení, vína nebývají filtrována, jen lehce se vnich objevuje síra. O svých postupech při výrobě vína se celkem detailně rozepisuje Petr Nejedlík na svém webu, pokud toužíte po dalších informacích, koukněte tam.Jinak pro upřesnění ještě dodám, že vinařství obhospodařuje 14 hektarů vlastních vinic, ve kterých převládají bílé odrůdy (zhruba 70 %), jako jsou Chardonnay, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené nebo Rulandské šedé a bílé. Zmodrých odrůd má vinařství vportfoliu kromě Frankovky také Zweigeltrebe, Pinot Noir nebo Svatovavřinecké. Celkem běžně se vprodukci Dobré vinice objevují různá cuvée.Zinformací přímo na etiketě Frankovky 2006 se dozvíte, že cuvée pochází z hroznů z vinic starých 9 až19 let, které se rozprostírají v okolí Velkých Bílovic. Před nalahvováním proběhlo několik měsíců trvající zrání v sudech na kvasnicích a lehká filtrace. Obsah alkoholu je přiměřených 12 %. Vlahvi je víno uzavřeno pod klasickým korkovým uzávěrem.Barva vína je intenzivní granátová, oku lahodící záležitost nutno podotknout. Vzhledem klehké filtraci víno nemá ostrou jiskru, ale ve skleničce i tak působí elegantně a vyzývavě. Aroma je výraznější, svádí švestkovými povidly, doplněnými o lehkou kořenitost a zemité tóny. Vústech je víno primárně ovocné, prošpikované ostružinami a špetkou skořice v závěru. Rozhodně se nejedná o hebounké sosání, připravte se na pěknou kyselinku a vyšší tříslo. Víno vprojevu kontrastní, z počátku se prezentuje jednoduchým ovocným dojmem, ale postupně zaplní svou energií celou dutinu ústní. Dochuť delší. Asi nesedne úplně každému, ale poblázněných obdivovatelů si určitě najde (nebo už našlo) dost. Já patřím do té druhé skupiny. Za již zmíněnou cenu určitě velké překvapení, troufnu si říct super tip na vánoční dárek:)
Anonymous
3. December 2012 15:17
Tak upřímně, po prochutnání si vín tzv Modrých hor tuto sobotu v Pavlovicích, kdy snad ani nedokáži domyslet co vše otřesné s tím tzv vinaři prováděli, toto víno je super nejen s ohledem poměru cena/výkon.
Prostě taková normální frankovka – nic od toho nemusím čekat, ale dobře se to pije a nehraje si na nic, čím není.
Moravští vinaři by si měli povinně zajet někam, kde umí červená vína a dovzdělat se, už mě to fakt nebaví, pinoty ve vzh či vb – jsou to vinaři či soutěží, kdo víc cukru ?