Pokud alespoň trochu sledujete dění ve světě vína, určitě jste v loňském roce zaznamenali uvedení revolučního udělátka či chcete-li vychytávky s názvem Coravin. Zařízení, které umožňuje ochutnávat víno, aniž by musel být z hrdla lahve odstraněn korek. Unikátní systém, který v lahvi zachovává konstantní podmínky, i když byla část jejího vzácného obsahu odčerpána pryč. Teď výrobce zastavil prodej a upozornil zákazníky na možná bezpečnostní rizika.
V dopise adresovaném zákazníkům Coravin potvrdil, že zaznamenal minimálně sedm případů, kdy použití zařízení způsobilo roztříštění vinné lahve, v jednom případě dokonce s úrazem v podobě pořezání. Problém je v tom, že při použití Coravinu vzniká v lahvi tlak. Ten by měla lahev bez problémů vydržet, nicméně u některých vadných lahví tomu tak viditelně být nemusí. Aby předešel Coravin dalším úrazům, dočasně zastavil prodej zařízení.Coravin ve svém prohlášení adresovaném zákazníkům také uvedl, že v tuto chvíli nedoporučuje uživatelům zařízení používat, dokud od firmy neobdrží bezpečnostní vylepšení systému v podobě neoprenového obalu na lahev vína. Neoprenové obaly by měly zákazníkům dorazit do měsíce. Pokud Coravin vlastníte a nechce se vám čekat, můžete se do neoprénu obléknout vy:).
Nafouknutá bublina
Nutno dodat, že s ohledem na pravděpodobnost roztříštění lahve v souvislosti se zařízením Coravin, se zástupci firmy rozhodli pro maximálně opatrný postup. Podle odhadů je totiž riziková, či závadná pouze jedna z 78 000 lahví. Běžný smrtelník na ni tedy během svého vinného života pravděpodobně vůbec nenarazí, ale náhoda je blbec, že? Stabilita lahve může být narušena v souvislosti s předchozími nárazy nebo může vzniknout jako výrobní vada, například pokud se na lahvi objeví větší vzduchová bublina ve skle.Současné problémy budou pravděpodobně jen malou nepříjemností, která nijak výrazněji neohrozí komerční úspěch projektu. Odbornou veřejností byl přijat snadšením, třeba Robert Parker ho označil za „revoluční novinku“ a nadšení neskrývají ani jiní fachmani, aktuálně na svém blogu například Jamie Goode (video zde). Pozdvižení, které Coravin vyvolal, dokládají i četná ocenění například cena za Inovaci roku 2014 od francouzského časopisu La Revue du Vin de France.
Rozpínání Coravinu
Ačkoliv se na pozici korkových uzávěrů pozvolna tlačí alternativy, jako screw-cap, skleněné uzávěry nebo silikonové špunty, dle odhadů tvoří korek stále 70 % trhu. V segmentu luxusních vín, na které Coravin cílí především, je podíl ještě vyšší. Výrobci si ale uvědomují nevyužitý potenciál na některých trzích, jako např Austrálie nebo Nový Zéland, kde je většina vín uzavřena pod šroubovací uzávěr a připravují prý potřebnou inovaci systému. Budou muset vyřešit problém chybějící elasticity materiálu. Zatímco korek je schopen vzhledem ke své podstatě sám o sobě zacelit drobnou díru po vpichu jehly, šroubovací uzávěr touto vlastností nedisponuje. Další sférou, kam se chce Coravin rozšířit, jsou šampaňská vína a další bublinky. Vývojový tým společnosti již pracuje na samostatném zařízení, které by bylo schopno do lahve doplnit dávku CO2. Zajímavým pomocníkem se Coravin může stát také v boji proti rozmáhajícímu se nešvaru v podobě padělaných vín. V případě nějakých pochybností může aukční dům, nebo kupující Coravin použít pro odebrání malého vzorku vína a ověření jeho pravosti. Při závratných cenách některých prémiových lahví se sběratelům určitě vyplatí investovat 300 dolarů do systému Coravin. V ceně navíc nyní dostanete i slušivý neoprenový obleček pro svou lahev:).