Cava zleva, Cava zprava

Květen, 15.05.2014 05:59

Šampaňské ztrácí své pozice, tedy alespoň co se prodejů vrámci evropského kontinentu týče. Vysoké ceny vkombinaci spřetrvávající ekonomickou krizí vyhovují konkurenci, zejména zItálie nebo Španělska. Organizace zastupujícící výrobce Prosecca například nedávno uvedla, že italské sekty vloňském roce předskočily vprodejích vína zChampagne a stali se tak nejoblíbenějšími bublinami na světě. Zlaté časy vEvropě zažívá i šampaňskou metodou vyráběná Cava. Vtuzemsku to ale asi tak jednoduché mít nebude. Vkategorii levnějších šumivých vín je díky moravským vinařům více a více těsno.

Tradice výroby Cavy je stará zhruba nějakých 150 let a je pevně spojena s Katalánskem, potažmo regionem Penedès. Výrobci vín zChampagne se na jižní konkurenci možná dívají trochu opovržlivě, nic to ale nemění na skutečnosti, že poslední čtvrtstoletí se dá v případě Cavy označit za bujarý flám sneustále plnými skleničkami. Vstup Španělska do EU vroce 1986 otevřel Cavě cestu na evropské trhy a rostoucí prodeje příliš nepřibrzdil ani nástup recese vposledních letech. To vChampagni mají starosti ohledně toho, jak zastavit aktuální pokles poptávky. Pokud se neznění trend posledních let, mohla by produkce šampaňských vpříštím roce prolomit magickou hranici 300 milionu lahví (2007 – 339 milionů lahví!). Evropský trh šumivých vín se vposledních letech skutečně změnil, bohužel vneprospěch symbolu celé této kategorie, a sice Champagne. Šampaňské trpí poklesem kupní síly, špatnými ekonomickou situací, blbou náladou a vysokou cenovou hladinou, na kterou jsou vína zChampagne nastavena. Zákazníci prostě mnohem více než dříve posuzují, zda ta či ona slavnostní příležitost stojí za investici do francouzských bublin, nebo zda se nespokojit slevnější náhradou obdobné kvality. Vposledních letech to přitom platí i o samotné Francii, která zkonzumuje zhruba polovinu produkce Champagne. Domácí prodeje spadly vposledních dvou letech vždy zhruba o 4 %.

Valí se Cava

Komu krize příliš starostí nedělá, jsou výrobci Cavy. Poptávka po Cavě stále nedosáhla svého maxima a pravidelně se zvyšuje. Co je důležité, i vrámci tradičních evropských trhů. Pokud Španělé vroce 1989 vyvezli za hranice 48 milionů lahví Cavy, vroce 1996 to bylo již 61 milionů a vroce 2012 už dokonce 161 milionů lahví. Čtvrtým rokem po sobě se tak výrobcům Cavy podařilo předskočit exportní objemy šampaňského. Nejvíce španělských bublinek přitom směřuje do Spojených států amerických, Velké Británie, Německa nebo Belgie. Na rozdíl od šampaňského, které je symbolem luxusu a prestiže, Cava se svou image levnější, ale kvalitní alternativy lépe zapadá do současné depresí zmítané Evropy. Ale starým kontinentem to nekončí a i Katalánci vzhlíží na východ směrem knovým vinařským trhům. Zatímco vroce 2010 bylo do Číny dovezeno necelých 100000 lahví Cavy, o dva roky to již bylo dvojnásobek.

Penedès vs Plzenec

Kde to nebude mít Cava pravděpodobně tak jednoduché je tuzemský trh. Pokud se podíváme do statistik Ministerstva zemědělství za rok 2012, je zřejmé, že Španělsko je největším dovozcem lahvových vín do České republiky. Sohledem na obří produkci Španělé vyvážejí vína, kam se dá a Česká republika není výjimkou. Ve velké míře se jedná o vtuzemsku vcelku hodně populární červená vína, která za přijatelný peníz nabízí líbivé ovocné tóny, barykovou nasládlost a korpulentní projev. Celkově to vpodání španělských vín prostě působí jako hodně muziky za málo peněz. Osobně jsem se nedávno na ochutnávce nejmenovaných červených vín zMoravy setkal snázorem, že vína jsou to fajn, ale se Španělskem se to prostě nedá porovnávat…Ano, skutečně nedá, jablka a hrušky nemá smysl házet do jednoho koše… Pokud nahlédneme do statistik Ministerstva zemědělství ještě jednou zjistíme, že šumivá vína tvoří jen velmi nepatrný podíl ve vinných dovozech do České republiky.Přitom apetit po šumivých vínech vtuzemsku roste, mluví o tom ostatně i někteří tuzemští vinaři. V České republice se v současné době prodá asi 15 milionů lahví sektu, v průměru tedy na jednoho Čecha připadá asi 1,5 lahve. V sousedním Německu, kde jsou sekty velmi populární, je přitom úroveň spotřeby někde kolem pěti lahví. Prostor pro růst tedy stále je a logicky se tak zvyšuje také počet moravských vinařů, kteří si chtějí z tohoto koláče ukrojit něco pro sebe. A právě vkonkurenci smoravskými bublinami to bude mít Cava poměrně složité. Vína zMoravy, vína zČech díky dlouhodobé propagaci vtuzemsku letí, cenová hladina je dost podobná a povědomí o Cavě dost mizerné. Nehledě na to, že i roste počet moravských vinařů, kteří sekty zpracovávají tradiční šampaňskou metodou. Opominout nelze samozřejmě ani fenomén snázvem Bohemia Sekt. Tradiční a oblíbené slovní spojení „dáme bohemku“ není bojovým pokřikem sparťanských ultras, jak by se na první pohled mohlo zdát, nýbrž zcela zásadní hláškou tuzemských rodinných oslav nebo silvestrovských vítání nového roku. Schválně, kolikrát jste si za poslední rok dopřáli lahev Cavy? Já se přiznám, nejsem na tom sCavou také příliš slavně, ale u mě je to dáno celkově nízkým apetitem po šumivých vínech. I během zmíněného vítání nového roku daleko radši otevřu třeba nějakou dobrou „burgundu“. Každopádně pokud jste dočetli článek až sem a dostali chuť na oblíbené a módní španělské bubliny, po kterých je ve světě taková žízeň, nabízím tip na dvě lahve, které jsem nedávno ochutnal.

Cava Brut, Torre Oria, 12 %

Nevím, jakého jsou přesně tyto bubliny ročníku, ale lahev pyšně nese zlatou medaili z Concours Mondial de Bruxelles 2011. Co se týká odrůdového složení, tak trochu netradičně jde 100% o odrůdu Macabeo, před uvedením do prodeje víno zrálo 18 měsíců na lahvi.Barva vína je výraznější, sytá, slámového odstínu, ve skleničce víno jemně perlí. Ve vůni se objevuje zralé ovoce, pečený toast nebo lehce medový podtón. Chuť je suchá, bez patrného zbytkového cukru, poměrně výrazná, připomíná tropické ovoce, přezrálé citrusy. Rozhodně zajímavé bubliny, expresivní. Orientační cena: 230 Kč

Cava Brut Classic, Bolet, 11,5 %

Na rozdíl od předešlého vzorku je toto víno zástupce menšího rodinného vinařství. Víno tvoří směs odrůd Macabeo, Xarel-lo a Parellada a vzniklo zvlastních organicky obhospodařovaných vinic (66 hektarů). Zrálo 12 měsíců na kvasinkách. Barva vína je zlatavá, pěkného jiskrného odstínu. Vůně střední intenzity, primárně ovocná, stóny připomínajícícmi citrusy, broskev nebo hrušku. Vústech je víno plnější, nabízí jemný dotek cukru, příjemnou kyselinu. Oproti předchozí Cavě je víno o poznání živější, energičtější.Takovéhle bublinky určitě můžu, navíc za rozumný peníz. Orientační cena: 285 Kč

18 komentáře:

Anonymous

18. May 2014 21:39

sorry, ale pokud porovnám nabídku bublin z tuzemské produkce s cavou, tak jednoznačně vítězí cava, protože, kdo zde umí nabídnout tak pitelné bubliny v cenové relaci 200 – 300 Kč ? A to nezmiňuji obyčejné Cristalino. Pokud už začínají u nás být bubliny zajímavé, tak začínají stát částku, která v konkurenci neobstojí, když třeba uvážím obyčejný crémant … Prosecco v tomto kontextu neřeším …

Martin Čermák

22. May 2014 20:08

Tak my tedy zůstáváme u domácí provenience (když se naskytne výhodná koupě Cavy,tak nepohrdnu),hlavně Znovín,Proqin a Volařík

Okomentovat:

*

Loading...