Minulý týden se vmém případě nesl vduchu ochutnávání burgundských vín. Ve čtvrtek jsem vyrazil na náměstí Jiřího z Poděbrad na ochutnávku vín vinařství Domaine Roger Belland. Ve sklepení sympatické vínokavárny Le Caveau se degustovala zajímavá vína a knim servírovaly čerstvě upečené francouzské bagety. Majitel podniku, pan Daniel Brož, totiž podnik aktuálně rozšířil o pekárnu pravých francouzských baget. Vybavení pekárny nám vprůběhu večera ochotně ukázal, skvělé bagety během popíjení červených vzorků demonstrativně upekl.
Vzhledem ktomu, že se ochutnávka konala vpředvečer otevření nové pekárny, vína Domaine Roger Belland byla tak nějak ve stínu této významné události. I když tak trochu neprávem, protože byla vřadě případů skvělá. Více než o hroznech se ale mluvilo u různých druzích mouky, jejich míchání, nebo přípravě těsta. Ne, že by to nebylo zajímavé, to zase ano. Udělat poctivou francouzskou bagetu je zdá se podobná alchymie jako výroba skvělého vína.KDomaine roger Belland tedy jen stručně. Současní majitelé vinařství reprezentují pátou, respektive šestou generaci rodinné firmy. Vinařství vlastní 23 hektarů vinic, zejména vrámci Premier Cru a Grand Cru poloh (Les Maranges, Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Meursault, Volnaynebo Pommard)
.
Vína macerují a fermentují za velmi nízkých teplot, aby bylo dosaženo výraznější komplexnosti a ovocitosti. Zrání probíhá ve francouzských dubových sudech. Na ochutnávce jsme ochutnali pět bílých a pět červenýchzástupců produkce vinařství. Zčervených bych vypíchl asi nejvíce Santenay 1er Cru Commes 2011 a Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot Clos Pitois 2012. Zbílých se mi hodně líbilo základní Santenay 2012 nebo třeba Meursault 1er Cru Santenots. Skvělá ale byla většina vín povedeného vínopekařského večera.No a u burgundských vín ještě chvíli zůstaneme. Dvě pěkná červená burgundská vína jsem si totiž vprůběhu minulého týdne dopřál i vrámci domácího popíjení. Na rozdíl od mladých vzorků zLe Caveau šlo o vína malinko dospělejší, konkrétně zročníků 2004 a 2005.
Les Peuillets 2004, Savigny-les-Beaune Premier Cru, Domaine Jacques Girardin, 13 %
Víno nazrálejší třešňové barvy scihlovým okrajem. Aroma je intenzivnější, primárně nabízí zralé červené bobulové ovoce, třešňový likér, lehkou stopu dřeva, kořenitosti, vkombinaci sjemnou stopou lékořice. Celkově to působí příjemně, harmonicky. Vústech je víno suché, ovocné, spatrnou kyselinou a poměrně razantním tříslem. Delší dochuť. Orientační cena: 500 Kč
Gevrey-Chambertin 2005, Lupé – Cholet, 13 %
Víno tmavší rubínové barvy, krásně jiskrné, sdobrou viskozitou. Aroma vína je primárně ovocné, připomíná tmavé třešně, červený rybíz, snádechem tmavých lesních plodů. Nechybí jemná zemitost. Čisté, přímé, energické. Na jazyku je víno hebké, bez ostřejších hran, skulatým tříslem a akurátní kyselinou. Působí lehkým dojmem, hodně pitelné, dělané tak trochu na efekt, zdá se mi. Každopádně víno ze skvělého ročníku, pije se samo, ale postrádá větší komplexnost. Celkově palec nahoru, ale cenu vína bych si představoval níže.Orientační cena: 750 Kč