Letos se na Podkorkem bude svíny více cestovat. Na Moravu určitě nezanevřu, ale častěji než vminulých letech se tu budou objevovat tipy na lahve zrůzných koutů vinařského světa. Vždyť ono je na světě tolik tekuté krásy…Dnes konkrétně odskok na trojici červených vín od španělského vinařství Telmo Rodriguez. Viva Espańa!
Compañía de Vinos Telmo Rodriguez je poměrně mladé vinařství, jehož historie sahá do poloviny 90. let. Od začátku jde vinařství jakousi antiglobalizační cestou. Nepracuje smezinárodními odrůdami, ale snaží se pracovat stypicky místními odrůdami, jako Tempranillo, Tinto fino, Tinta de toro, Garnacho, Monastrell, nebo Verdejo. Vinařství se zároveň snaží odrůdy vysazovat na tradičních polohách, obnovuje třeba již zašlé či zaniklé vinice (vlastní vinice obhospodařuje biodynamicky). Sympatický přístup dlužno dodat.Dalším specifikem vinařství je jeho geografická roztříštěnost, ojedinělá nejen na území Španělska. Nějaká 20ka vín zprodukce vinařství totiž pochází snad ze všech koutů Španělska: Rioja, Ribera del Duero, Rueda, Toro, Alicante, Málaga, Navarra, La Mancha, Galicia nebo Cigales. Ne všechna vína pochází zvlastních vinic, některé hrozny vinařství dodávají smluvní dodavatelé. Každopádně se Telmo Rodriguez hodně nacestuje, v jednom rozhovoru se trefně označil za „driving winemaker“ (odkaz na populární „flying winemakers). Pokud byste se chtěli o vinařství, jednotlivých polohách či vínech dozvědět více, doporučuji kouknout na vydařené internetové stránky. Super prácička, stejně jako nevšední zajímavé etikety jednotlivých vín. Na první pohled je vidět, že tady někdo pracuje hlavou. Tím spíš stojí za to vína Telmo Rodriguez ochutnat.
Dehesa Gago 2012, Telmo Rodriguez, 14 %
Víno reprezentující vinařskou oblast Toro, ze 100 % tvořené odrůdou Tinta de Toro (lokální klon Tempranillo). Víno kvasilo pouze za pomoci autochtonních kvasinek, vbetonových a nerezových nádobách, zrálo čtyři až šest měsíců vbetonu. Víno Dehesa Gago prý dokonce slavný Robert M. Parker, Jr. označil za jeden nejvýhodnějších nákupů v rámci Španělska. Čertovsky vyvedená etiketa dává tušit nějakou tu divočinu a taky že jo. Aroma lehké, spíše decentní, stóny borůvek či brusinek, trochu do kysela. Víno je hodně mladé, se štiplavým taninem, kousavou kyselinou. Zároveň působí na jazyku lehce, žádná utahanost, žádná přehnaná nabušenost, víno je uhlazené ale koncentrované. Dehet Gago se poměrně významně vymyká tomu, co se obecně od španělských vín očekává. Trošku rušivý vyšší alkohol, ale zajímavé mladé vínko. Ztělesnění současné španělské moderny.Orientační cena: 279 Kč
LZ 2011, Telmo Rodriguez, 14 %
Druhé červené pochází znejznámější španělské vinařské oblasti, a sice Rioja. Jde o směsku odrůd Tempranillo, Graciano a Garnacha. Opět žádné dřevo, víno kvasilo a zrálo čtyři až šest měsíců vbetonových nádobách. Na nose příjemná ovocná vůně, dominuje bobulové ovoce, brusinky. Aromatický projev pěkně dotváří lehká zemitost a až květinové polohy. Vústech je víno přímočaré, čisté, ovocné, sakurátním taninem a výraznější kyselinou. Středně plné, sdelší dochutí. Krásně sladěné, vláčné, delikátní. Opět žádné kudrlinky, čistá energie zhroznů. Orientační cena: 239 Kč
Gazur 2009, Telmo Rodriguez, 14 %
Třetí víno a třetí španělská oblast, tentokrát Ribera del Duero, odrůda Tinto Fino. Víno pochází zvýše položené vinice, sčervenými půdami, křídovým podložím, vinice je obhospodařována biodynamicky. Fermentace probíhala vdřevěných sudech a nerezových tancích.Víno má krásnou rubínovou barvu, vyšší viskozitu. Aromaticky hodně povedené, zajímavé. Ovocnou linku sdominantní třešní tu přebíjí hutnější tóny, kůže, nechybí kouřovost nebo tabák. Hodně pitelné, na jazyku lehčí, ovocné, červený rybíz nebo jahody. Středně plné, delší, výraznější tanin. Určitě spotenciálem do dalších let, ale lahůdkové již nyní.Orientační cena: 299 Kč