Včera proběhla v prostorách restaurace Parnas akce s názvem Barolo & Friends Event. Zhruba dvě desítky vinařů z Piemontu přijela do Prahy prezentovala svá vína a na úvod proběhla také zajímavá řízená ochutnávka deseti vzorků. Kromě slavného Barola na ní zaujalo také bílé Timorasso nebo dvě červená vína z apelace Roero DOCG.
Piemont tu asi nemusím více představovat, je to moje srdeční záležitost, psal jsem tu o něm a o cestách do Barola už několikrát. I loni jsem se navzdory covidu do této vinařské oblasti zvládl podívat hned třikrát. Aktuálně v Piemontu najdete 45 000 hektarů vinic, mimo jiné 42 DOC apelací a hned 17 DOCG vín! Mezi tradiční místní modré odrůdy patří Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Bonarda Grignolino, v bílých jsou to Arneis, Cortese, Favorita nebo Timorasso. A právě posledně jmenovanou odrůdou jsme celou řízenou ochutnávku začali.
Colli Tortonesi DOC Timorasso, Etichetta Istituzionale 2020, tedy jakési předváděcí víno apelace, které by mělo ukázat kvalitu zdejších vín v klasickém stylu. Timorasso patří mezi nemálo italských odrůd, které v druhé polovině 20. století málem úplně zmizely ze zdejších vinic. Nejstarší zmínky o této odrůdě sice pochází ze 14. století, v roce 1987 ale byla vysazena na posledním půlhektaru vinic. Práce s ní je totiž náročná a vinaři v 80. letech dávali přednost jednodušším alternativám. Zachránil ji vinař jménem Walter Massa.
První vína z odrůdy Timorasso nalahvoval Walter Massa v malé šarži v roce 1987 a ve vínech okamžitě viděl velký potenciál. Začal se selekcí nejvhodnějších klonů dostupných v místních vinicích a v roce 1990 již vysadil první vinici věnovanou čistě odrůdě Timorasso. Dnes lahvuje několik různých vín pod názvy jednotlivých Cru a svým přístupem inspiroval další vinaře v této části Piemontu. Postupně tak výsadby této odrůdy v Piemontu narostly na více než 200 hektarů.
Víno, které jsme ochutnali, mělo zářivě zlatavou barvu a výraznou bohatou vůni. Ta kombinovala bílé peckové ovoce, broskev, žlutý meloun, ale také intenzivní herbální tóny a jemný medové podtón. V chuti opět sebevědomé víno, postavené na výrazné kyselině, ale s příjemnou tělnatostí. Výrazné tóny bylin, lučních květů a zralého peckového ovoce. Výrazná mineralita v závěru a bodové hodnocení: 90/100
Z devíti prezentovaných červených vín bych se zastavil u pěti vzorků. Na úvod docela rarita, a sice Nebbiolo z méně známé apelace Canavese DOC, která patří nejsevernější v Piemontu. Leží v podhůří Alp severně od Turína. Celkem tu vinaři pracují s asi jen 114 hektary vinic, produkci tvoří bílá, růžová i červená vína. Víno Nebbiolo „San Siond“ 2018 z vinařství Donnalia zrálo 12 měsíců v nerezu a 12 měsíců v kombinaci tonneaux a barikových sudů. Ve vůni zralé třešně, červený rybíz, lehce kořenité tóny. V chuti je toto Nebbiolo středně komplikované, ale vyvážené, skvěle pitelné, přístupné a ukazuje příjemný odrůdový charakter. Mineralita v závěru, lehce vystupující taniny. Hezký vzorek: 87/100
Dvě zajímavá zastavení jsme měli v apelaci Roero DOCG, která se rozkládá na 200 hektarech severně od Alby. Podobně jako v Barolu nebo Barbarescu, tady červeným vínům kraluje odrůda Nebbiolo, i když díky zdejšímu terroiru s lehce odlišným projevem. Víno Roero DOCG Riserva 2018 z vinařství De Marie je vlajková loď tohoto výrobce, víno z nejstarší vinice vysazené roku 1946. Víno má velmi dobrou viskozitu a světlejší rubínovou barvu. Vůně je rafinovaná a bohatá. Příjemná kombinace červených peckovin, primárně jsou cítit zralé tóny červeného rybízu, malin a tmavých třešní, jemný pepřový tóny a fialka. V chuti uhlazené ovoce, s dobrou koncentrací, víno je zjemněné zráním v sudech. Tóny červeného rybízu, švestek a malin. Tradičnější styl, s dobrou délkou a příjemným závěrem. Potenciál do dalších let. Hodnotím: 90/100
Konečně Barolo, konkrétně víno Barolo DOCG Cerretta 2017 z vinařství Mauro Sebaste. To jsem shodou okolností loni v létě osobně navštívil. Sympatický rodinný výrobce, který disponuje několika skvělými polohami pro Barolo a jehož vína reprezentují modernější styl a vinifikaci v menších sudech. Vinice Cerreta patří do podoblasti Serralunga d Alba, jde o velmi uznávanou polohu s vápenitou půdou bohatou na železo. Víno před lahvováním zrálo 36 měsíců v 400 litrových francouzských sudech. Je vybaveno výraznou vůní, kterou tvoří směs červeného a tmavého ovoce a dobře zakomponované tóny dřeva. Ucítíte tóny švestky, maliny, tmavé třešně, trocha vanilky a hřebíčku. V ústech má víno dobrou koncentraci, je plné, s tóny tmavých peckovin, hřebíčku nebo kávy. Super integrované třísloviny, víno je vyvážené, s dobrou délkou. Osobně preferuji klasičtější styl Barola, ale nesporné kvality toto víno má a fanoušků bude mít mraky. Hodnocení: 92/100
Nejlepší víno celé degustace pro mne bylo Barolo DOCG Cannubi 2016 od L’Astemia Pentita. Víno s podivnou etiketou a ještě podivnějším tvarem láhve, ale úžasným obsahem. Cannubi je ostatně jedna z nejslavnějších vinic celé Itálie a ročník 2016 byl skvělý, což toto víno jednoznačně potvrzuje. Klasický styl, zrání 36 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu. Čistá odrůdová vůně, parfémová, kombinace květin a drobného červeného peckového ovoce. Růže, fialka. V chuti přísné Barolo, s dobrou koncentrací, minimum sudu, vlastně opak předchozího vína. Delikátní a robustní zároveň, to je přesně to, proč milujeme Barolo. Víno s velkým potenciálem zrát, se skvělou strukturou chuti. Krásných 94/100
Úplný závěr degustace a nejstarší víno obstarala opět apelace Roero DOCG. Konkrétně Roero DOCG Riserva „Trinitá“ 2009 z vinařství Malvirá ukázalo, že odrůda Nebbiolo dokáže vyprodukovat víno s velkým potenciálem i mimo nejznámější apelace. V tomto případě výrazně parfémové víno na nose. Vůně je intenzivní, působí trochu exoticky. Zralé červené peckoviny doplňuje sladké koření, marcipán, ale také fialka a růže. V chuti aromaticky výrazné, hodně ovocné, ale nemá takovou strukturu jako klasické říznější Barolo. Třísloviny příjemně vystupují v dochuti. Zajímavě nazrálé víno, pravděpodobně na svém vrcholu, kde se může držet několik dalších let. Hodnocení: 92/100