Pinot blanc z Pavlova

Září, 16.09.2024 07:35

V mém „hoodu“ v pražských Hodkovičkách nedávno přibyl zajímavý vinný point. Zázemí tenisového areálu CTC Hodkovičky totiž nově obývá také Marek Foltýn a jeho dovozní společnost Foltýn Wine. Vstup je možný i bez rakety a tenisáků a za dobrého počasí si tu můžete posedět na příjemné letní terase, třeba se skleničkou německého ryzlinku.

IMG_20240913_084828_Bokeh__01

Venkovní i vnitřní prostory budou využívány i pro potřeby speciálních degustačních akcí, pokud čekáte na tu správnou příležitost, proč do Hodkoviček vyrazit tramvají číslo 17, tak si napište do kalendáře datum 11. října. Na druhý listopadový pátek totiž Marek Foltýn chystá podzimí galadegustaci za účasti 16 vinařství ze svého portfolia. Chybět by nemělo Gardet & Ployez-Jacquemart Champagne, německé Weingut Geil z Rheinhessen, Salomon Undhof z Kremstalu a další vína z Francie nebo Itálie.

Já budu kalendář akcí Foltýn wine sledovat bedlivým okem. Zatím jsem stihl degustační menu Riesling days, ze kterého mne nejvíce oslovil Riesling Bechtheimer trocken 2023 z vinařství Geil a vyzvednout si pár lahví z e-shopu. Mým oblíbeným vinařstvím z portfolia Foltýn Wine je určitě pavlovské vinařství Ilias a volba padla na Pinot blanc Family reserve 2020.

Poprvé jsem se s Jirkou Iliasem potkal v jeho pavlovském sklepě v roce 2013, naposledy pak loni v létě. Již tehdy jeho vína patřila k tomu nejzajímavějšímu, co se rodilo pod pálavskými kopci a s odstupem času to platí dodnes. Příjemně odrůdová, suchá a vrstevnatá vína dělaná s citem a pokorou k místnímu terroir.

S vinařením pod Pálavou začal Georgios Ilias v roce 2000 a od té doby věnuje péči révě vysazené ve viničních tratím U třech panen, U božích muk a Slunný vrch. V roce 2011 byl ukončen přechod na režim BIO a na vinicích se tedy pracuje bez použití chemických postřiků, ve sklepě bez aditiv či jiných moderních přípravků ovlivňujících chuť a vůni vína. Aktuálně Georgios Ilias hospodaří na devíti hektarech vinic a jeho hlavními odrůdami jsou Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Pinot gris nebo Pinot blanc. Červená vína vznikají z odrůd Pinot noir a Merlot.

Vinařství Ilias spadají do dvou řad, označených číslicí jedna a dva. V prvním případě jde o přímočařejší svěží vína, ve dvojce pak najdete později sbírané selekce hroznů, vína komplexního charakteru, s potenciálem zrát. Přesně takový je i Pinot blanc 2020 z řady Family Reserve.

Piont blanc Family reserve 2020, Vinařství Ilias, 12,5 %  Hodnocení: 88/100

Suché víno v přívlastku pozdní sběr, před lahvováním zrálo necelý rok v ve velkém sudu ze slavonského dubu. Ve skleničce s intenzivní zlatavou barvou, vůně ne příliš výrazná, připomíná zralé citrusy, grep, bílou broskev, luční med a jemnou nakouřenost. V ústech pak příjemně ovocné víno, s tóny peckového a exotického ovoce. Uhlazený Pinot, vláčný až krémový projev, s pevnou sebevědomou kyselinou. Delší, plné života, s minerálně slaným závěrem. Hezky nazrálé bílé víno na vypití teď nebo v průběhu několika příštích let.

Okomentovat:

*

Loading...