eCUVEE – 2x BORDEAUX, GREENBOTTLE, 2011, PROSECCO, 63 000

Listopad, 21.11.2011 09:08


eCUVEE to je informační směska s osobitým buketem: Bordeaux má třetího ruského vinaře.

Ruský investor Ilkham Ragimov vlistopadu zakoupil devítihektarové vinařství Clos Dady, které patří zejména do apelace AOC Sauternes. Již vroce 2004 získalo ruského majitele Château Livran (27 hektarů) a letos v květnu pak Château La Favière. Jojo, kde jsou ty časy, kdy měly Karlovy Vary jen tři ruské hoteliéry.. A Bordeaux ještě jednou. Místní producenti se zatím neúspěšně snaží bojovat s

čínskými padělky

svých vín, která se na tamějším trhu stále častěji objevují. Vposlední době to byly například láhve Chatreal Latour nebo Graves Pomerol. Víc pruhů víc Addidas prostě platí i ve vinařském světě. Problémem je, že Bordeaux není vČíně registrovanou geografickou značkou, takže se padělající výrobci více méně nemusí nijak vpoužívání názvu tohoto regionu omezovat. I když možná existuje světlo na konci tunelu. Bordeaux se snaží následovat šampaňské a koňak, kterým se podařilo vČíně ochrannou známku registrovat. Podobné kroky jsou však velmi obtížně vynutitelné, protože Evropská unie nemá sČínou vyjednánu dohodu o ochraně svých apelací. Kromě mistrovství světa vpadělání ovšem Čína dala světu také velkou řádku objevů a vynálezů. Jedním znich je papír. První

papírovou láhev na víno

však vymysleli úplně jinde. Víno „vpapíru“ si budou moci jako první koupit příští rok pijáci ve Velké Británii. Možná se ptáte proč? Výrobce, společnost GreenBottle, uvádí hned několik výhod papírové flašky oproti klasické. Vprvní řadě to jsou úspory při přepravě vín, papírová verze totiž váží jen 55g, což je zhruba desetina skleněné verze, a rovněž tzv. karbonová stopa je pouze desetinová. Takže pijte víno zpapíru, buďte ekoefektivní..Mezi tuzemskými vinaři panuje vposledních týdnech dobrá nálada a o

letošní sklizni

hovoří vsuperlativech. A jak to vidí jejich kolegové jinde vEvropě? Rakouští pěstitelé kvitují letošní sklizeň jako velmi dobrou a mají pocit, že se jim příroda konečně odvděčila po dvou podprůměrných rocích. Hrozny dostatečně vyzrály, takže se prý máme na co těšit. Podobně hovoří i němečtí sousedé. Slibují plná a extraktivní vína spěknou kyselinkou. Více na jih počasí na jednu stranu přálo Portugalcům, ale příliš nepotěšilo španělské pěstitele. Tady hlásí vinaři téměř ve všech regionech podprůměrnou úrodu. Na svědomí to má extrémně suché počasí, ve slavné oblasti Rioja prý nespadla od července až do října ani kapka. Hroznů je ve většině regionů méně o 10 až 30 %, vína ročníku 2011 pak budou těžká a hodně alkoholická. No a na jihu také dnes skončíme. Italové už prý vědí, které bublinky vnásledujících letech nejvíce pofrčí. Takže

které bublinky mají největší koule

? Světe div se, ale prý italské Prosecco. Na konferenci o budoucnosti vinařského světa vHong kongu uvedli zástupci tohoto italského regionu, že během příštích 25 let plánují zvýšit produkci ze stávajících 220 milionů lahví na jednu miliardu. Smělé plány jsou zdvojnásobit výrobu na 400 milionů již během dvou následujících let. Kvalitních hroznů je prý dostatek. Velkým hitem je Prosecco aktuálně například ve Spojených státech amerických, kde spotřeba italských bublin během několika posledních let vzrostla čtyřnásobně.

Dodatkové číslo – 63 000

Tolik hektarů vinic je aktuálně osázeno ve španělské oblasti Rioja. Dalších 130000 hektarů je připraveno kdalšímu osázení. Výsadba nových vinic však podléhá schválení místních autorit. Zcelkové roční produkce 270 milionů litrů vína připadá 90 % na červená vína (hlavně odrůdy Tempranillo), 5 % je růžových a 5 % bílých vín.

Okomentovat:

*